Op enkele incidenten na relatief rustige jaarwisseling

Veiligheidsregio Hollands Midden spreekt van een relatief rustige jaarwisseling, op enkele incidenten na. Zo ontplofte er donderdagmiddag een vuurwerkbom in de Ridderhof en was er in het Rode Dorp sprake van een grimmige sfeer, waarbij hulpverleners en persfotografen werden bekogeld met vuurwerk. 

Vooraf was het niet te voorspellen hoe oudejaarsavond zou verlopen. Dit vanwege de bijzondere omstandigheden waar we vrijwel heel 2020 mee te maken hadden. "Dit jaar was er sprake van een lockdown, een vuurwerkverbod, de sluiting van de horeca en een verbod op evenementen en feesten. De hulpdiensten en gemeenten hebben intensief samengewerkt om ondanks deze bijzondere omstandigheden een veilige jaarwisseling mogelijk te maken", aldus de veiligheidsregio.

Tekst loopt door onder de foto

Rode Dorp jaarwisseling

Onrust in Rode Dorp

Op een aantal plekken was er volgens de veiligheidsregio sprake van een grimmige sfeer en agressie, waaronder verbale dreigementen en het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. In het Rode Dorp in Alphen was het laatste het geval. Op oudejaarsavond zijn daar politieagenten, brandweermannen en persfotografen bekogeld met zwaar vuurwerk. Dit gebeurde toen zij afkwamen op een melding van een buitenbrand in deze wijk. Het vuurwerk werd gegooid door een groep jongeren. Hulpverleners waren daardoor genoodzaakt om zich terug te trekken. 

Later in de nacht was het opnieuw raak met diverse buitenbranden in het Rode Dorp. Hiervoor moest de brandweer opnieuw uitrukken. Om eenzelfde situatie als eerder op de avond te voorkomen, kwamen ruim twintig agenten ter plaatse. Zo kon de brandweer veilig hun werk uitvoeren en de diverse buitenbranden blussen. Er reed ook een vrachtwagen van de gemeente mee om alle brandbare objecten mee te nemen. Het is niet bekend of er aanhoudingen zijn verricht.

Burgemeester Liesbeth Spies is niet te spreken over de situatie die zich in het Rode Dorp heeft voorgedaan. "Ik wil graag mijn respect en dank uitspreken richting alle hulpverleners. Zij doen hun werk onder onvoorspelbare en lastige omstandigheden en hebben dat ook dit jaar goed gedaan. Dat maakt het extra wrang dat onze hulpverleners ook dit jaar met verbaal en fysiek geweld te maken hebben gehad. Er is op verschillende plaatsen in onze gemeente met vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Dit is vooral in het Rode Dorp gebeurd. Ik vind dit volstrekt onacceptabel. Gelukkig is niemand gewond geraakt."

Tekst loopt door onder de foto

Vuurwerkbom ontploft Ridderhof

Ontploffing vuurwerkbom Ridderhof

Op oudejaarsdag ontplofte rond 13:30 uur op de eerste verdieping in een flatwoning bij de Ridderhof in Alphen een vuurwerkbom. Er was zwaar illegaal vuurwerk afgestoken in de woning. Hierbij raakte één persoon zwaargewond en werden de eerste en tweede verdieping van het flatgebouw volledig ontruimd.

"De vuurwerkontploffing aan een flat aan het Aidaplein was enorm schrikken voor de bewoners", zegt de burgemeester. De politie heeft bij onderzoek in het appartement explosief materiaal aangetroffen. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie deze onschadelijk had gemaakt, konden de meeste bewoners weer terugkeren naar hun woning.  

Andere meldingen

In Alphen kwam de brandweer deze jaarwisseling 19 keer in actie voor container- en kleine (afval)branden. De politie is deze jaarwisseling 26 keer in actie gekomen, vorige jaarwisseling was dat 27 keer. Hoe de jaarwisseling verder in Alphen is verlopen lees je hier

Foto's: Josh Walet 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.