Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Clubhuis

Er zijn een paar Alphense organisaties niet zo blij met het nieuwe beleid rond de buurthuizen. Zij vinden dat ze gewoon op hun eigen plek moeten kunnen blijven en dat de gemeente dat dan moet regelen en betalen.

Het nieuwe beleid bestaat echter uit een aantal eisen. En buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra die niet aan de eisen voldoen, piesen buiten de pot. Zij worden niet meer gesubsidieerd. Dat betekent dus niet dat ze niets meer mogen. Ze mogen alles, als ze maar netjes de huur betalen en er geen potje van maken.

Daar zit echter de pijn. De organisaties in Alphen-Stad zijn sinds jaar en dag gewend dat ‘de’ gemeente alles voor hen regelt en betaalt en dat ze zelf alleen maar hoeven te klagen. De gemeente, dat zijn wij dus met z’n allen. Moeten wij met z’n allen betalen voor het potje klaverjassen van anderen? Dacht het niet. En de Alphense politiek denkt dat ook niet.

De dorpshuizen in de dorpen doen dat al heel erg lang anders. Zij worden beheerd door een eigen stichting, van dat dorpshuis dus, en ze regelen alles zelf. Als het dak kapot is, vragen ze gewoon aan de gemeente om een nieuw dak. Eén keer in de dertig jaar of zoiets. Daar betalen de gebruikers hun clubjes en de huur dus zelf.

Hoe dat kan?
In de oude gemeente Alphen aan den Rijn, de stad dus, en de oude gemeenten Boskoop en Rijnwoude, de dorpen dus, waren verschillende regelingen rond buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra. Dat moest na de fusie in 2014 worden rechtgetrokken, maar dat lukte niet zo een, twee, drie.

Dat is echter over. Voortaan zijn alle regels voor alle spelers hetzelfde.
Dat wordt heel erg wennen voor de stedelingen. Zij moeten voortaan meer zelf regelen. En, er zijn straks gewoon minder buurthuizen in Alphen-Stad. Dus moeten een paar clubs verhuizen en zijn er nu ook een paar die het helemaal zelfstandig gaan proberen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 19:46

Jongeren komen af op protestactie, grote rel lijkt uit te blijven

Er hangt een grimmige sfeer op het Rijnplein. Tientallen jongeren zijn afgekomen op de oproep die op social media rondging om maandagavond naar het Rijnplein te komen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Vernielingen lijken uit te blijven. 

Alphense Zendmast gisteren 17:15

Alphense zendmast kleurt oranje voor zwembad De Hoorn

Om te vieren dat het buitenbad van zwembad De Hoorn open is om baantjes te zwemmen, kleurt de Alphense zendmast maandagavond 25 januari oranje. Hiermee zet de Alphense zendmast, die tegenover het zwembad staat, De Hoorn nog eens extra in de schijnwerpers.

Advertorial Winkels gisteren 15:39

Subway in de Baronie vanaf vandaag weer geopend na verbouwing

Subway in winkelcentrum de Baronie opent na een verbouwing van twee weken haar deuren om Alphenaren weer te voorzien van overheerlijke broodjes en andere lekkernijen. De vernieuwde winkel heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan!

Winactie Mode gisteren 14:13

Win een stylingbox naar keuze!

Januari is dé maand van nieuwe woonaccessoires. De kerstboom is inmiddels de deur uit, dat betekent dat we het huis weer heerlijk mogen gaan aankleden met nieuwe woonaccessoires! Stylingbox wil jou daarom in de watten leggen. Doe mee aan deze winactie en maak kans op een Stylingbox naar keuze!