Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat Romeinse vrouwen bij de bevalling door een vroedvrouw worden geholpen? En dat handel tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren heel gebruikelijk is? Deze artikelen zijn deze week nieuw op Romeins Alphen.

Handel met Germanen
Het Romeinse leger heeft vaak een goede relatie met de volkeren die zij overheersen. Meestal omdat er naast de militaire aanwezigheid en de belastingplicht ook handel met hen wordt gedreven door de Romeinen. Langs de Nedergermaanse Limes zijn het Germaanse boeren die handelen met het leger.

De Germanen zijn geen eenheid. Ondanks de gezamenlijke naam die de Romeinen hen hebben gegeven. Achter het begrip Germanen zit een bepaalde cultuur, maar elk volk en elke stam en elke groep vult dit zelf in. Frisii, Bataven en Cananefaten zijn allemaal Germanen, maar zij hebben ook allemaal een eigen cultuur.

In de corridor langs de Oude Rijn tussen de castella Laurium (Woerden) en Matilo (Leiden-Roomburg) wonen in de IJzertijd zeer verspreid Germaanse boeren. De nederzettingen, meestal bestaand uit een enkele grote hoeve, bedruipen zichzelf. De veeboeren verbouwen voor eigen gebruik ook een beetje groenten en granen. Handelen doen zij beperkt.

Als de Romeinse grens in het jaar 47 wordt ingesteld en er achter elkaar militaire versterkingen worden gebouwd met bij elk castellum een kampdorp, verandert er voor de boeren niet veel. Totdat de Romeinse militairen belasting gaan heffen en handel willen drijven om de inwoners van castellum en kampdorp van meer verse voeding te voorzien. En om aan zoiets als leer en wol te komen.

De prefect van elk castellum is verantwoordelijk voor de rantsoenen van zijn eenheid en voor de grondstoffen die nodig zijn om de wapens en uitrusting te maken en herstellen. De onderhandelingen en aanvoer berust echter bij specialisten binnen zijn staf.

Zo wordt bijvoorbeeld graan en olijfolie per schip aangevoerd uit andere provincies. Er worden runderen en huiden geconfisceerd van Frisii die dit als belasting betalen. Er worden paarden aangekocht van Bataven en Cananefaten. En er zijn natuurlijk kleinere transacties tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren onderling.

Website
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op het online naslagwerk www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.