Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Lift

Een scootmobiel is voor de gehandicapte medemens wat een fiets is voor de gezonde. Die laat je dus buiten staan en dan ga je naar binnen. Je ziet dan ook regelmatig een scootmobiel naast de deur van een winkel, netjes naast de fietsen. Dat is normaal.

Nu is het toevallig zo dat onze gloedjenagelnieuwe bibliotheek in het stadscentrum een keurige lift heeft. Geschikt voor rolstoelen. Maar niet geschikt voor een grote scootmobiel. Dat is inmiddels een drama aan het worden of er ik-weet-niet-wat fout is gegaan.
Kleine wake up call: er is helemaal niets fout gegaan. De lift is keurig aangelegd, zoals het hoort volgens de regels die gelden voor alle openbare gebouwen in dit land. En, er past een normale rolstoel in.

Zo’n joekel van een scootmobiel past dus niet. Is dat erg? Nee, helemaal niet.
Tenzij je een zeiksnor eersteklas bent. Zo een van ‘maar ik wil naar boven kunnen in mijn scootmobiel’.
Waar ik dan over val is ‘ik wil’ alsof de wereld om jou draait. Dat doet ie namelijk niet.

Je kunt op twee manieren kijken naar iets wat jij niet kunt.
Het is een uitdaging om het toch voor elkaar te krijgen en je zoekt een alternatief. Bottom line je past je aan en je bent blij met wat er wel kan.
Of je gedraagt je als een verwend klein kind en je gaat piepend en zeurend door het leven tegen iedereen klagend hoe slecht ‘ze’ het allemaal voor jou hebben geregeld.

Iedereen heeft dingen die hij of zij niet kan.
Meestal omdat het talent ontbreekt. Niet iedereen is een topkok of een prima ballerina of een geweldige beeldhouwer. Als je niet kunt koken, ga je echt MasterChef niet winnen en als je niet kunt zingen wordt Voice of Holland een deceptie.
Vaak kun je dingen niet omdat je er gewoon niet op gebouwd bent. Een basketballer van anderhalve meter? Ik ken ze niet.

De blikvanger in de nieuwe bieb is de trap. Breed en zwierig en geschikt voor allerlei leuke dingen voor de mensen. Als je met die trap niet naar boven kunt, pak je het alternatief: de lift. Je kunt zelfs een rolstoel lenen als je die nodig hebt. Om boven te gebruiken.
En als ook dat niet kan, maak je dankbaar gebruik van de alternatieven. Je kunt boeken bestellen en die staan beneden voor je klaar of ze worden thuis gebracht. Wat wil je nog meer?

Inclusief betekent niet dat je als gehandicapte medemens alles precies zo kunt doen als jij dat wilt. Het betekent dat je blij bent met een aangeboden alternatief. En als je zo bijdehand bent dat je zelf een beter alternatief bedenkt, deel dat dan. Als de regels niet goed genoeg zijn, strijd dan voor betere. Landelijk. Daar waar dat soort besluiten worden genomen.

Maar ga er bij de bieb om de hoek vanuit dat de wereld niet om jou draait en dat medewerkers en organisatie hun best doen om ook jou aan goeie boeken te helpen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 15:05

Oud-Alphenaar Raymond de Looze publiceert zelfhulpboek dat nét even anders is dan anders

Tijdens de coronacrisis zitten veel mensen in de reflectiestand: wat wil ik nou eigenlijk, wat betekent dit voor mij en waar sta ik nu? Dat bracht oud-Alphenaar Raymond de Looze op het idee om een zelfhulpboek te schrijven, maar dan alleen net even anders. “Het vertrekpunt van DIY Goeroe is dat alleen jij kunt bepalen wat jou helpt.”

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Boomstamkano

Tijdens de bouw van Ipse de Bruggen in Zwammerdam zijn drie Romeinse vrachtschepen en drie Romeinse boomstamkano's gevonden. De grote transportschepen voeren over de Rijn met hun goederen. De boomstamkano's werden gebruikt door vissers.

Overige vandaag 09:35

Gemeentehuis van Alphen te zien in serie Keizersvrouwen

Zoek je nog wat om te doen deze zondag? Kijk dan de serie Keizersvrouwen op Netflix. Daar kun je namelijk het gemeentehuis van Alphen in zien. Al gelijk in de eerste aflevering speelt een scène zich af op de iconische trappen in het Alphense gemeentehuis.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:17

Alphenaren twijfelen of ze zich zullen inenten met coronavaccin

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar vaccins tegen het nieuwe coronavirus. De eerste vaccins tegen corona worden in de komende maanden verwacht. Wij vroegen Alphenaren of zij van plan zijn om zich te laten inenten.