Waarschuwing drie chemiebedrijven

Drie Alphense chemiebedrijven voldoen niet aan alle nieuwe brandveiligheidseisen en hebben het afgelopen jaar onvoldoende voortgang geboekt om de gebreken te verhelpen.

Het ministerie van VROM noemt Avery Dennison, Kluthe Benelux en Mavom (allen uit Alphen) in haar rapport over de brandveiligheid bij opgeslagen gevaarlijke stoffen.

Zij behoren tot de 24 bedrijven in Nederland die niet aan de eisen voldoen én onvoldoende voortgang hebben geboekt. Toch krijgen alle drie de ondernemingen geen sancties voor hun gebreken. Een woordvoerster van de milieudienst laat weten dat Avery en Kluthe -en dat geldt ook voor Mavom- wel voldoen aan de eisen in hun vergunning, maar niet aan de aanvullende richtlijnen.

'Tot 2005 moesten bedrijven voldoen aan de CPR-richtlijn. Deze is ook opgenomen in de vergunning. Sinds 2005 is er een nieuwe richtlijn, namelijk de PGS 15-richtlijn. Het is niet verplicht om hieraan te voldoen, maar wel gebruikelijk', aldus een milieudienst-zegsvrouw. Kluthe gaat haar vergunning actualiseren zodat zij in 2012 aan de nieuwe richtlijnen voldoet. Met Avery is de milieudienst in vooroverleg voor een compleet nieuwe vergunning. Ook Avery voldoet dan aan de PGS 15-wensen.

 

Mavom krijgt half jaar de tijd

Bij Mavom is geen actueel Uitgangspuntendocument (UPD) beschikbaar voor de blusinstallatie en geen goedkeurend inspectierapport voor de blusinstallatie. De provincie Zuid-Holland heeft met Mavom afgesproken dat uiterlijk in februari 2012 een nieuw UPD opgesteld moet zijn. 'Waar we eerst nog het inspectieplan als UPD hebben beschouwd moet het bedrijf nu een nieuw UPD opstellen', aldus een provinciewoordvoerder.

Om het inspectierapport goed te keuren is de opslaghoogte van de spuitbussen in de nieuwe vergunning beperkt tot maximaal 4,50 meter en moet de blusinstallatie elk half jaar in plaats van ieder jaar worden gekeurd. Net zoals bij Avery en Kluthe is er ook bij Mavom geen onveilige situatie. 'De afwijkingen zijn besproken met de brandweer en dat met de aanpassingen in de vergunning kan de blusinstallatie wel goedgekeurd worden. Omdat de termijn voor het opstellen van een UPD nog niet is verstreken, kunnen we dat ook nog niet afdwingen', stelt de zegsman.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.