Eveline Verhoeve

ROMEINEN Pantser

De Romeinse soldaten hadden allemaal een pantser. De meesten droegen in de tijd van het Alphense castellum Albaniana een lorica segmentata, een pantser bestaand uit ijzeren platen. Een enkeling droeg een lorica hamata, een pantser bestaand uit ijzeren ringen.

De echte oude Romeinen, die uit de tijd van de Republiek, geloofden niet in pantsers van ijzeren ringen. Al snel na de kennismaking met woeste Keltische stammen veranderden zij van gedachte. De Kelten droegen een ringenpantser en dat was wel erg praktisch in de strijd. Vandaar dat het Romeinse leger de lorica hamata, het lange ringenpantser oftewel maliënkolder, ging dragen.

In tegenstelling tot het beeld uit films en stripverhalen droegen de Romeinen in de tijd van Julius Caesar dus geen platenpantser, maar een maliënkolder.

Pas aan het begin van de eerste eeuw van onze jaartelling kwam de lorica segmentata op. Een aantal eeuwen lang was het vooral dit pantser dat de Romeinse soldaten droegen. Het bestaat uit ijzeren platen die aan elkaar werden gemaakt met scharnieren en haken.
Een segmentata is veel sneller te maken dan een hamata. Een zeer praktisch voordeel. Ergens rond het jaar 300 raakte dit pantser in onbruik.

Behalve de ijzeren platen had een lorica segmentata ook bronzen onderdelen. De scharnieren, haken en het beslag waren van brons. Een segmentata woog ongeveer 9 kilo.

In het Alphense castellum zijn veel ijzeren en bronzen onderdelen van pantsers gevonden. Omdat het castellum tussen 41 en het einde van de derde eeuw werd bewoond, is het logisch dat vrijwel uitsluitend onderdelen van de segmentata zijn gevonden. De ijzeren en bronzen onderdelen van het pantser werden aangetroffen in de oever van de rivier. Het castellumterrein zelf werd, na vertrek van de Romeinen, nog eeuwenlang bewoond. Daarom is daar aanzienlijk minder aan ijzerwerk opgegraven.

De segmentata bedekte borst en rug en de bovenarmen. Voor en achterzijde zijn horizontaal  platen, de schouders hebben verticale platen. Ondanks het massieve uiterlijk geeft de lorica segmentata een relatief grote bewegingsvrijheid en is ook snel aan en uit te trekken.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.