Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lift

Een scootmobiel is voor de gehandicapte medemens wat een fiets is voor de gezonde. Die laat je dus buiten staan en dan ga je naar binnen. Je ziet dan ook regelmatig een scootmobiel naast de deur van een winkel, netjes naast de fietsen. Dat is normaal.

Nu is het toevallig zo dat onze gloedjenagelnieuwe bibliotheek in het stadscentrum een keurige lift heeft. Geschikt voor rolstoelen. Maar niet geschikt voor een grote scootmobiel. Dat is inmiddels een drama aan het worden of er ik-weet-niet-wat fout is gegaan.
Kleine wake up call: er is helemaal niets fout gegaan. De lift is keurig aangelegd, zoals het hoort volgens de regels die gelden voor alle openbare gebouwen in dit land. En, er past een normale rolstoel in.

Zo’n joekel van een scootmobiel past dus niet. Is dat erg? Nee, helemaal niet.
Tenzij je een zeiksnor eersteklas bent. Zo een van ‘maar ik wil naar boven kunnen in mijn scootmobiel’.
Waar ik dan over val is ‘ik wil’ alsof de wereld om jou draait. Dat doet ie namelijk niet.

Je kunt op twee manieren kijken naar iets wat jij niet kunt.
Het is een uitdaging om het toch voor elkaar te krijgen en je zoekt een alternatief. Bottom line je past je aan en je bent blij met wat er wel kan.
Of je gedraagt je als een verwend klein kind en je gaat piepend en zeurend door het leven tegen iedereen klagend hoe slecht ‘ze’ het allemaal voor jou hebben geregeld.

Iedereen heeft dingen die hij of zij niet kan.
Meestal omdat het talent ontbreekt. Niet iedereen is een topkok of een prima ballerina of een geweldige beeldhouwer. Als je niet kunt koken, ga je echt MasterChef niet winnen en als je niet kunt zingen wordt Voice of Holland een deceptie.
Vaak kun je dingen niet omdat je er gewoon niet op gebouwd bent. Een basketballer van anderhalve meter? Ik ken ze niet.

De blikvanger in de nieuwe bieb is de trap. Breed en zwierig en geschikt voor allerlei leuke dingen voor de mensen. Als je met die trap niet naar boven kunt, pak je het alternatief: de lift. Je kunt zelfs een rolstoel lenen als je die nodig hebt. Om boven te gebruiken.
En als ook dat niet kan, maak je dankbaar gebruik van de alternatieven. Je kunt boeken bestellen en die staan beneden voor je klaar of ze worden thuis gebracht. Wat wil je nog meer?

Inclusief betekent niet dat je als gehandicapte medemens alles precies zo kunt doen als jij dat wilt. Het betekent dat je blij bent met een aangeboden alternatief. En als je zo bijdehand bent dat je zelf een beter alternatief bedenkt, deel dat dan. Als de regels niet goed genoeg zijn, strijd dan voor betere. Landelijk. Daar waar dat soort besluiten worden genomen.

Maar ga er bij de bieb om de hoek vanuit dat de wereld niet om jou draait en dat medewerkers en organisatie hun best doen om ook jou aan goeie boeken te helpen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur gisteren 17:11

Samen met muziek bezig zijn tijdens de online muzieklessen bij de NMSA

Iedereen heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis, dat lijdt geen twijfel. Ook de deuren van de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA) zijn al sinds half december 2020 dicht en vooralsnog is het niet duidelijk wanneer ze weer open gaan. Maar toch gaan bijna alle lessen door!

Dronefotografie gisteren 14:30

Alphen vanuit de lucht: de schilderachtige Kromme Aar

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Duik dit keer mee in de geschiedenis van de Kromme Aar.

Natuur en recreatie gisteren 13:02

Hollandse Limes Classic dit jaar vanuit huis

De organisatie van de Hollandse Limes Classic heeft besloten om het fietsevenement in het Groene Hart dit jaar om te dopen tot een vanuit huis editie. Deelnemers kunnen op zaterdag 10 juli vanuit huis, volledig coronaproof, op ontdekkingstocht langs de Hollande Limes, het voormalige Romeinse Rijk.

Coronavirus in Alphen gisteren 11:58

Vliegende start Klimpark Alphen komt abrupt tot zijn eind: “Dit is met twee maten meten”

Precies een week geleden konden klimliefhebbers hun geluk niet op toen Klimpark Alphen de deuren opende. Heerlijk zo met de voorjaarsvakantie, zo vonden velen. Dat was echter van korte duur, want van de gemeente moest het park woensdag per direct sluiten. En dat moet voorlopig ook zo blijven. “Onbegrijpelijk”, zo vindt eigenaar Ron Prins.

Advertorial Mode gisteren 10:47

Dit zijn de modetrends voor dit voorjaar!

De eerste lentedagen zijn een feit, de hoogste tijd om jouw garderobe voorjaarsproof te maken. Bij Dressesonly.nl is de voorjaarscollectie al volop te shoppen! Weet jij al wat de trends voor dit voorjaar zijn?