TenneT

TenneT vervangt hoogspanningsstation in Alphen aan den Rijn

Landelijk netbeheerder TenneT werkt aan de vernieuwing van zowel de gebouwen als de technische installatie van het hoogspanningsstation in Alphen. Dat doen ze omdat het station zijn einde levensduur nadert. Deze week staat er een bijzonder werk op het programma; het vervoeren en inhijsen van twee enorme technische hoogspanningsinstallaties die per stuk zo’n 30 ton wegen.

De afgelopen maanden is er naast het huidige gebouw een nieuw en modern exemplaar in aanbouw. Een groot deel ervan is al zichtbaar vanaf de openbare weg. In dit nieuwe gebouw komt ook de nieuwe hoogspanningsinstallatie. En precies díe installatie, bestaande uit twee units, vervoeren ze deze week van de Albert Einsteinweg naar de Antonie van Leeuwenhoekweg. Daar zet een grote hijskraan de twee units (à 30 ton per stuk) op hun definitieve plek.

Spannende klus

De twee gloednieuwe Gas Insulted Switchgear Units (GIS units) staan klaar in de innovatiehal van Strukton, even verderop aan Albert Einsteinweg. In deze hal heeft aannemer Strukton eerder al functionele testen uitgevoerd op de GIS units en bijbehoren besturingskasten. De GIS units worden van de testhal verplaatst naar het daadwerkelijke station, waar zij op de eerste verdieping van het GIS gebouw komen te staan. Om ruimte te maken voor het transport en veilig te kunnen hijsen, sluiten we de tussenliggende Curieweg deels af.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

2206086849.jpg

Verdere opbouw

De buitenwanden en het dak van het GIS gebouw worden geplaatst zodra de GIS units staan. Daarna volgen de besturingskasten en brengen ze de primaire en secundaire kabels aan. Dan is het tijd voor de ‘ommezwaai’; van bestaande installatie naar nieuwe installatie. Dat klinkt eenvoudig maar dat het is zeker niet. Het licht moet immers blijven branden in Alphen en omgeving. De verbindingen naar het hoogspanningsnet worden één voor één uit bedrijf genomen, getest en na goedkeuring weer in bedrijf genomen.

Dit duurt naar verwachting zo’n zes maanden. Als de nieuwe installatie in bedrijf is, wordt het oude GIS gebouw gesloopt. Dat creëert ruimte die gebruikt kan worden voor eventuele toekomstige uitbreidingen van dit station. Het in gebruik nemen van het nieuwe hoogspanningsstation in Alphen aan den Rijn staat gepland in het najaar van 2023.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.