Eveline Verhoeve

ROMEINEN Pantser

De Romeinse soldaten hadden allemaal een pantser. De meesten droegen in de tijd van het Alphense castellum Albaniana een lorica segmentata, een pantser bestaand uit ijzeren platen. Een enkeling droeg een lorica hamata, een pantser bestaand uit ijzeren ringen.

De echte oude Romeinen, die uit de tijd van de Republiek, geloofden niet in pantsers van ijzeren ringen. Al snel na de kennismaking met woeste Keltische stammen veranderden zij van gedachte. De Kelten droegen een ringenpantser en dat was wel erg praktisch in de strijd. Vandaar dat het Romeinse leger de lorica hamata, het lange ringenpantser oftewel maliënkolder, ging dragen.

In tegenstelling tot het beeld uit films en stripverhalen droegen de Romeinen in de tijd van Julius Caesar dus geen platenpantser, maar een maliënkolder.

Pas aan het begin van de eerste eeuw van onze jaartelling kwam de lorica segmentata op. Een aantal eeuwen lang was het vooral dit pantser dat de Romeinse soldaten droegen. Het bestaat uit ijzeren platen die aan elkaar werden gemaakt met scharnieren en haken.
Een segmentata is veel sneller te maken dan een hamata. Een zeer praktisch voordeel. Ergens rond het jaar 300 raakte dit pantser in onbruik.

Behalve de ijzeren platen had een lorica segmentata ook bronzen onderdelen. De scharnieren, haken en het beslag waren van brons. Een segmentata woog ongeveer 9 kilo.

In het Alphense castellum zijn veel ijzeren en bronzen onderdelen van pantsers gevonden. Omdat het castellum tussen 41 en het einde van de derde eeuw werd bewoond, is het logisch dat vrijwel uitsluitend onderdelen van de segmentata zijn gevonden. De ijzeren en bronzen onderdelen van het pantser werden aangetroffen in de oever van de rivier. Het castellumterrein zelf werd, na vertrek van de Romeinen, nog eeuwenlang bewoond. Daarom is daar aanzienlijk minder aan ijzerwerk opgegraven.

De segmentata bedekte borst en rug en de bovenarmen. Voor en achterzijde zijn horizontaal  platen, de schouders hebben verticale platen. Ondanks het massieve uiterlijk geeft de lorica segmentata een relatief grote bewegingsvrijheid en is ook snel aan en uit te trekken.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.