Arjan van der Zwart

Nieuwe artiesten en gevestigde namen: zo wordt de line-up van het Zomerspektakel samengesteld

Een festival valt of staat met de line-up. Maar hoe wordt er bepaald welke artiesten er zullen komen? En wie op welke dag of tijd op het podium komt te staan? Met 22 artiesten in één weekend is het plannen van een line-up voor het Zomerspektakel aan het Meer best een uitdaging. Vrijwilligers Arvid Hendriks en Nineke de Graaff vertellen je er alles over.

Arvid en Nineke zijn verantwoordelijk voor het entertainment binnen het Zomerspektakel. “Dan hebben we het dus over de programmering: hoe krijg je een goede line-up? Qua samenstelling van artiesten, maar ook of het bij iedere doelgroep past en bij onze organisatie”, vertelt Nineke. Daar beginnen zij al in augustus mee: “Het begint met uitzetten van de lijntjes bij de boekingskantoren en het bekijken van de beschikbaarheid van artiesten.”

Bij de eerste editie in 2011 belden zij de boekingskantoren nog met knikkende knietjes op, maar nu niet meer. “Nu melden de grote boekingsbureaus zich bij ons, om te vragen naar de plannen van volgend jaar.” Een specifieke taakverdeling is er niet tussen het dreamteam, maar toch heeft ieder zijn eigen specialisme: “Arvid doet de techniek, want daar weet ik niks van”, lacht Nineke. Arvid vult aan: “En de hospitality en de organisatie eromheen is helemaal Nineke haar ding.”

Het kiezen van de artiesten

Al vanaf begin af aan worden de artiesten geselecteerd op hoe goed ze bij het publiek van het Zomerspektakel passen. Arvid licht toe: “Als we op het Zomerspektakel zouden draaien wat ík leuk vind, nou, dan staat er drie man en een paardenkop. Het is dus helemaal niet belangrijk of wij de artiest leuk vinden.” Wat is er dan wél belangrijk? “We proberen ieder jaar een verdeling te maken tussen nieuwe artiesten en gevestigde namen. Kensington hadden wij bijvoorbeeld voor het eerst geboekt nét voordat hun eigen show in de Ziggo Dome binnen één uur uitverkocht.”

Vooral op de vrijdag is de verdeling tussen nieuwe en bekende artiesten belangrijk. Op de andere dagen maakt de organisatie een andere verdeling. “We willen echt drie hele verschillende dagen neerzetten. De zaterdag heeft met de show van Xander & Friends een vast format gekregen en dat willen we aanvullen met een soort Top2000 programma. De zondag is echt Nederlandstalig, waarbij we meer op zoek gaan naar familie-entertainment voor jong én oud. Daarbij zorgen we dus ook voor entertainment voor de kids.”

Een festival voor iedereen

Als je een festival wil neerzetten dat bij iedereen aansluit, dan kan het nog best een uitdaging zijn om de juiste artiesten uit te kiezen. “Vooral voor de vrijdag is het heel belangrijk dat je iedere doelgroep raakt met de juiste artiest. Als je naar dit jaar kijkt, dan zul je zien dat BLØF vooral de doelgroep van 40+ aanspreekt, Kraantje Pappie er juist is voor de 25-jarigen, Chef’Special daar mooi tussenin zit en The Dirty Daddies er echt voor iedereen is.”

Is het dan de bedoeling dat iedereen ook elke artiest leuk vindt? Nee, stelt Nineke: “Ik kom op veel festivals, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat ik álles leuk vind. Dat is ook helemaal niet erg, want ik wil ook even een drankje kunnen halen tussendoor, iets kunnen eten of gewoonweg gezellig kletsen met mijn vrienden. Daar moet je ook de tijd voor hebben.” Dit jaar kun je tussen de optredens door op het voorterrein genieten van hele andere vormen van entertainment: singer-songwriters, lokaal talent, DJ’s en activiteiten. Wie er precies te zien is en wat voor activiteiten je precies kunt beleven? Dat blijft nog even geheim.

De afgelopen jaren is het Zomerspektakel steeds een beetje gegroeid. “Dat is heel organisch gegaan. Dit jaar is dat vooral de toevoeging van het voorterrein. Nu gaan we kijken wat er allemaal werkt en wat we nog kunnen verbeteren. We willen hiermee een echte festivalbelevenis neerzetten.” De droom voor de toekomst is dat de bezoeker niet meer naar het Zomerspektakel komt voor alleen de artiesten, maar voor de totale belevenis. “We hopen dat het straks echt een dagje uit kan worden. Daar hebben we nu de basis voor gelegd.”

Het meeste spektakel in het donker

Bepalen welke artiest op welk tijdstip optreedt, is best wel een uitdaging. Arvid: “We willen altijd grootse artiesten neerzetten. Dat betekent dat er ook grote crews bij komen kijken, die complete producties opbouwen en waar ook behoorlijke ombouwtijden bij horen.”

Om goed uit te komen in de planning, bepalen Arvid en Nineke dus eerst welke artiest er moet afsluiten. “Soms heeft een artiest daar zelf al een voorkeur voor,” legt Nineke uit, “daar komen we hen dan natuurlijk in tegemoet.” Als er geen voorkeuren zijn, dan bekijken ze welke artiest het meeste spektakel met zich meebrengt in het donker. “Denk aan The Dirty Daddies dit jaar, die komen met vuur, rook en lichtshows. Perfect voor een eindshow.”

Daarna rekent Arvid terug met de duur van het optreden en de ombouwtijden. Zo komt de ideale line-up tot stand. Tijdens die ombouwtijden is het entertainment op het verbeterde voorterrein in volle gang. “Dat maakt het voor het publiek een stuk prettiger. Je hoeft dan niet toe te kijken hoe onze crew alles ombouwt, maar kunt jezelf vermaken met andere artiesten.”

Het verrassingselement

Wat het leukste is voor Arvid en Nineke om de programmering te maken? Het verrassingselement. Nineke licht toe: “Ik hoor heel vaak van mensen om me heen dat ze ontzettend onder de indruk waren van de artiesten. Dat ze eigenlijk kwamen voor één artiest en op het Zomerspektakel een nieuwe favoriete artiest hebben ontdekt.” Dat nemen Arvid en Nineke dan ook mee in hun planning in augustus: “Het is echt niet zo dat we rond de tafel gaan zitten om te bedenken wat voor iets onverwachts we nu weer neer kunnen zetten. Dan zou het namelijk niet meer onverwachts zijn! Wat we wél doen, is dat we artiesten kiezen die genoeg van elkaar verschillen om te verrassen.”

Er is één optreden dat er qua verrassingsniveau echt bovenuit springt voor het duo: Chef’Special. In 2017 was Chef’Special net naar Amerika geweest en had al een tijd niets meer gedaan in Nederland. Toevallig gaven zowel de dochter van Arvid als de dochter van Nineke dat jaar aan dat Chef’Special weer helemaal terug was. “Ik had ze nog nooit gezien, dus het was voor mij een echte verrassing”, herinnert Arvid zich. “En toen stonden ze daar en die kwamen toch even binnen. Vlaggen, vuurwerk, sterren. Zoiets hadden we niet eerder gehad. Je zag direct dat zij een festivalband pur sang zijn.” Nineke vult aan: “Dat was ook voor het eerst dat ik dacht: ‘Oké, we zijn nu écht een festival geworden.”

Gaat Chef’Special dit jaar ook weer verrassen? Ervaar het zelf! 

Koop je tickets voor het Zomerspektakel >


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.