Woonforte

Nieuwe schetsontwerpen van nieuwbouwcomplex Noorderlicht

Tussen het spoor en de Noordpoolsingel bouwt Woonforte 258 huurwoningen. Er zijn nu nieuwe schetsontwerpen vrijgegeven, waarop enkele duidelijke verschillen te zien zijn.

De locatie werd eerst blok 22 genoemd vanwege het stuk grond waarop het gebouwd wordt, maar het nieuwbouwcomplex is officieel omgedoopt tot Noorderlicht. Oorspronkelijk was de gemeente van plan om op deze locatie kantoren te realiseren. Gelet op de afnemende kantorenmarkt en de toenemende druk op de woningmarkt, besloot de gemeente vorig jaar om dit gebied voor woningen te bestemmen. Aan Woonforte de taak om de woningen te bouwen.

258 woningen

De woningcorporatie gaat in totaal 258 woningen realiseren. Er komen 200 sociale huurwoningen en 58 huurwoningen in de vrije sector. Deze appartementen variëren van tweekamer- tot vierkamerwoningen en zijn bedoeld voor senioren, starters en kleine gezinnen. Aan de 'parkzijde' komen 24 grondgebonden sociale huurwoningen voor gezinnen, die allemaal een entree en een buitenruimte direct aan het park hebben.

De woningen worden allemaal energieneutraal ingericht. Zo zijn de appartementen allemaal gasloos, hebben ze zonnepanelen, zijn ze zeer goed geïsoleerd en maken ze gebruik van bodemwarmte. Voor de toekomstige bewoners zijn ook voldoende groenvoorzieningen. Zo wordt een park aangelegd en ligt op de eengezinswoningen een sedumdak. Al het groen is van groot belang voor klimaatadaptie, want beplanting zorgt voor verkoeling bij hitte en voor wateropvang bij hevige regenbuien.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

noorderlicht nieuwbouw station woonforte 2.jpg
Het NIEUWE schetsontwerp van nieuwbouwcomplex Noorderlicht. Foto: Woonforte
OUD alphen-ad-rijn- front-noordpoolsingel-noorderlicht.jpg
Het OUDE schetsontwerp van nieuwbouwcomplex Noorderlicht. Foto: Woonforte

Nieuwe schetsontwerpen

Het nog te bouwen nieuwbouwcomplex moet het beeld van appartementengebouwen langs de Aziëlaan afmaken. Het 200 meter lange gebouw wordt opgedeeld in vijf delen met verschillende hoogtes. Dit moet zorgen voor een speels en gevarieerd beeld.

De koppen van het gebouw worden hoger en vormen daarmee een 'poort' die de entree van het station markeert, wat op de nieuwe schetsontwerpen duidelijker te zien is. Er is ook meer hoogteverschil aangebracht. In de nieuwe schetsontwerpen is ook het aanzicht van de appartementen veranderd, zoals hierboven te zien is. 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in 2022 gestart zou worden met bouwen zodat huurders in 2024 in de woningen konden gaan wonen. De start van de bouw is nu uitgesteld naar 2023, wat betekent dat de woningen in 2025 klaar zouden zijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.