SERA / Alphens.nl

Van prikkelende blogs naar internetplatform: zo is Alphens.nl ontstaan

Op 22 juni is het tien jaar geleden dat Alphens.nl in het leven werd geroepen. Wist je dat ons platform is ontstaan vanuit de nieuwsvoorziening die Alphen.NU voor haar rekening nam, maar vooral ook vanuit de prikkelende blogs van Machiel van der Schoot?

Alphens.nl is hét internetplatform voor Alphen. Alles wat in Alphen gebeurt en nog gaat gebeuren bieden wij aan op één overzichtelijke website. Dat doen we nu al tien jaar met veel plezier. Zo voorzien we Alphenaren dagelijks van het laatste nieuws en andere content. Maar hoe is Alphens.nl ontstaan?

Prikkelende blogs

Het idee voor een platform als Alphens.nl ontstond tien jaar geleden. Er waren talloze online en offline initiatieven in Alphen, wat de informatievoorziening voor de Alphenaar ingewikkeld maakte. Alphen.NU vulde dat gat op voor jongeren door alle doelgroepgerichte content de centraliseren, maar voor de rest van Alphen werd dat nog niet gedaan. Daar sprong Alphens.nl op in. 

Maar er was nog een andere ontwikkeling die meespeelde. Machiel van der Schoot, eigenaar van SERA Business Design, ging in die periode oefenen met het schrijven van blogs. “In 2007 was er sprake van een zware financiële crisis. Bedrijven hadden het toen moeilijk”, begint hij. “Met SERA Business Design gingen we zaken doen met een bedrijf in China. Social media was in opkomst, dus wilden we op het gebied van marketing oefenen met hoe we mensen het beste konden bereiken. Wat werkte wel en wat werkte niet? En hoe kunnen we de aandacht van mensen vasthouden?”

Dat besloot Machiel in de praktijk te brengen met blogs over Alphen. Zo’n twee jaar lang schreef hij blogs over de Alphense politiek. “Er zat veel humor in de blogs, het was eigenlijk een beetje pesten.” En dat bleek te werken. De blogs vielen in de smaak en dat leidde zelfs tot het aftreden van twee wethouders die hadden gesjoemeld. “Dat was wel een indrukwekkend moment”, vertelt Machiel. “De blogs waren een beetje pesten en er zat humor in, maar het was wel onderbouwd. Ik riep niet zomaar iets, wat ik schreef was altijd gebaseerd op feiten.”

Internetplatform

22 juni 2011, Alphens.nl was geboren. “Het moest echt een platform worden waar alles samenkwam, dat was gelijk vanaf het begin voor ons duidelijk. Dus niet alleen nieuws, maar ook een agenda waar alle activiteiten en evenementen te vinden zijn. En denk aan een overzicht van horecagelegenheden, sportvoorzieningen, winkels en bedrijven die zich in Alphen bevinden”, vertelt Machiel.

Joost Schravendeel en John Vermeer waren ook betrokken bij het oprichten van Alphens.nl, maar zij vertrokken na een aantal jaar. “Eigenlijk zijn ze te vroeg weggegaan”, zegt Machiel met een knipoog. In de loop der jaren groeide het platform en daarmee ook het team. Van werken aan de keukentafel trokken we in ons pand aan de Paradijslaan en vervolgens vestigden we ons aan de Raadhuisstraat 211, waar ook ons moederbedrijf SERA Business Design is gevestigd.

Vasthouden aan formule

Aan de formule van Alphens.nl is in de afgelopen tien jaar niet veel veranderd. “Waarom zou je een formule veranderen als het werkt? Natuurlijk hebben we ons platform uitgebreid met het aanbieden van vacatures, ticketverkoop en de Alphens Restaurantweek. Ook hebben we een paar jaar terug een mooie nieuwe website gelanceerd, maar de formule is hetzelfde gebleven. Het is alleen professioneler geworden”, vertelt Machiel. “Wat wel is veranderd, is dat we grote sprongen hebben gemaakt in bezoekersaantallen. Daarbij creëren we nu ook steeds meer onze eigen journalistiek. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”

Waar Machiel ook vol trots over spreekt, is dat Alphens.nl een internetplatform is dat winst weet te maken. “Er zijn veel lokale nieuwssites in Nederland, maar Alphens.nl is het enige platform dat winst boekt. En we hebben daarnaast ook nog invloed. Als lokaal platform zijn we een paar jaar geleden zelfs genoemd in een universitaire studie van Utrecht en Groningen. Zij hebben hun studie aangepast door ons, met een vermelding naar Alphens.nl in de voetnoten. Dat laat zien dat we echt meetellen.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.