Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Romeinse weg

De kogel is door de kerk: de Romeinse grens, die dwars door de gemeente Alphen aan den Rijn loopt, is onlangs aangemeld om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen. Er is een lijvig rapport gemaakt van wat de Romeinen hebben achtergelaten en dat dossier is in januari bij Unesco ingediend.

Alphen aan den Rijn is een hele belangrijke vindplaats. De Schepen van Zwammerdam zijn gelukkig een paar jaar geleden geconserveerd teruggekomen. En, je kunt ze bekijken. Een kleine kano ligt in het Romeins Museum bij Museumpark Archeon en een groot schip is met pijn en moeite in de Restauratiewerf, in het museumpark, weer in elkaar gezet.

Die schepen zijn niet de enige belangrijke vondsten. Omdat de grensrivier over een lengte van 14 kilometer door de gemeente loopt, liggen er ook twee Romeinse forten. Albaniana in hartje centrum bij het Rijnplein. Nigrum Pullum op het terrein van de Ipse de Bruggen bij de spoorlijn.
Niet alleen de militaire forten zijn gevonden. Bij beide forten lagen dorpjes. Ook daarvan is hier en daar het een en ander opgegraven. Maar dat kunnen we niet meer zien. Er ligt een compleet Stadshart op. Wat we wel kunnen zien, zijn de vele spulletjes die de Romeinen kwijt zijn geraakt of die ze hebben weggegooid.

Het depot van de provincie Zuid-Holland ligt vol met van alles en nog wat. Er zijn bijvoorbeeld veel munten gevonden, belangrijk voor de datering. Er zijn ook veel resten van potten gevonden. Er zijn mantelspelden, sieraden, delen van helmen, wapens en gereedschap. Al die spullen laten zien wie er leefden en wat ze hier deden.
Zelf vind ik het heel mooi om te zien dat er dakpannen met het stempel van de makers erop zijn. Een legeronderdeel uit het huidige Roemenië heeft hier aan een dak gewerkt. Heel bijzonder dat we dat weten.

Er zijn natuurlijk ook dingen die we niet weten. Of beter: we weten het wel maar het is nog niet gevonden. Misschien gebeurt dat wel nooit meer, want in de vorige eeuw is heel veel Romeins erfgoed vernield zonder dat er een degelijk onderzoek werd gedaan.
Zo ligt half Kerk & Zanen op grond met daarin zo’n beetje de complete Alphense geschiedenis. Totaal uit verband, dus wetenschappelijk niet meer van waarde. Toch is het leuk om Romeinse munten en zeventiende-eeuwse pijpenkoppen te vinden.

Waar ik zelf heel graag een goed antwoord op zou willen hebben, is het exacte tracé van de Romeinse weg. Voor een deel is dat bekend, naar de rest moeten we min of meer raden. Wat ik ook zou willen weten is waar de wachttorens lagen. Die waren er op zeker namelijk ook. Elk Romeins fort ligt op circa 6,5 kilometer van het volgende. En daartussen lagen minstens acht wachttorens. Elke 400 tot 800 meter een.

Waarom we ze nog niet gevonden hebben? Enerzijds omdat de oevers van de rivier doorlopend bewoond waren. Die linten zijn inmiddels helemaal aan elkaar gegroeid. Bovendien had de rivier een andere loop in de Romeinse tijd. Anderzijds omdat we hier in Alphen, en niet alleen in Alphen, de goede gewoonte hebben om vooral geen archeoloog bij een vondst te halen. Nee zeg, dan loopt je bouw vertraging op…


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.