Josh Walet

Nieuwsfoto van het jaar: Ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis met aan elkaar geknoopte lakens

Jaarlijks maakt de Alphense fotograaf Josh Walet duizenden foto’s van alles wat zich afspeelt in Alphen aan den Rijn. Maar welk beeld van het afgelopen jaar is hem het meest bijgebleven? Daar was geen twijfel over mogelijk: de ‘klassieke’ ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis.

Als persfotograaf slaap je altijd licht, dat komt omdat de pieper opeens kan gaan en je elk moment van de dag gebeld kan worden. Op die bewuste nacht moest de persvoorlichter van de politie contact maken met de meldkamer. Deze vraag wordt via het p2000 systeem verstuurd. Dit is, zeker in de nacht, vrij bijzonder. Dan ga je kijken op p2000 of er ergens ambulances heen moeten, maar dit was niet het geval.

Toen bedacht ik me, ik ga de helikopter radar bekijken. Daarop zag ik dat een uurtje daarvoor de politiehelikopter enige tijd boven het industrieterrein had gevlogen. Hierop sprong ik direct m’n bed uit en reed die kant op. Eenmaal bij de gevangenis zag ik de aan elkaar geknoopte lakens. Eerst dacht ik, dit droom ik. Dit kan toch niet echt zijn? Zoiets heb ik nog nooit eerder mee gemaakt. Ja, in mijn jeugd tijdens het kijken naar Bassie en Adriaan

De agenten ter plaatse probeerden de lakens van het dak te trekken, totdat ze mij aan zagen komen. Een vriendelijke agent zei: je krijgt 1 minuutje, je hebt de primeur. Zoiets laat je je als persfotograaf natuurlijk niet twee keer vertellen. Ik klikte tientallen foto’s en maakte bewegende beelden voor de journaals. De aan elkaar geknoopte lakens leverden bijzondere beelden op, beelden die bijna surrealistisch lijken. Dat maakt deze foto voor mij de nieuwsfoto van het jaar.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

alphens.nl magazine 2023 - nieuwsfoto van het jaar EXTRA FOTO.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.