Hans Doderer

Rekenwonder Willem Bouman: "Rekenen is overal!"

Vertel hem de datum waarop je geboren bent, en hij vertelt direct welke dag van de week dat was. Geef hem je telefoonnummer, en hij deelt het op in verschillende kwadraten. Over wie hebben we het? Over niemand minder dan internationaal befaamd rekenwonder én echte Alphenaar Willem Bouman!

Hij vestigde diverse wereldrecords, voor onder andere het berekenen van vier opeenvolgende priemgetallen uit een getal van zestien cijfers, factoriseren, opgaande delingen en – in 2020 nog – het schrijven van getallen van vijf cijfers als de som van vier kwadraten.

Natuurtalent

Op het eerste gezicht leidt de 81-jarige Willem Bouman een vrij normaal leven. Hij woont met zijn vrouw Trix in een jarendertighuis in Alphen centrum, met een klein blauw autootje op de oprit. Hij heeft drie kinderen en zes kleinkinderen, houdt van modeltreinen en blijft fit door iedere dag 12 kilometer te fietsen. Maar schijn bedriegt: we hebben hier te maken met een van de grootste rekentalenten ter wereld.

“Toen we op school begonnen met vermenigvuldigen, merkte ik dat ik zonder te denken op iedere som direct het antwoord wist. Later gingen we worteltrekken. Ook die structuur had ik snel in de vingers, waardoor ik makkelijk grote getallen leerde opdelen in sommen van verschillende kwadraten. Op de middelbare school, het Alphense Christelijk Lyceum, hadden we schoolavonden waarop ik standaard een ‘optreden’ gaf: ik deed dan een rekenwedstrijd tegen een wiskundeleraar. Die arme man had geen schijn van kans!’’

Onder en boven de radar

Ondanks Willems uitzonderlijke rekenvermogen speelde dat talent een minimale rol in zijn werkende leven. “Ik ben gaan werken als verkoper van vrachtautobanden bij Michelin en heb daar het rekenen beperkt tot technische zaken zoals asbelastingen en zwaartepunten. Pas toen ik met pensioen was, besloot ik dat het tijd was dat ik er weer eens wat mee ging doen. Ik vond op internet de naam van wereldkampioen Gert Mittring en zocht contact met hem. We zijn samen aan het rekenen geslagen. Hij is degene die tegen mij zei: weet je wel hoe goed je bent? Je bent van wereldklasse! Hij heeft mij toen aangemeld voor het wereldkampioenschap hoofdrekenen in 2006, waar ik zonder enige voorbereiding toch nog zevende wist te worden.’’ Willem deed daarna nog vier keer mee aan een WK hoofdrekenen, waarbij hij telkens een hogere plaats bemachtigde.

In zijn knollentuin

In 2008 werkte Willem als docent mee aan de eerste editie van de wereldkampioenschappen hoofdrekenen voor de jeugd en is dat sindsdien blijven doen. “Als ik ooit in mijn knollentuin ben, is het wel dan! Die kinderen zijn echt topdenkers. Normaal moet ik op een klein fluitje blazen als ik het met iemand over getallen heb, maar bij hen kan ik alle registers open trekken! Dat vind ik heerlijk. Want eerlijk is eerlijk: veel mensen praten liever niet over rekenen. Dat miste ik wel.’’ In 2017 presenteerde Willem Bouman zijn boek: De kunst van het hoofdrekenen. “Het duwtje in de rug daarvoor kreeg ik van een Duitse wiskundige, Michael Huke, die ik vaak sprak. Op een gegeven moment zei hij tegen mij: ‘Jouw rekenmethoden zijn uniek. Het zou zonde zijn als je ze niet in een boek zou vastleggen!’ Zo geschiedde, en ik ben blij dat ik op die manier mijn kennis heb kunnen delen met anderen. Of iedereen wat aan het boek heeft? Nee, dat niet. Het is niet wat je ‘droogkapliteratuur’ zou noemen.’’ Willems vrouw Trix voegt daar lachend aan toe: “Ik ben niet verder gekomen dan bladzijde vijf.’’

Iedere dag training

Toch zou iedereen wat meer met rekenen moeten oefenen, meent Willem. “Ik ben vaak teleurgesteld in het niveau van scholieren en studenten, zeker als ze zelf een docentenopleiding volgen. Rekenen komt dagelijks van pas: je hebt toch iedere dag met getallen te maken? Op de weg, in de winkel, op je rekening. In de supermarkt zag ik laatst een voordeelverpakking die absoluut niet voordelig was. Zoiets kan natuurlijk eigenlijk niet, daarvoor hoef je geen hogere school te hebben gevolgd. Ik ben van mening dat iedereen kan oefenen met beter leren rekenen. Dat gaat, zo lang je je maar niet laat verpesten door een rekenmachinetje! Ik oefen zelf iedere dag, als je niks doet gaan je hersenen achteruit. If you don’t use it you lose it!’’

Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!