Advertorial Algemeen

‘Niet iedereen komt zelf met een zorgvraag’

Sinds januari 2019 draait in de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn de pilot ‘bemoeizorg’. De gemeente Alphen aan den Rijn is hiermee één van de gemeenten in Nederland die zich inspant voor mensen waar zorgen om zijn, maar die zelf geen zorgvraag hebben. In deze pilot werken zorgpartijen nauw samen.

“Met zorgen bedoelen we bijvoorbeeld overlast, vervuiling, schulden en psychische problemen”, legt Corina Righarts uit, betrokken medewerker die deze pilot coördineert voor Tom in de buurt. De meldingen komen uit verschillende hoeken binnen, zoals via buren, familie, de wooncorporatie, politie of de gemeente. De GGD coordineert de aanvragen. Wekelijks worden deze op maandag besproken en geëvalueerd.

Hier werken meerdere zorgpartijen samen: GGD, GGZ, De Brijder, Binnenvest, Stichting Lumen, de politie, Woonforte, GO! voor jeugd, Tom in de buurt en de gemeente. Corina: “Wij kijken samen waar de melding vandaan komt, wat we zien, wie er op huisbezoek zou moeten, wie we moeten informeren en waar we meer informatie vandaan kunnen halen. Vervolgens volgt er een huisbezoek om een beeld te krijgen van de zorgvraag.

Beweging krijgen
Het maken van contact met de bewoner is de eerste uitdaging, legt Corina uit. “Die heeft eigenlijk geen zorgvraag maar er speelt duidelijk wel iets. Aan ons de taak daar beweging in te krijgen. We zien ook veel problemen als gevolg van ouderdom, een trauma of eenzaamheid. ”Iemand kan meerdere problemen hebben waar verschillende professionals voor nodig zijn. “Ons doel is om voor de langere termijn een stevig arrangement aan te bieden zodat iemand weer de regie krijgt over zijn eigen leven.”

Corina werkt al sinds haar 17e in de zorg. “De uitdaging om de doelgroep in beweging te krijgen en ze weer op weg te helpen naar dat stukje eigen regie. Achter die voordeur zien te komen, contact leggen en iemand die niet wil of durft, toch mee krijgen om te laten zien dat het in hun eigen belang is.”

Weer actief
De aanpak werkt; er zijn verschillende goede resultaten. Corina vertelt dat dat 2 inwoners nu gebruik maken van de open inloop en één maakt gebruik van automaatje. Een inwoner is met ondersteuning van Tom weer vrijwilligerswerk gaan doen en een ander die weer betaald aan het werk is en zijn schulden kan gaan aflossen.

Tom in de buurt is bij 28 aanmeldingen betrokken geweest, bij 13 hiervan voert Tom de regie. Samenwerking is essentieel. Er wordt intensief samengewerkt met GGZ en Stichting Lumen.

Uitbreiden
De gemeente Alphen aan den Rijn heeft door de opgedane ervaringen van het afgelopen jaar besloten om de pilot bemoeizorg per 1 januari 2020 uit te breiden naar de gehele gemeente Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

Financiële situatie Alphen aan den Rijn beter dan verwacht

De gemeenteraad moet in juli de financiën van Alphen aan den Rijn bespreken. Het positieve bericht is dat er over 2019 een kleine plus van 3,5 miljoen euro is. Naar verwachting zal dat vanaf 2020 wel anders zijn.

Onderwijs gisteren 17:18

Dit zijn de geslaagde leerlingen van het Scala College

De vlaggen kunnen uit vandaag, op nationale slaagdag! Hier vind je alle geslaagde examenkandidaten van het Scala College (eerste tijdvak) in Alphen aan den Rijn. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Evenementen gisteren 16:52

Zesde editie Triathlon Alphen blijft voorlopig doorgaan

Veel wedstrijden worden geannuleerd in verband met het coronavirus, maar de zesde editie van de Triathlon Alphen vindt voor alsnog gewoon doorgang op 20 september 2020. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Advertorial Horeca gisteren 16:11

Genieten op het vernieuwde terras van Alfreds

Buiten genieten van een hapje en een drankje, het kan weer. Dat de terrassen weer open zijn is iets waar Alfreds zich enorm op had verheugd. Zo kunnen gasten eindelijk het totaal vernieuwde terras komen bewonderen!

Coronavirus in Alphen gisteren 15:38

Eindexamenleerling zijn in coronatijd, hoe is dat?

Vandaag, op nationale slaagdag, zetten we eindexamenleerlingen extra in het zonnetje. Hoe hebben eindexamenleerlingen dit jaar ervaren? Eindexamenleerlingen van het Ashram College delen hun verhaal.