NK Tegelwippen

Tegel eruit, groen erin: NK Tegelwippen moet zorgen voor groenere tuinen

Van 30 maart tot 30 september vindt het NK Tegelwippen plaats. Ook Gemeente Alphen aan den Rijn doet hieraan mee. Het idee is dat inwoners zelf aan de slag gaan met de tegels in hun tuin en daar iets groens voor in de plaats zetten.

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden ruim veertig gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.

“Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte”, aldus demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Het NK Tegelwippen komt voort uit Operatie Steenbreek. “Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief voor het vergroenen van tuinen. Gemeente Alphen aan den Rijn is aangesloten bij Operatie Steenbreek. We organiseren vergroeningsacties en verstrekken ook subsidies voor het vergroenen van je tuin”, zegt de gemeente.

Hoe doe je mee? Haal een tegel uit jouw eigen tuin en zet er iets groens voor in de plaats. Maak een voor én na foto en meld het aantal tegels aan bij het NK Tegelwippen. De teller in onze gemeente staat op dit moment op 32 tegels, wat goed is voor plek 52 op de ranglijst. De gemeente met de hoogste TPI (gewipte Tegels Per Inwoner) wint de prestigieuze Gouden Tegel.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 15:19

Deze trajecten in Alphen zijn het meest onveilig

Er zijn aardig wat trajecten in Alphen waar regelmatig ongelukken gebeuren of bestuurders simpelweg te hard rijden. BLIQ hield hield de afgelopen jaren gegevens bij van het aantal ongevallen en de snelheden waarmee over de wegen gereden werd. Maar welke trajecten in Alphen zijn nu het meest onveilig? 

Calamiteiten gisteren 13:53

Hulpdiensten ter plaatse voor verwarde man

Op donderdagmiddag 13 mei kwamen verschillende hulpdiensten ter plaatse voor een melding van een verwarde man aan de Wederikstraat in Alphen.