Op enkele incidenten na relatief rustige jaarwisseling

Veiligheidsregio Hollands Midden spreekt van een relatief rustige jaarwisseling, op enkele incidenten na. Zo ontplofte er donderdagmiddag een vuurwerkbom in de Ridderhof en was er in het Rode Dorp sprake van een grimmige sfeer, waarbij hulpverleners en persfotografen werden bekogeld met vuurwerk. 

Vooraf was het niet te voorspellen hoe oudejaarsavond zou verlopen. Dit vanwege de bijzondere omstandigheden waar we vrijwel heel 2020 mee te maken hadden. "Dit jaar was er sprake van een lockdown, een vuurwerkverbod, de sluiting van de horeca en een verbod op evenementen en feesten. De hulpdiensten en gemeenten hebben intensief samengewerkt om ondanks deze bijzondere omstandigheden een veilige jaarwisseling mogelijk te maken", aldus de veiligheidsregio.

Tekst loopt door onder de foto

Rode Dorp jaarwisseling

Onrust in Rode Dorp

Op een aantal plekken was er volgens de veiligheidsregio sprake van een grimmige sfeer en agressie, waaronder verbale dreigementen en het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. In het Rode Dorp in Alphen was het laatste het geval. Op oudejaarsavond zijn daar politieagenten, brandweermannen en persfotografen bekogeld met zwaar vuurwerk. Dit gebeurde toen zij afkwamen op een melding van een buitenbrand in deze wijk. Het vuurwerk werd gegooid door een groep jongeren. Hulpverleners waren daardoor genoodzaakt om zich terug te trekken. 

Later in de nacht was het opnieuw raak met diverse buitenbranden in het Rode Dorp. Hiervoor moest de brandweer opnieuw uitrukken. Om eenzelfde situatie als eerder op de avond te voorkomen, kwamen ruim twintig agenten ter plaatse. Zo kon de brandweer veilig hun werk uitvoeren en de diverse buitenbranden blussen. Er reed ook een vrachtwagen van de gemeente mee om alle brandbare objecten mee te nemen. Het is niet bekend of er aanhoudingen zijn verricht.

Burgemeester Liesbeth Spies is niet te spreken over de situatie die zich in het Rode Dorp heeft voorgedaan. "Ik wil graag mijn respect en dank uitspreken richting alle hulpverleners. Zij doen hun werk onder onvoorspelbare en lastige omstandigheden en hebben dat ook dit jaar goed gedaan. Dat maakt het extra wrang dat onze hulpverleners ook dit jaar met verbaal en fysiek geweld te maken hebben gehad. Er is op verschillende plaatsen in onze gemeente met vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Dit is vooral in het Rode Dorp gebeurd. Ik vind dit volstrekt onacceptabel. Gelukkig is niemand gewond geraakt."

Tekst loopt door onder de foto

Vuurwerkbom ontploft Ridderhof

Ontploffing vuurwerkbom Ridderhof

Op oudejaarsdag ontplofte rond 13:30 uur op de eerste verdieping in een flatwoning bij de Ridderhof in Alphen een vuurwerkbom. Er was zwaar illegaal vuurwerk afgestoken in de woning. Hierbij raakte één persoon zwaargewond en werden de eerste en tweede verdieping van het flatgebouw volledig ontruimd.

"De vuurwerkontploffing aan een flat aan het Aidaplein was enorm schrikken voor de bewoners", zegt de burgemeester. De politie heeft bij onderzoek in het appartement explosief materiaal aangetroffen. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie deze onschadelijk had gemaakt, konden de meeste bewoners weer terugkeren naar hun woning.  

Andere meldingen

In Alphen kwam de brandweer deze jaarwisseling 19 keer in actie voor container- en kleine (afval)branden. De politie is deze jaarwisseling 26 keer in actie gekomen, vorige jaarwisseling was dat 27 keer. Hoe de jaarwisseling verder in Alphen is verlopen lees je hier

Foto's: Josh Walet 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.