Subsidie voor het verduurzamen van jouw huis

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in 2018 een goede start gemaakt met de uitvoering van het Actieprogramma Duurzaamheid. Een van de onderwerpen is het verduurzamen van koopwoningen. Hierbij denkt de gemeente aan het beter isoleren van koopwoningen of het afstappen van aardgas.

Om dit te realiseren heeft de gemeente actiepunten opgesteld in het Actieprogramma Duurzaamheid. Sociale huurwoningen zullen in 2020 minimaal een energielabel B hebben, nieuwbouwprojecten worden energieneutraal gebouwd en zijn aardgasloos en er zijn plannen om de jongere woningkopers te informeren en enthousiasmeren over het belang van duurzaam wonen.

De woningcorporaties zijn al druk bezig met het toepassen van de plannen, maar de gemeente wil ook huiseigenaren enthousiast maken om hun huis te verduurzamen. Ruim 60% van de woningen in Alphen zijn koopwoningen, dit zijn ruim 29 duizend huizen. 30% van de huizen wordt verhuurd door woningcorporaties en de overige 10% zijn particuliere huurhuizen. De ambitie voor deze laatste groep is dat 80% van deze huizen in 2020 een energielabel C heeft.

Duurzaamheidsubsidies
De gemeente Alphen aan den Rijn had al een duurzaamheidslening ontwikkeld maar deze is zo succesvol dat deze bijna volledig is verbruikt. Wethouder Leo Maat heeft naast deze duurzaamheidsleningen daarom ook geld gevraagd voor duurzaamheidssubsidies om zo meer huiseigenaren te kunnen helpen met het verduurzamen van hun huis. Er is een half miljoen beschikbaar gesteld voor deze subsidies door de gemeente Alphen. Deze subsidie bedraagt 20% van de totale kosten en kan oplopen tot maximaal 3000 euro per huiseigenaar. Hiermee kan er bijvoorbeeld betere isolatie worden aangebracht of een warmtepomp.

Advies
Om bewoners en bedrijven te adviseren over duurzaamheid is er een nieuw Kennis- en informatiecentrum gevestigd in de bibliotheek aan het Aarplein. Ook kunnen bewoners gebruik van maken energieadvies aan huis.

 

 

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:30

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 26 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Er werd een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Alphense boeren deden mee aan het boerenprotest. En een verjaardagsfeest resulteerde in een drama. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Limesjaar 2022 vandaag 12:51

ROMEINEN Bataafse Opstand

De Bataafse Opstand is heel bekend uit de schoolboekjes. Dat tijdens deze opstand ook in Albaniana, het Romeinse Alphen aan den Rijn, werd huisgehouden is een stuk minder bekend. Maar helaas, het Alphense fort brandde tot de grond toe af.

Winactie Eten en drinken vandaag 11:48

WIN barbecue catering op locatie van Ray’s Barbecue Place

Ben jij een liefhebber van barbecueën? En organiseer jij binnenkort een feestje? Let dan op! Wij mogen namens Ray’s Barbecue Place een barbecue catering op locatie weggeven. En dat ter waarde van maar liefst € 500!

Werken vandaag 09:33

De nieuwste vacatures van week 26

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.