Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat Romeinse vrouwen bij de bevalling door een vroedvrouw worden geholpen? En dat handel tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren heel gebruikelijk is? Deze artikelen zijn deze week nieuw op Romeins Alphen.

Handel met Germanen
Het Romeinse leger heeft vaak een goede relatie met de volkeren die zij overheersen. Meestal omdat er naast de militaire aanwezigheid en de belastingplicht ook handel met hen wordt gedreven door de Romeinen. Langs de Nedergermaanse Limes zijn het Germaanse boeren die handelen met het leger.

De Germanen zijn geen eenheid. Ondanks de gezamenlijke naam die de Romeinen hen hebben gegeven. Achter het begrip Germanen zit een bepaalde cultuur, maar elk volk en elke stam en elke groep vult dit zelf in. Frisii, Bataven en Cananefaten zijn allemaal Germanen, maar zij hebben ook allemaal een eigen cultuur.

In de corridor langs de Oude Rijn tussen de castella Laurium (Woerden) en Matilo (Leiden-Roomburg) wonen in de IJzertijd zeer verspreid Germaanse boeren. De nederzettingen, meestal bestaand uit een enkele grote hoeve, bedruipen zichzelf. De veeboeren verbouwen voor eigen gebruik ook een beetje groenten en granen. Handelen doen zij beperkt.

Als de Romeinse grens in het jaar 47 wordt ingesteld en er achter elkaar militaire versterkingen worden gebouwd met bij elk castellum een kampdorp, verandert er voor de boeren niet veel. Totdat de Romeinse militairen belasting gaan heffen en handel willen drijven om de inwoners van castellum en kampdorp van meer verse voeding te voorzien. En om aan zoiets als leer en wol te komen.

De prefect van elk castellum is verantwoordelijk voor de rantsoenen van zijn eenheid en voor de grondstoffen die nodig zijn om de wapens en uitrusting te maken en herstellen. De onderhandelingen en aanvoer berust echter bij specialisten binnen zijn staf.

Zo wordt bijvoorbeeld graan en olijfolie per schip aangevoerd uit andere provincies. Er worden runderen en huiden geconfisceerd van Frisii die dit als belasting betalen. Er worden paarden aangekocht van Bataven en Cananefaten. En er zijn natuurlijk kleinere transacties tussen Romeinse soldaten en Germaanse boeren onderling.

Website
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op het online naslagwerk www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:49

Werkzaamheden Prins Bernhardlaan en Julianabrug starten morgen

Morgen beginnen de werkzaamheden aan de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf 24 juni tot 23 augustus zal de kruising afgesloten zijn, vanwege de aanleg van een grote rioolbuis voor de afvoer van hemelwater. Hierdoor is de Julianabrug tijdelijk niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.