Josh Walet

Nieuwsfoto van het jaar: Ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis met aan elkaar geknoopte lakens

Jaarlijks maakt de Alphense fotograaf Josh Walet duizenden foto’s van alles wat zich afspeelt in Alphen aan den Rijn. Maar welk beeld van het afgelopen jaar is hem het meest bijgebleven? Daar was geen twijfel over mogelijk: de ‘klassieke’ ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis.

Als persfotograaf slaap je altijd licht, dat komt omdat de pieper opeens kan gaan en je elk moment van de dag gebeld kan worden. Op die bewuste nacht moest de persvoorlichter van de politie contact maken met de meldkamer. Deze vraag wordt via het p2000 systeem verstuurd. Dit is, zeker in de nacht, vrij bijzonder. Dan ga je kijken op p2000 of er ergens ambulances heen moeten, maar dit was niet het geval.

Toen bedacht ik me, ik ga de helikopter radar bekijken. Daarop zag ik dat een uurtje daarvoor de politiehelikopter enige tijd boven het industrieterrein had gevlogen. Hierop sprong ik direct m’n bed uit en reed die kant op. Eenmaal bij de gevangenis zag ik de aan elkaar geknoopte lakens. Eerst dacht ik, dit droom ik. Dit kan toch niet echt zijn? Zoiets heb ik nog nooit eerder mee gemaakt. Ja, in mijn jeugd tijdens het kijken naar Bassie en Adriaan

De agenten ter plaatse probeerden de lakens van het dak te trekken, totdat ze mij aan zagen komen. Een vriendelijke agent zei: je krijgt 1 minuutje, je hebt de primeur. Zoiets laat je je als persfotograaf natuurlijk niet twee keer vertellen. Ik klikte tientallen foto’s en maakte bewegende beelden voor de journaals. De aan elkaar geknoopte lakens leverden bijzondere beelden op, beelden die bijna surrealistisch lijken. Dat maakt deze foto voor mij de nieuwsfoto van het jaar.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

alphens.nl magazine 2023 - nieuwsfoto van het jaar EXTRA FOTO.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.