Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lift

Een scootmobiel is voor de gehandicapte medemens wat een fiets is voor de gezonde. Die laat je dus buiten staan en dan ga je naar binnen. Je ziet dan ook regelmatig een scootmobiel naast de deur van een winkel, netjes naast de fietsen. Dat is normaal.

Nu is het toevallig zo dat onze gloedjenagelnieuwe bibliotheek in het stadscentrum een keurige lift heeft. Geschikt voor rolstoelen. Maar niet geschikt voor een grote scootmobiel. Dat is inmiddels een drama aan het worden of er ik-weet-niet-wat fout is gegaan.
Kleine wake up call: er is helemaal niets fout gegaan. De lift is keurig aangelegd, zoals het hoort volgens de regels die gelden voor alle openbare gebouwen in dit land. En, er past een normale rolstoel in.

Zo’n joekel van een scootmobiel past dus niet. Is dat erg? Nee, helemaal niet.
Tenzij je een zeiksnor eersteklas bent. Zo een van ‘maar ik wil naar boven kunnen in mijn scootmobiel’.
Waar ik dan over val is ‘ik wil’ alsof de wereld om jou draait. Dat doet ie namelijk niet.

Je kunt op twee manieren kijken naar iets wat jij niet kunt.
Het is een uitdaging om het toch voor elkaar te krijgen en je zoekt een alternatief. Bottom line je past je aan en je bent blij met wat er wel kan.
Of je gedraagt je als een verwend klein kind en je gaat piepend en zeurend door het leven tegen iedereen klagend hoe slecht ‘ze’ het allemaal voor jou hebben geregeld.

Iedereen heeft dingen die hij of zij niet kan.
Meestal omdat het talent ontbreekt. Niet iedereen is een topkok of een prima ballerina of een geweldige beeldhouwer. Als je niet kunt koken, ga je echt MasterChef niet winnen en als je niet kunt zingen wordt Voice of Holland een deceptie.
Vaak kun je dingen niet omdat je er gewoon niet op gebouwd bent. Een basketballer van anderhalve meter? Ik ken ze niet.

De blikvanger in de nieuwe bieb is de trap. Breed en zwierig en geschikt voor allerlei leuke dingen voor de mensen. Als je met die trap niet naar boven kunt, pak je het alternatief: de lift. Je kunt zelfs een rolstoel lenen als je die nodig hebt. Om boven te gebruiken.
En als ook dat niet kan, maak je dankbaar gebruik van de alternatieven. Je kunt boeken bestellen en die staan beneden voor je klaar of ze worden thuis gebracht. Wat wil je nog meer?

Inclusief betekent niet dat je als gehandicapte medemens alles precies zo kunt doen als jij dat wilt. Het betekent dat je blij bent met een aangeboden alternatief. En als je zo bijdehand bent dat je zelf een beter alternatief bedenkt, deel dat dan. Als de regels niet goed genoeg zijn, strijd dan voor betere. Landelijk. Daar waar dat soort besluiten worden genomen.

Maar ga er bij de bieb om de hoek vanuit dat de wereld niet om jou draait en dat medewerkers en organisatie hun best doen om ook jou aan goeie boeken te helpen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.