Vader van der Vlis praat openhartig in rechtszaal

Dinsdag om 09.50 uur is het getuigenverhoor van de vader van Tristan van der Vlis begonnen over het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof. Vader Van der Vlis wordt op verzoek van een groep nabestaanden en slachtoffers verhoord in de rechtbank.

De vader van Van der Vlis zegt dat hij sinds 2006 een aantal instanties heeft gewaarschuwd over zijn zoon. Ook had Tristan in een schriftje geschreven dat hij zelfmoord wilde plegen. Hij had een afscheidsbrief geschreven en een scenario opgetekend. Hij wilde bij de schietvereniging een einde aan zijn leven maken. Van der Vlis attendeerde de politie hierop. Na 2006 sprak de vader niet meer met de politie. Van der Vlis ontkent dat Tristan na 2006 twee zelfmoordpogingen heeft ondernomen.

In 2008 meldde de vader van Van der Vlis bij de GGZ dat Tristan een wapenvergunning had aangevraagd. "Ik vond het niet wenselijk dat Tristan een wapenverlof kreeg omdat hij een psychiatrisch patient was. Ook wilde Tristan zich in 2006 met een wapen van het leven beroven", aldus Van der Vlis. De GGZ beriep zich op de geheimhouding. "Toen ik bij de GGZ aanklopte over de wapenvergunning en zij hadden gezegd 'ben je nou gek', dan waren de alarmbellen gaan rinkelen. Dan had ik ingegrepen. Dat is nooit gebeurd." In 2010 is de behandeling bij de psychiater beëindigd. Er was geen reden voor een langere behandeling.

'Wij wilden Tristan afhouden van aanvraag'
De ouders van Van der Vlis hebben met de schietvereniging gesproken over de problemen van Tristan. "Toen Tristan in 2008 het verlof wilde krijgen moest ik naar eer en geweten antwoorden hoe het op dit moment met hem ging. En het ging toen goed met hem." De familie Van der Vlis dacht te spreken met een bestuurslid van de vereniging, maar dat bleek later niet zo te zijn. "Als ik dat had geweten, was ik direct naar een bestuurslid gestapt."

De vader van Van der Vlis heeft tevergeefs geprobeerd Tristan te ontmoedigen een wapenvergunning aan te vragen. "Wij probeerden hem voor te houden dat hij door zijn in bewaring stelling geen verlof zou krijgen." Van der Vlis dacht, toen Tristan toch de vergunning kreeg, dat de politie had meegewogen dat hij in bewaring had gezeten. Ook omdat de Tweede Kamer destijds een motie niet aannam die (ex-)psychiatrische patienten een vergunning verbood. Hij dacht dat het legaal was. "Toen Tristan toch de wapens kreeg zijn wij nooit bang geweest dat hij er iets geks mee zou doen. Er is nooit een incident geweest en ook de GGZ zag geen aanleiding."

Tristan leek dankzij de medicijnen een gezonde jongen. "Hij was niet depressief en vertoonde ook geen signalen dat hij aan een depressie leed. Het was een gewone gezinsjongen die weer terug in de samenleving wilde keren. Wij kregen de indruk dat hij ermee om kon gaan." Z'n vader heeft nooit het idee gehad dat Tristan met een misdrijf bezig was. "Als ik het idee zou hebben gehad dat als Tristan rare ideeën zou hebben, had ik direct gewaarschuwd. Wij hadden afgesproken dat ik ook buiten Tristan om meldingen kon maken. Wij hadden nooit een belemmering."

Dreigen iedereen dood te schieten
Ex-collega's van Tristan hebben van Van der Vlis gehoord dat hij bij zijn ontslag in een distributiecentrum had gedreigd iedereen neer te schieten. "Na 9 april 2011 hebben wij een brief van zijn voormalige teamleider gekregen waarin hij schreef wat Tristan had gezegd. Had hij dat maar eerder gedaan, dan was ik naar de politie gegaan. Dat is natuurlijk niet mis."

De vader van Tristan wist uit 2006 dat zijn zoon geinteresseerd was in grote schietpartijen. "Maar dat was in de tijd dat hij ernstig ziek was en in een crisis zat. Daar is hij uit geklommen. Daarna heb ik hem er nooit meer over gehoord." Ook wist Van der Vlis dat Tristan een kogelvrijvest kocht. "Hij zei dat dat deel uitmaakte van zijn hobby. Hij was er trots op en liet het bij wijze van spreken aan iedereen zien. Maar het was op dat moment een hele normale jongen. Ik heb ook toen nooit het idee gehad dat Tristan iets van plan was."

Vader Van der Vlis heeft nooit een directe of indirecte financiële bijdrage geleverd voor de aanschaf van wapens. "Tristan werkte en verdiende goed. Hij betaalde ook zijn verzekering zelf en kostgeld." Alleen de Mercedes-auto hebben zijn ouders voorgeschoten.

Tristan is jarenlang met een vriendje en zijn vader naar een schietvereniging te gaan. "Ik kende totaal het bestaan van een schietvereniging niet. Toen ik aan Tristan vroeg of hij het leuk vond om iets met zijn vader te doen, zei hij: naar de schietvereniging."

Luchtbuks
De vader van Tristan vroeg speciale aandacht voor het luchtbuks-incident. Daar was Tristan bij betrokken, maar volgens Van der Vlis is er in de media een verkeerd beeld geschetst. "Een andere jongen heeft 'geschoten'. Tristan heeft het wapen ontmanteld en in veiligheid gebracht. Dat was zijn bijdrage. De zaak tegen hem is geseponeerd."

Openbaar verhoor
Het is een openbaar verhoor. Aanvankelijk had de rechter besloten dat de vader van Tristan van der Vlis in het openbaar verhoord mag worden, maar daar ging Van der Vlis in eerste instantie niet mee akkoord. Mede om die reden werd het verhoor eind mei uitgesteld.

Van der Vlis trok het verzoek om achter gesloten deuren verhoord te worden in juni in. Op 21 mei werden de eerste verhoren gehouden. Onder andere de oud-voorzitter van de schietsportvereniging waar Tristan lid van was, moest zich tegenover de rechter verantwoorden.

Tristan van der Vlis schoot twee jaar geleden zes mensen dood in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.