Preventie leerplicht werkt in Alphen aan den Rijn

De inzet op preventie in het onderwijs loont. Er zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn steeds minder kinderen die te maken krijgen met gedoe over de leerplicht. Dat zegt wethouder Han de Jager naar aanleiding van de cijfers over het afgelopen jaar.

In de categorie kinderen van 5 tot en met 16 jaar is het aantal incidenten gedaald van 934 in het schooljaar 2016-2017 naar 762 in het schooljaar 2017-2018. De daling is volgens wethouder Han de Jager te wijten aan de grote inzet op preventie. Daarom is er ook een afname van het aantal keren dat er een proces-verbaal is opgemaakt: van 74 naar 36. "Als er een proces-verbaal wordt opgemaakt, praat je over het strafrecht. Ik vraag me af of dat wel verstandig is als het ook anders kan."

De incidenten waarbij leerplicht in het geding komt, gaat van spijbelen tot te vroeg op vakantie gaan. Dit laatste is De Jager een doorn in het oog. "Dat is luxe verzuim. Ik begrijp dat het soms veel geld kost om een dag later te gaan, maar het is een verkeerd signaal van ouders om kinderen  een dag eerder van school te halen."
Een proces-verbaal voor een extra vakantiedag wordt overigens niet zomaar gemaakt. Hier gaan eerst gesprekken met ouders aan vooraf. Een boete voor een eerste vergrijp, ligt op 100 euro per kind per dag. Daarna loopt de boete snel op.

Ernstiger zijn incidenten waarbij er vanuit kan worden gegaan dat er iets met het kind aan de hand is. "Dan helpt het vaak beter om te kijken naar waarom deze kinderen verzuimen. Er is een relatie tussen onderwijs en zorg. Onder meer GO! voor Jeugd is actief in de scholen. Door samen te werken kunnen deze kinderen geholpen worden."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:58

Hoe het komt dat er zomaar leidingen liggen bij De Aarhof

Onlangs werd bekend dat de werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Alphense centrale  bibliotheek circa 6 ton meer zullen kosten. Dit komt omdat kabels moeten worden verlegd. De vraag rees uiteraard waarom het vooraf niet bekend was dat deze kabels er liggen.

Politiek gisteren 19:50

Commissaris van de Koning bezoekt Alphen aan den Rijn

Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, brengt donderdag 14 november een officieel werkbezoek aan de gemeente Alphen aan den Rijn. In het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark voert Smit verschillende gesprekken.

Calamiteiten gisteren 19:43

24-jarige man vermist

Op dit moment is een 24-jarige man vermist vanaf de Argostraat in Alphen.  

Politiek gisteren 18:37

Sluitende begroting gemeente ondanks miljoenen tegenvaller

Het Rijk heeft onlangs bekendgemaakt hoeveel geld er naar de gemeenten gaat. Naar nu blijkt, gaat het landelijk zo goed dat de gemeenten minder geld in het laatje krijgen. Dat komt omdat landelijk minder geld wordt uitgegeven dan verwacht.

Advertorial Horeca gisteren 17:16

Culinair genieten in de wintermaanden bij Wet ’n Wild

Wet ’n Wild pakt in de wintermaanden uit met een culinair wintermenu. De nieuwe dinerkaart is seizoensgebonden en verandert iedere maand, om zo de meest passende seizoensproducten voor te schotelen.