Subsidie voor het verduurzamen van jouw huis

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in 2018 een goede start gemaakt met de uitvoering van het Actieprogramma Duurzaamheid. Een van de onderwerpen is het verduurzamen van koopwoningen. Hierbij denkt de gemeente aan het beter isoleren van koopwoningen of het afstappen van aardgas.

Om dit te realiseren heeft de gemeente actiepunten opgesteld in het Actieprogramma Duurzaamheid. Sociale huurwoningen zullen in 2020 minimaal een energielabel B hebben, nieuwbouwprojecten worden energieneutraal gebouwd en zijn aardgasloos en er zijn plannen om de jongere woningkopers te informeren en enthousiasmeren over het belang van duurzaam wonen.

De woningcorporaties zijn al druk bezig met het toepassen van de plannen, maar de gemeente wil ook huiseigenaren enthousiast maken om hun huis te verduurzamen. Ruim 60% van de woningen in Alphen zijn koopwoningen, dit zijn ruim 29 duizend huizen. 30% van de huizen wordt verhuurd door woningcorporaties en de overige 10% zijn particuliere huurhuizen. De ambitie voor deze laatste groep is dat 80% van deze huizen in 2020 een energielabel C heeft.

Duurzaamheidsubsidies
De gemeente Alphen aan den Rijn had al een duurzaamheidslening ontwikkeld maar deze is zo succesvol dat deze bijna volledig is verbruikt. Wethouder Leo Maat heeft naast deze duurzaamheidsleningen daarom ook geld gevraagd voor duurzaamheidssubsidies om zo meer huiseigenaren te kunnen helpen met het verduurzamen van hun huis. Er is een half miljoen beschikbaar gesteld voor deze subsidies door de gemeente Alphen. Deze subsidie bedraagt 20% van de totale kosten en kan oplopen tot maximaal 3000 euro per huiseigenaar. Hiermee kan er bijvoorbeeld betere isolatie worden aangebracht of een warmtepomp.

Advies
Om bewoners en bedrijven te adviseren over duurzaamheid is er een nieuw Kennis- en informatiecentrum gevestigd in de bibliotheek aan het Aarplein. Ook kunnen bewoners gebruik van maken energieadvies aan huis.

 

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Eten en drinken gisteren 16:52

Ray’s Barbecue Place deelt recept voor Beef Rib Fingers

De ribs van varkensvlees kennen we allemaal, maar de Beef Rib Fingers zijn nog redelijk onbekend. Zonde want deze ribs zijn niet alleen heerlijk maar ook in relatief korte tijd te bereiden. Daarom heeft Ray van Ray’s Barbecue Place besloten zijn heerlijke recept voor Beef Rib Fingers te delen.

Evenementen gisteren 15:18

Programma VakantieSpel 2022 is bekend!

Het is nu toch echt bijna zover. Het VakantieSpel 2022 gaat maandag 15 augustus van start. De organisatie kijkt ernaar uit om alle deelnemers en vrijwilligers weer te kunnen ontvangen. Het programma voor Het VakantieSpel 2022 is inmiddels ook bekend.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 12:34

Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration.

Politie en handhaving gisteren 11:49

Go Sharing scooters blokkeren Van Boetzelaerstraat

In de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn staan sinds afgelopen weekend een flink aantal scooters van het verhuurbedrijf GO Sharing. Politieagent F. Heijmink maakte daar een melding van.