Josh Walet

Nieuwsfoto van het jaar: Ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis met aan elkaar geknoopte lakens

Jaarlijks maakt de Alphense fotograaf Josh Walet duizenden foto’s van alles wat zich afspeelt in Alphen aan den Rijn. Maar welk beeld van het afgelopen jaar is hem het meest bijgebleven? Daar was geen twijfel over mogelijk: de ‘klassieke’ ontsnappingspoging uit de Alphense gevangenis.

Als persfotograaf slaap je altijd licht, dat komt omdat de pieper opeens kan gaan en je elk moment van de dag gebeld kan worden. Op die bewuste nacht moest de persvoorlichter van de politie contact maken met de meldkamer. Deze vraag wordt via het p2000 systeem verstuurd. Dit is, zeker in de nacht, vrij bijzonder. Dan ga je kijken op p2000 of er ergens ambulances heen moeten, maar dit was niet het geval.

Toen bedacht ik me, ik ga de helikopter radar bekijken. Daarop zag ik dat een uurtje daarvoor de politiehelikopter enige tijd boven het industrieterrein had gevlogen. Hierop sprong ik direct m’n bed uit en reed die kant op. Eenmaal bij de gevangenis zag ik de aan elkaar geknoopte lakens. Eerst dacht ik, dit droom ik. Dit kan toch niet echt zijn? Zoiets heb ik nog nooit eerder mee gemaakt. Ja, in mijn jeugd tijdens het kijken naar Bassie en Adriaan

De agenten ter plaatse probeerden de lakens van het dak te trekken, totdat ze mij aan zagen komen. Een vriendelijke agent zei: je krijgt 1 minuutje, je hebt de primeur. Zoiets laat je je als persfotograaf natuurlijk niet twee keer vertellen. Ik klikte tientallen foto’s en maakte bewegende beelden voor de journaals. De aan elkaar geknoopte lakens leverden bijzondere beelden op, beelden die bijna surrealistisch lijken. Dat maakt deze foto voor mij de nieuwsfoto van het jaar.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

alphens.nl magazine 2023 - nieuwsfoto van het jaar EXTRA FOTO.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.