Eveline Verhoeve

ROMEINEN Graan

In de eerste periode van het Romeinse castellum Albaniana moet het leger voor haar eigen voedsel zorgen. En dat is niet gemakkelijk. In de regio zijn op de hoger gelegen gronden wel ijzertijdboerderijen, maar de bewoners zijn zelfvoorzienend. De villa's, grote Romeinse productieboerderijen, ontbreken.

Het eerste Alphense houten castellum is in 40-41 gebouwd en door het leger in brand gestoken tijdens de Bataafse Opstand in 69. In deze periode is het pionieren langs de benedenloop van de Oude Rijn. Dat geldt zeker voor de voedselvoorziening.
Het belangrijkste voedsel is graan en dat wordt nauwelijks verbouwd rond Albaniana. Enerzijds omdat de ijzertijdboeren niet voor handel verbouwen. Anderzijds omdat er onvoldoende geschikte landbouwgrond is voor grootschalige akkers.

Door het leger wordt graan aangevoerd, bijvoorbeeld grotere hoeveelheden uit België. Het graan wordt in elk castellum bewaard in een horreum, een grote graanschuur 'op pootjes'. In Albaniana staat het horreum aan de noordkant van het fort.

Graan wordt verwerkt tot brood, biscuit of puls. Biscuit is een koek die veel langer bewaard kan worden dan brood. Puls is een graanpap, op basis van water of bouillon vaak gevuld met groenten en kruiden en soms met vlees.
Tijdens de opgravingen van het Alphense fort zijn verschillende graansoorten aangetroffen: gerst, emmer, haver, spelt, tarwe, gierst en rogge.

Het graan wordt aangevoerd inclusief kaf. Dat wordt pas vlak voor gebruik verwijderd. Daarna wordt het graan gemalen. Dat kan centraal in grote hoeveelheden en dit kan in kleine dagelijkse hoeveelheden per contubernum, een eenheid van acht man.
Er zijn grote maalstenen die door een ezel, of door mankracht, worden aangedreven. En, er zijn kleinere handmolens. De handmolens zijn in principe in elk huishouden te vinden. Alle molens bestaan in alle gevallen uit twee stenen: de ligger en de loper.

Bij handmolens ligt de onderste steen op een kruk. Deze ligger is enigszins uitgehold aan de onderzijde. De bovenste steen ligt op de onderste en draait om een spil. De bovenste steen heeft een handvat, bovenop of aan de zijkant, om de loper mee rond te draaien en zo het graan tot meel te malen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 13:25

Kunstspecial Anselm film en lezing bij Parkvilla

Anselm Kiefer is een Duitse kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gezien als één van de grootste, nog levende kunstenaars. Parkvilla organiseert een film en lezing over deze invloedrijke en vernieuwende kunstenaar. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. Tot en met 25 februari 2024 is er in Museum Voorlinden in Wassenaar een solotentoonstelling van Anselm: een mooi cultureel uitje voor in de kerstvakantie.