Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat Romeinse vrouwen bij de bevalling door een vroedvrouw worden geholpen? En dat handel tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren heel gebruikelijk is? Deze artikelen zijn deze week nieuw op Romeins Alphen.

Handel met Germanen
Het Romeinse leger heeft vaak een goede relatie met de volkeren die zij overheersen. Meestal omdat er naast de militaire aanwezigheid en de belastingplicht ook handel met hen wordt gedreven door de Romeinen. Langs de Nedergermaanse Limes zijn het Germaanse boeren die handelen met het leger.

De Germanen zijn geen eenheid. Ondanks de gezamenlijke naam die de Romeinen hen hebben gegeven. Achter het begrip Germanen zit een bepaalde cultuur, maar elk volk en elke stam en elke groep vult dit zelf in. Frisii, Bataven en Cananefaten zijn allemaal Germanen, maar zij hebben ook allemaal een eigen cultuur.

In de corridor langs de Oude Rijn tussen de castella Laurium (Woerden) en Matilo (Leiden-Roomburg) wonen in de IJzertijd zeer verspreid Germaanse boeren. De nederzettingen, meestal bestaand uit een enkele grote hoeve, bedruipen zichzelf. De veeboeren verbouwen voor eigen gebruik ook een beetje groenten en granen. Handelen doen zij beperkt.

Als de Romeinse grens in het jaar 47 wordt ingesteld en er achter elkaar militaire versterkingen worden gebouwd met bij elk castellum een kampdorp, verandert er voor de boeren niet veel. Totdat de Romeinse militairen belasting gaan heffen en handel willen drijven om de inwoners van castellum en kampdorp van meer verse voeding te voorzien. En om aan zoiets als leer en wol te komen.

De prefect van elk castellum is verantwoordelijk voor de rantsoenen van zijn eenheid en voor de grondstoffen die nodig zijn om de wapens en uitrusting te maken en herstellen. De onderhandelingen en aanvoer berust echter bij specialisten binnen zijn staf.

Zo wordt bijvoorbeeld graan en olijfolie per schip aangevoerd uit andere provincies. Er worden runderen en huiden geconfisceerd van Frisii die dit als belasting betalen. Er worden paarden aangekocht van Bataven en Cananefaten. En er zijn natuurlijk kleinere transacties tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren onderling.

Website
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op het online naslagwerk www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.