Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat Romeinse vrouwen bij de bevalling door een vroedvrouw worden geholpen? En dat handel tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren heel gebruikelijk is? Deze artikelen zijn deze week nieuw op Romeins Alphen.

Handel met Germanen
Het Romeinse leger heeft vaak een goede relatie met de volkeren die zij overheersen. Meestal omdat er naast de militaire aanwezigheid en de belastingplicht ook handel met hen wordt gedreven door de Romeinen. Langs de Nedergermaanse Limes zijn het Germaanse boeren die handelen met het leger.

De Germanen zijn geen eenheid. Ondanks de gezamenlijke naam die de Romeinen hen hebben gegeven. Achter het begrip Germanen zit een bepaalde cultuur, maar elk volk en elke stam en elke groep vult dit zelf in. Frisii, Bataven en Cananefaten zijn allemaal Germanen, maar zij hebben ook allemaal een eigen cultuur.

In de corridor langs de Oude Rijn tussen de castella Laurium (Woerden) en Matilo (Leiden-Roomburg) wonen in de IJzertijd zeer verspreid Germaanse boeren. De nederzettingen, meestal bestaand uit een enkele grote hoeve, bedruipen zichzelf. De veeboeren verbouwen voor eigen gebruik ook een beetje groenten en granen. Handelen doen zij beperkt.

Als de Romeinse grens in het jaar 47 wordt ingesteld en er achter elkaar militaire versterkingen worden gebouwd met bij elk castellum een kampdorp, verandert er voor de boeren niet veel. Totdat de Romeinse militairen belasting gaan heffen en handel willen drijven om de inwoners van castellum en kampdorp van meer verse voeding te voorzien. En om aan zoiets als leer en wol te komen.

De prefect van elk castellum is verantwoordelijk voor de rantsoenen van zijn eenheid en voor de grondstoffen die nodig zijn om de wapens en uitrusting te maken en herstellen. De onderhandelingen en aanvoer berust echter bij specialisten binnen zijn staf.

Zo wordt bijvoorbeeld graan en olijfolie per schip aangevoerd uit andere provincies. Er worden runderen en huiden geconfisceerd van Frisii die dit als belasting betalen. Er worden paarden aangekocht van Bataven en Cananefaten. En er zijn natuurlijk kleinere transacties tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren onderling.

Website
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op het online naslagwerk www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:45

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 4 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de eerste CupCakeCup bij de Groene Hart Praktijkschool en een incident aan de Geerstein tot aan een medische noodsituatie in de stromenbuurt. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater gisteren 15:26

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Blog Verkeer en vervoer gisteren 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen gisteren 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken gisteren 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.