Advertorial Algemeen

‘Niet iedereen komt zelf met een zorgvraag’

Sinds januari 2019 draait in de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn de pilot ‘bemoeizorg’. De gemeente Alphen aan den Rijn is hiermee één van de gemeenten in Nederland die zich inspant voor mensen waar zorgen om zijn, maar die zelf geen zorgvraag hebben. In deze pilot werken zorgpartijen nauw samen.

“Met zorgen bedoelen we bijvoorbeeld overlast, vervuiling, schulden en psychische problemen”, legt Corina Righarts uit, betrokken medewerker die deze pilot coördineert voor Tom in de buurt. De meldingen komen uit verschillende hoeken binnen, zoals via buren, familie, de wooncorporatie, politie of de gemeente. De GGD coordineert de aanvragen. Wekelijks worden deze op maandag besproken en geëvalueerd.

Hier werken meerdere zorgpartijen samen: GGD, GGZ, De Brijder, Binnenvest, Stichting Lumen, de politie, Woonforte, GO! voor jeugd, Tom in de buurt en de gemeente. Corina: “Wij kijken samen waar de melding vandaan komt, wat we zien, wie er op huisbezoek zou moeten, wie we moeten informeren en waar we meer informatie vandaan kunnen halen. Vervolgens volgt er een huisbezoek om een beeld te krijgen van de zorgvraag.

Beweging krijgen
Het maken van contact met de bewoner is de eerste uitdaging, legt Corina uit. “Die heeft eigenlijk geen zorgvraag maar er speelt duidelijk wel iets. Aan ons de taak daar beweging in te krijgen. We zien ook veel problemen als gevolg van ouderdom, een trauma of eenzaamheid. ”Iemand kan meerdere problemen hebben waar verschillende professionals voor nodig zijn. “Ons doel is om voor de langere termijn een stevig arrangement aan te bieden zodat iemand weer de regie krijgt over zijn eigen leven.”

Corina werkt al sinds haar 17e in de zorg. “De uitdaging om de doelgroep in beweging te krijgen en ze weer op weg te helpen naar dat stukje eigen regie. Achter die voordeur zien te komen, contact leggen en iemand die niet wil of durft, toch mee krijgen om te laten zien dat het in hun eigen belang is.”

Weer actief
De aanpak werkt; er zijn verschillende goede resultaten. Corina vertelt dat dat 2 inwoners nu gebruik maken van de open inloop en één maakt gebruik van automaatje. Een inwoner is met ondersteuning van Tom weer vrijwilligerswerk gaan doen en een ander die weer betaald aan het werk is en zijn schulden kan gaan aflossen.

Tom in de buurt is bij 28 aanmeldingen betrokken geweest, bij 13 hiervan voert Tom de regie. Samenwerking is essentieel. Er wordt intensief samengewerkt met GGZ en Stichting Lumen.

Uitbreiden
De gemeente Alphen aan den Rijn heeft door de opgedane ervaringen van het afgelopen jaar besloten om de pilot bemoeizorg per 1 januari 2020 uit te breiden naar de gehele gemeente Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 09:34

Replica van VOC schip vaart door de Rijn

“Is het Michiel de Ruyter?”, zo klonk het op social media toen een groot handelsschip zondagochtend werd gespot op de Rijn in Alphen. Het was een bijzonder gezicht, te midden van de andere boten op de Rijn. Het handelsschip blijkt een replica te zijn van het VOC handelsschip de Halve Maen.

Alphens Restaurantweek gisteren 18:42

Alphens Restaurantweek: Bowling Alphen - een culinaire strike

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bowling Alphen.

Advertorial Winkels gisteren 14:46

Bieronline: een webshop met speciaalbieren

De afgelopen maanden hebben John en Maarten van Bier Online het steeds vaker gehad over het starten van een webshop met speciaalbieren. ‘’Tijdens de coronapandemie hebben wij besloten het risico te nemen en deze webshop te realiseren. Dit kon mede dankzij onze kennis, aangezien wij naast Bier Online allebei een fulltimebaan in de ICT hebben.’’

Overige gisteren 09:31

Ontsnapte pinguïn uit Avifauna gevonden

Eerder deze week is er een pinguïn ontsnapt uit vogelpark Avifauna. Na eerder gesignaleerd te zijn bij Nieuwveen werd het beestje gisteren eindelijk gevonden in Bodegraven.

Alphens Restaurantweek 8 aug. 2020 17:35

Alphens Restaurantweek: Osteria La Piazza - waan je in ‘la dolce vita’

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Osteria La piazza!