Josh Walet

Open Monumentendag in Alphen aan den Rijn: dit is er allemaal te beleven

Tijdens de 36e editie van Open Monumentendag openen duizenden monumenten in ons land gratis hun deuren voor het publiek. Alles staat dit jaar in het teken van duurzaamheid. Benieuwd welke monumenten je kan bezoeken in Alphen aan den Rijn? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet!

Adventskerk

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

In tegenstelling tot vorig jaar is de Adventskerk dit jaar wel geopend voor bezoek. Je kunt de kerk vinden in het centrum van Alphen.  

De adventskerk staat er al sinds 1922, maar daarvoor stond er een andere kerk op deze plek. Deze kerk is in 1916 afgebrand en in vervanging daarvoor is de adventskerk gebouwd. Het is een bakstenen gebouw met de grondvorm van een Grieks kruis onder een zadeldak met steekkappen.   

Bonifaciuskerk 

Geopend op zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur 

De Bonifaciuskerk is ontworpen door E.J Margry. Het gebouw werd in 1886 gebouwd en staat sindsdien in Alphen. De kerk heeft een pastorie en een achtergelegen kerkhof. Van binnen heeft de kerk een neogotisch interieur. Dit is de loop der jaren door verschillende kunstenaars tot stand gekomen. In de kerk is een Hilboesen-orgel uit 1900 aanwezig.  

Drogisterij De Hazelaar 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur 

De eerste vermeldingen van een stenen gebouw met kelder dateren uit 1625. Die kelder is nog deels intact. In 1850 wordt op de oude fundamenten een nieuw winkelwoonhuis gebouwd. Die toonbanken daarvan worden nu nog steeds gebruikt. Het pand wordt sinds 1910 gebruikt als drogisterij.  

Grafkapel Baron De Smeth 

Geopend op zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur

De grafkapel staat achter de adventskerk op de hoek van de Paradijslaan. Onder de hoge vloer van de grafkapel bevindt zich een grafkelder met daarin 22 overledenen. De Thans is in gebruik als stiltecentrum.  

Kantongerecht 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Het kantongerecht is een gebouw dat is gebouwd via de bekende baksteenarchitectuur van voor 1900. Het pand geeft een monumentale uitstraling. Dit komt door de hoogte van de verdiepingen en de hoogte van de ramen. Het gebouw wordt nu voornamelijk gebruikt als kantoor en uitvaartonderneming.  

Molen de Eendracht 

Geopend op zaterdag van 09:00 tot 16:00 uur

Deze molen heeft een iets wat andere geschiedenis dan de rest van de monumenten. De molen was in eerste instantie in Zaandam gebouwd in het jaar 1752. Vervolgens is de molen afgebroken en in 1898 opnieuw gebouwd in Alphen aan den Rijn.  

De molen wordt door vrijwilligers bemalen. Zij verkopen ook de producten van de molen. Het winkeltje van de molen is elke zaterdag geopend.  

Oudshoornse kerk 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 15:30 uur

De Oudshoorse kerk is, op twee na, het oudste monument van Alphen. Hij staat dan ook bekend als ‘de parel van Alphen’. Het is een kerk met maar liefs 17 originele gebrandschilderde ramen. Daarnaast kun je in de kerk ook een origineel Hess-Orgel bewonderen.  

Ook bevindt zich onder de kerk een grafkelder die je tijdens open dagen kan bezoeken.  

Remonstrantse kerk Synagoge 

Geopend op zaterdag van 10:30 tot 16:00 uur

Het oorspronkelijke bouwjaar is van de Remonstrantse kerk was 1830. De jaren daarna is de kerk regelmatig gerestaureerd. De kerk heeft een brand gehad in 1896, waardoor de gehele synagoge is vernieuwd.  

Sinds 1955 is het pand eigendom van de Remonstrantse gemeente in Alphen aan den Rijn.  

School Martha stichting 

Geopend op zaterdag van 13:00 tot 15:00 uur

Park Rijnstroom behoorde bij de 18e eeuwse Buitenplaats Rijnstoom. Dit is een lusthof die in 1895 is verkocht aan de Martha Stichting. De Martha Stichting is een instelling voor wees- en onverzorgde kinderen. Deze stichting is opgezet door Cornelis Geel. In 1923/24 werd de buitenplaats vervangen door het huidige herenhuis.  

Villa Marthastichting 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur

Bij de villa Marthastichting geldt hetzelfde. Dit behoorde namelijk eerst ook aan het lusthof park Rijnstroom en is verkocht aan de Martha Stichting. Het is een villa gebouwd in een neoclassicistsche stijl. 

Schoutenhuis 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur

Het schoutenhuis is het oudste pand van Alphen aan den Rijn. Het pand heeft oorlogen en bezettingen doorstaan. In de 20ste eeuw is het pand helemaal gerestaureerd. Nu staat het pand ook wel bekend om hun lunchroom genaamd Café 1640. In Café 1640 worden de bestellingen geserveerd door mensen met een lichte verstandelijke beperking.  

Steektermolen 

Zaterdag 10 september geopend vanaf 10:00 tot 17:00 

Zondag 11 september geopend vanaf 12:00 tot 17:00 

De molen heeft een vlucht van 26,60 meter en daarmee is dit de grootste wipmolen van Rijnland. Naast de molen is een nieuw volautomatisch vrijzelgemaal gebouwd, waardoor de molen nu alleen nog wordt gebruikt in noodgevallen. In 1962 zijn grote wijzigingen aangebracht aan de molen, maar er zijn nog wat oude elementen van de molen zichtbaar. 

Vml. Sint Bonifatiusschool 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Het kerkbestuur van de rooms-katholieke Bonifatiusparochtie gaf in 1911 de opdracht voor de bouw van een nieuwe school. Dit omdat het toenmalige schoolgebouw niet meer aan de eisen voldeed. Het gebouw heeft drie bouwlagen waarvan de bovenste laag de zolder is. De ruimtes zijn zo’n 4 meter hoog en hebben grote raampartijen aan zowel de voorkant als aan de achterkant. In 2016-2018 werd het gehele gebouw verbouwd tot appartementencomplex.  

Voormalig Joods washuisje 

Geopend op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur

Dit voormalige washuis ligt naast de voormalige Joodse begraafplaats die in 1963 geruimd is. De grond van de Joodse begraafplaats heeft in 2012 een respectvolle invulling gekregen als een groen plekje in het stadshart.  

Voormalige HBS 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

Dit strakke gebouw is gebouwd als Christelijke HBS in 1939. Het schoolgebouw is een ontwerp van de architect Willem Verschoor. Het pand heeft platte daken, horizontale belijningen en grote stalen ramen. Dit is kenmerkend voor de nieuwe bouwstijl.  

Vrouwgeestmolen 

Geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur

De molen is eigendom van de Rijnlandse molenstichting, maar de familie Vrolijk is al generaties lang de molenaar van de molen. De molen maalt door middel van een stalen vijzel het water van de vrouwgeestpolder omhoog naar de Heimanswetering. Dit doet hij om de polder droog te houden. De molen heeft een riet gedekte achterkant. De molen kan gemakkelijk vanaf de grond bediend worden. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 17:06

Geen last meer van warme nachten

Dit weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden. Zie je er ook zo tegen op? Die warme zomernachten… Bloedheet in bed en zwetend wakker worden. Gelukkig kan dat anders! Met Dutch Dream Slaapcomfort kom je goed voorbereid de warme zomernachten door.

Gemeente gisteren 15:59

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.