NMSA
Advertorial Muziek

Nieuwe zangdocent Eline Welle: "Zingen is topsport!"

Op haar elfde zong ze al in het Nationaal Kinderkoor, inmiddels maakt ze deel uit van het Nederlands Kamerkoor (NKK). Eline Welle zingt al jaren met hart en ziel Lied, oratorium, opera en operette, en maakt daarnaast deel uit van diverse ensembles. Sinds kort deelt ze haar kennis en passie op gebied van klassieke zang, operette én musical op de Nieuwe Muziekschool Alphen aan den Rijn.

Kan iedereen leren zingen?

"Ja, als je maar oefent kan echt iedereen leren zingen. Het belangrijkste is dat mensen oprecht gemotiveerd zijn: als je alleen maar één keer per week op les zingt en verder niet, dan ga je niet zo snel vooruit. Maar laat je dus niet ontmoedigen door onzekerheid: kom gewoon langs, dan gaan we aan de slag. We beginnen met een stemtest, ik vraag je om iets voor mij te zingen en dan kijk ik aan de hand van wat oefeningen wat je al kan met je stem. Vanuit daar bepalen we samen: wat wil je graag leren, en wat zijn dan goede stappen om te zetten. Ieder mens is anders, dat maakt het lesgeven ook zo interessant!"

Is een les musical-zang heel anders dan in klassieke zang?

"Nee hoor, de basis is in feite hetzelfde: ik kan je helpen je stem goed en gezond te gebruiken. Natuurlijk is de techniek van klassieke zang uiteindelijk anders dan bij musicals. Maar, zeker als mensen nog jong zijn, lijkt het ontwikkelen van de zangstem in verschillende stijlen erg op elkaar. Zelf zing ik het liefste klassieke muziek. Er bestaat zo veel prachtig repertoire! Ik heb dan ook een klassieke zangstudie aan het Conservatorium gevolgd. Operette is trouwens als het ware de musical van de klassieke muziek: een verhaal met een zekere humor erin, waarbij zingen en spreken elkaar afwisselen."

Wat maakt zingen zo bijzonder?

"Zingen is iets unieks. Ik houd van veel verschillende muziek en verschillende instrumenten. Zo heb ik bijvoorbeeld ook lang piano gespeeld, maar op een gegeven moment heb ik ervoor gekozen om me vooral op zingen te richten. Het is zo speciaal om je lichaam als instrument te gebruiken, dat doet iets met je. Je traint je lichaam en je geest als je zingt: mensen worden blijer als ze zingen, maar ik ben ervan overtuigd dat je er bovendien ook gezonder van wordt. Zingen is topsport! En samen zingen moet je eigenlijk zien als teamsport. Sowieso is samen muziek maken inspirerend: het verrijkt mij echt als zangeres en docent en persoon om met verschillende musici verschillende stijlen muziek te maken."

Maar het optreden moet je nu vast missen?

"Dat klopt, nu zijn er even geen optredens en dat is een groot gemis. Maar, gelukkig had ik in september en oktober nog een aantal concerten met het NKK en voorstellingen bij de Nationale Opera, dat was heel fijn. En de komende tijd werk ik mee aan opnames bij Cappella Amsterdam en het NKK. Zo kunnen we mensen toch van al die mooie muziek laten genieten!"

Ben jij klaar om je persoonlijke en unieke instrument te leren gebruiken?

Meld je bij Eline aan voor zangles of kijk voor meer informatie over Eline op Eline’s website of de website van de muziekschool!


Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.