Hans Doderer

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.

Willem, getrouwd met Greet en vader van Menno en Manuela, was voorbestemd om zijn leven lang bij de telefoondienst te werken. Willem: “Veel familieleden werkten er. Ik moest dus ook, maar was er niet happy. Toen ontmoette ik bij de toneelvereniging Hans Wertheijm, die vroeg of ik geen zweminstructeur wilde worden in Rijswijk. Daar had ik wel oren naar, dus ik ging. Maar toen ik er kwam ging Hans naar Alphen en later ben ik hem in 1970 gevolgd. Ik woonde in de oude woning van Joel Kaltenecker in de Merelstraat. Ger van Winsen hield daar kantoor. Ik moest alleen nog wel mijn diploma zweminstructeur halen. Dat ging moeizaam. Op een gegeven moment nam Ger van Winsen mij mee de sauna in en zei dat ik nu eindelijk eens moest slagen. Dat is toen gelukt. Naast zwemonderwijs heb ik ook de horeca in de zwembaden geregeld en mijn arbeidzaam leven afgesloten bij afdeling Burgerzaken op het stadhuis. Een prachtige tijd.”

Wat anders doen dan overdag

Door zijn werk bij de Alphense Sportstichting was het ook op zaterdag voor Willem werken geblazen. Hij deed in die tijd wel wat vrijwilligerswerk voor de waterpolocommissie van AZC. In 1970 stapte hij voor het eerste het ‘Boysterrein’ op en werd lid. “Ik wilde natuurlijk ook vrijwilligerswerk gaan doen, maar dan wat anders dan wat ik overdag doe. Daar was Alphense Boys de juiste plek voor. Al snel liep ik Bertus van Wijk tegen het lijf en die had altijd wel wat te doen voor je. Dus eerst actief in de keuken en achter de bar. Zo is het begonnen, en tot op de dag van vandaag ben ik actief. Alles waar hulp bij nodig is, help ik aan mee. Zo zat ik in de supportersvereniging en nadat ik Jan Verwoerd had geholpen bij de overige senioren, ben ik voor die tak van de club in het bestuur gekomen.”

Het ‘archief’ van het bestuur

Na de ‘lagere senioren’ bestuurlijk te hebben beheerd, werd Willem secretaris. Ook had hij vele jaren de portefeuille ‘algemene zaken’ onder zijn beheer. Willem: “Ik heb heel wat besturen gediend en ook nog jaren de ledenadministratie gedaan. In die tijd deed ik veel werk thuis. In het huidige bestuur hebben we een mooie mix van jong en oud. Samen met Gerard Haverkamp ben ik het ‘archief’ van het bestuur. Nu doe ik weer interne zaken. Ik ben heel dankbaar om dat te doen. Zo heb ik voor de onderhoudsploeg van Kees de Rijk een honk gerealiseerd. Ook kregen we vorig jaar een grote sponsor: de ‘Klasse-kantine’. Daar waren grote plannen mee. Het was jammer dat het maar een seizoen duurde, maar ook teleurstellingen horen bij vrijwilligerswerk. Nu ga ik stoppen met het bestuur. Ik werk mijn opvolgster in en blijf dan op de achtergrond functioneren.”

Het is een ‘ziekte’

Alphense Boys is alles voor Willem. Het geeft hem plezier, maar het is soms ook een valkuil. “Je zou kunnen zeggen dat de club een ‘ziekte’ is, een virus dat je altijd met je meedraagt. Overal waar je bent volg je de club. Toen ik in Canada op vakantie was bij familie, keek ik steevast als Alphense Boys 1 speelde hoeveel het stond. Ook ga ik als ik in de buurt ben altijd even langs het complex. Je wil er altijd zijn. Toen ik in 2018 een nieuwe hartklep kreeg, hield ik me keurig aan de instructies van de arts. Maar door mijn hart voor de club ben ik te vroeg begonnen en dat heb ik gemerkt”, zegt Willem schuldbewust.

Goud waard

Ze zijn blij met elkaar: Alphense Boys en Willem Versteeg. Vrijwilliger zijn zit in zijn bloed. “Ik ben ook tien jaar voorzitter van HouVast en van de RESA geweest en doe wat voor de Zonnebloem. Buiten het werk om wil ik wat doen om mijn energie kwijt te kunnen. Of ik mij een leven zonder Alphense Boys had kunnen voorstellen? Als ‘de Boys’ er niet was geweest, had ik wel wat anders gevonden, maar Alphense Boys is geweldig en ik had dit allemaal niet kunnen doen zonder de steun van mijn vrouw Greet. Zij heeft mij alle ruimte gegeven.” Willem Versteeg: voor Alphense Boys de ‘Jackpot’ uit de loterij.

Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.