Advertorial Algemeen

‘Niet iedereen komt zelf met een zorgvraag’

Sinds januari 2019 draait in de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn de pilot ‘bemoeizorg’. De gemeente Alphen aan den Rijn is hiermee één van de gemeenten in Nederland die zich inspant voor mensen waar zorgen om zijn, maar die zelf geen zorgvraag hebben. In deze pilot werken zorgpartijen nauw samen.

“Met zorgen bedoelen we bijvoorbeeld overlast, vervuiling, schulden en psychische problemen”, legt Corina Righarts uit, betrokken medewerker die deze pilot coördineert voor Tom in de buurt. De meldingen komen uit verschillende hoeken binnen, zoals via buren, familie, de wooncorporatie, politie of de gemeente. De GGD coordineert de aanvragen. Wekelijks worden deze op maandag besproken en geëvalueerd.

Hier werken meerdere zorgpartijen samen: GGD, GGZ, De Brijder, Binnenvest, Stichting Lumen, de politie, Woonforte, GO! voor jeugd, Tom in de buurt en de gemeente. Corina: “Wij kijken samen waar de melding vandaan komt, wat we zien, wie er op huisbezoek zou moeten, wie we moeten informeren en waar we meer informatie vandaan kunnen halen. Vervolgens volgt er een huisbezoek om een beeld te krijgen van de zorgvraag.

Beweging krijgen
Het maken van contact met de bewoner is de eerste uitdaging, legt Corina uit. “Die heeft eigenlijk geen zorgvraag maar er speelt duidelijk wel iets. Aan ons de taak daar beweging in te krijgen. We zien ook veel problemen als gevolg van ouderdom, een trauma of eenzaamheid. ”Iemand kan meerdere problemen hebben waar verschillende professionals voor nodig zijn. “Ons doel is om voor de langere termijn een stevig arrangement aan te bieden zodat iemand weer de regie krijgt over zijn eigen leven.”

Corina werkt al sinds haar 17e in de zorg. “De uitdaging om de doelgroep in beweging te krijgen en ze weer op weg te helpen naar dat stukje eigen regie. Achter die voordeur zien te komen, contact leggen en iemand die niet wil of durft, toch mee krijgen om te laten zien dat het in hun eigen belang is.”

Weer actief
De aanpak werkt; er zijn verschillende goede resultaten. Corina vertelt dat dat 2 inwoners nu gebruik maken van de open inloop en één maakt gebruik van automaatje. Een inwoner is met ondersteuning van Tom weer vrijwilligerswerk gaan doen en een ander die weer betaald aan het werk is en zijn schulden kan gaan aflossen.

Tom in de buurt is bij 28 aanmeldingen betrokken geweest, bij 13 hiervan voert Tom de regie. Samenwerking is essentieel. Er wordt intensief samengewerkt met GGZ en Stichting Lumen.

Uitbreiden
De gemeente Alphen aan den Rijn heeft door de opgedane ervaringen van het afgelopen jaar besloten om de pilot bemoeizorg per 1 januari 2020 uit te breiden naar de gehele gemeente Alphen aan den Rijn.


Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 17:04

Heijmink werkt al 35 jaar bij de politie: ''Mensen zijn mondiger geworden''

Frank Heijmink begon in 1985 zijn loopbaan bij de politie in Alphen aan den Rijn als ‘gewone’ agent op straat. Nu, 35 jaar later en werkzaam in inmiddels zijn vijfde politiebureau, is de 56-jarige Frank alweer zes jaar Operationeel Expert op het thema horeca en ondernemers. “De diversiteit maakt dit vak zo mooi!”

Advertorial Sport gisteren 15:59

Alphen Beweegt en 4Sport organiseren gratis jongerenbootcamp

Heb jij zin om een uur lang het beste uit jezelf te halen? Ben je niet bang om vies te worden, en wil je lekker sporten in de buitenlucht? Dan zien Alphen Beweegt en 4Sport jou volgende week bij de jongerenbootcamp!

Wonen en bouwen gisteren 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige gisteren 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok.