Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Clubhuis

Er zijn een paar Alphense organisaties niet zo blij met het nieuwe beleid rond de buurthuizen. Zij vinden dat ze gewoon op hun eigen plek moeten kunnen blijven en dat de gemeente dat dan moet regelen en betalen.

Het nieuwe beleid bestaat echter uit een aantal eisen. En buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra die niet aan de eisen voldoen, piesen buiten de pot. Zij worden niet meer gesubsidieerd. Dat betekent dus niet dat ze niets meer mogen. Ze mogen alles, als ze maar netjes de huur betalen en er geen potje van maken.

Daar zit echter de pijn. De organisaties in Alphen-Stad zijn sinds jaar en dag gewend dat ‘de’ gemeente alles voor hen regelt en betaalt en dat ze zelf alleen maar hoeven te klagen. De gemeente, dat zijn wij dus met z’n allen. Moeten wij met z’n allen betalen voor het potje klaverjassen van anderen? Dacht het niet. En de Alphense politiek denkt dat ook niet.

De dorpshuizen in de dorpen doen dat al heel erg lang anders. Zij worden beheerd door een eigen stichting, van dat dorpshuis dus, en ze regelen alles zelf. Als het dak kapot is, vragen ze gewoon aan de gemeente om een nieuw dak. Eén keer in de dertig jaar of zoiets. Daar betalen de gebruikers hun clubjes en de huur dus zelf.

Hoe dat kan?
In de oude gemeente Alphen aan den Rijn, de stad dus, en de oude gemeenten Boskoop en Rijnwoude, de dorpen dus, waren verschillende regelingen rond buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra. Dat moest na de fusie in 2014 worden rechtgetrokken, maar dat lukte niet zo een, twee, drie.

Dat is echter over. Voortaan zijn alle regels voor alle spelers hetzelfde.
Dat wordt heel erg wennen voor de stedelingen. Zij moeten voortaan meer zelf regelen. En, er zijn straks gewoon minder buurthuizen in Alphen-Stad. Dus moeten een paar clubs verhuizen en zijn er nu ook een paar die het helemaal zelfstandig gaan proberen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek gisteren 19:29

Alphens Restaurantweek: Bij Hen - wees er als de kippen bij!

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bij Hen.

Evenementen gisteren 16:47

Spooktocht en kamperen met MAX in het komend weekend

Op zaterdag 8 augustus organiseert Stichting MAX weer de ‘Nacht van MAX’ in Alphen aan den Rijn. Dit avondprogramma bestaat uit een spooktocht en de mogelijkheid om je tentje op te slaan op het grasveld naast het jongerencentrum/poppodium. Uiteraard alles volgens de geldende maatregelen vanuit het RIVM.

Beleef Alphen gisteren 15:39

Beleef Alphen: Fietstocht Vogels en Zoo

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!'' Deze week: Fietstocht Vogels en Zoo.

Weer in Alphen gisteren 14:19

Hittegolf op komst - deel je verkoelende tips!

Er is een hittegolf op komst en dat betekent dat het warm wordt de komende dagen en nachten, ook in Alphen. Waar zoek jij verkoeling? Laat het ons weten! 

Calamiteiten gisteren 12:00

Voertuig te water aan de Oostkanaalweg

In de afgelopen nacht is er een voertuig te water geraakt aan de Oostkanaalweg N460. De bestuurder was al uit het water geklommen, maar kon niet met duidelijkheid zeggen dat hij alleen was.