Josh Walet

Nieuwsfoto van het jaar: Ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis met aan elkaar geknoopte lakens

Jaarlijks maakt de Alphense fotograaf Josh Walet duizenden foto’s van alles wat zich afspeelt in Alphen aan den Rijn. Maar welk beeld van het afgelopen jaar is hem het meest bijgebleven? Daar was geen twijfel over mogelijk: de ‘klassieke’ ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis.

Als persfotograaf slaap je altijd licht, dat komt omdat de pieper opeens kan gaan en je elk moment van de dag gebeld kan worden. Op die bewuste nacht moest de persvoorlichter van de politie contact maken met de meldkamer. Deze vraag wordt via het p2000 systeem verstuurd. Dit is, zeker in de nacht, vrij bijzonder. Dan ga je kijken op p2000 of er ergens ambulances heen moeten, maar dit was niet het geval.

Toen bedacht ik me, ik ga de helikopter radar bekijken. Daarop zag ik dat een uurtje daarvoor de politiehelikopter enige tijd boven het industrieterrein had gevlogen. Hierop sprong ik direct m’n bed uit en reed die kant op. Eenmaal bij de gevangenis zag ik de aan elkaar geknoopte lakens. Eerst dacht ik, dit droom ik. Dit kan toch niet echt zijn? Zoiets heb ik nog nooit eerder mee gemaakt. Ja, in mijn jeugd tijdens het kijken naar Bassie en Adriaan

De agenten ter plaatse probeerden de lakens van het dak te trekken, totdat ze mij aan zagen komen. Een vriendelijke agent zei: je krijgt 1 minuutje, je hebt de primeur. Zoiets laat je je als persfotograaf natuurlijk niet twee keer vertellen. Ik klikte tientallen foto’s en maakte bewegende beelden voor de journaals. De aan elkaar geknoopte lakens leverden bijzondere beelden op, beelden die bijna surrealistisch lijken. Dat maakt deze foto voor mij de nieuwsfoto van het jaar.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

alphens.nl magazine 2023 - nieuwsfoto van het jaar EXTRA FOTO.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen gisteren 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film gisteren 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport gisteren 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.