Stichting Landschapsfonds Alphen

Stichting Landschapsfonds Alphen krijgt € 10.000 voor afmaken natuurgebied

In de buurt van Kerk en Zanen, langs het Rietveldse pad, bevindt zich een klein natuur- en recreatiegebied. Sinds 2014 is Stichting Landschapsfonds Alphen bezig met het realiseren van het natuurgebied. Om dit gebied af te maken, heeft Fonds Alphen en omstreken een uitzonderlijke tweede bijdrage geleverd van € 10.000.

Het natuurgebied, grenzend aan de camping Polderflora, is sinds 2014 in ontwikkeling. Het project, Project IJsvogel genaamd, is samen met Avifauna en de gemeente tot stand gekomen. Inmiddels zijn de stroken land omgezet naar natuurgebied. Een gedeelte van het natuurgebied is al klaar, maar om de laatste toevoegingen en aanpassingen uit te voeren, heeft Stichting Landschapsfonds Alphen een bijdrage gekregen van Fonds Alphen en omstreken. “Deze bijdrage is heel uitzonderlijk”, vertelt Joost van Beek, secretaris van Stichting Landschapsfonds Alphen. “De voorloper van Fonds Alphen, VSB Fonds, heeft eerder al een bijdrage van € 20.000 geleverd aan het natuurgebied. We zijn er daarom ook erg blij mee.”

Educatieve inrichting
Er moet nog het een en ander gebeuren aan het natuurgebied. Met name aan de educatieve inrichting zal nog veel worden gedaan. “Het natuurgebied moet aantrekkelijk worden voor de jeugd, daarom zullen er diverse educatieve elementen terugkomen.” Op het eilandje van Avifauna zal er aan kinderen uitleg worden gegeven over de natuur en het landschap.

“Ook komen er bomen en struiken, ondiepe en diepe plassen, riet, bloemweides, een oeverzwaluwwand, krabbescheervelden, een observatiescherm, een bankje en ijsvogelnesten. Hiermee hopen we dat ijsvogels, de roerdomp en oeverzwaluwen komen broeden.”

Langere wandelingen
Daarnaast zal er nog een brug en een pad worden aangelegd. “We hopen de brug in januari te kunnen plaatsen, maar met het aanleggen van het pad moeten we nog even wachten. Dat kan alleen bij droog weer. Als het af is moet er een verbinding komen waarbij het onverharde wandelpad via een brug verbonden wordt met het Ravelijnpad. Hierdoor kunnen wandelaars een langere wandeling maken.”

Naar verwachting is het natuurgebied op 13 mei helemaal af.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 19:50

Nieuw: Maggie goes Bananas!

Maggie Blue vond dat het tijd was voor wat nieuws in Alphen, en heeft iets ondeugends gedaan… Namelijk het hele concept omgegooid! Wacht, wat?

Alphens Restaurantweek vandaag 18:38

Alphens Restaurantweek: Een beregoed menu van De Beren

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangenmenu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan restaurant De Beren.

Overige vandaag 16:46

Nieuw in de Raadhuisstraat: Fab Hair

Waar je de kapsalon voorheen kon vinden boven Gaaf in de Julianastraat, verwelkomen eigenaressen van Fab Hair, Michelle en Pascale, je vanaf 1 september graag in de Raadhuisstraat!

Advertorial Overige vandaag 15:01

Feestje? Sebastiaan ijs komt bij je scheppen!

Veel mensen kennen als de weg naar Sebastiaan ijs. Maar… ze kennen daar ook de weg naar jou! Deze zomer heeft ijssalon Sebastiaan namelijk een zomerse actie met de ijs Tuk Tuk: de Schep & Go-actie!

De Heerlijkheid van Alfen vandaag 13:42

Feestelijke presentatie ‘De Heerlijkheid van Alfen’

Op zondag 6 september van 13.00 tot 16.00 uur worden de beleefroutes van ‘De Heerlijkheid van Alfen’ gepresenteerd tijdens een historisch feestje in Cultuurcentrum Parkvilla en Park Rijnstroom. 

Verkeer en vervoer vandaag 12:57

Verbreden fietspad Prins Bernhardlaan Alphen aan den Rijn

Het fietspad langs de Prins Bernhardlaan, tussen de Albert Schweitzerbrug en de Prinses Irenelaan in Alphen aan den Rijn wordt verbreed. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd vanuit het actieplan “Fiets” om tweerichtingsfietspaden langs de hoofdwegen aan te leggen en/of te verbeteren.