Gemeente Alphen aan den Rijn

Zoektocht naar de nieuwe kinderburgemeester is van start gegaan

Wie gaat Safae Ahannay opvolgen als kinderburgemeester? Dat moet in de komende weken duidelijk worden. Maandagochtend trapte burgemeester Liesbeth Spies deze zoektocht af bij basisschool Het Mozaïek in Alphen aan den Rijn.

De kinderburgemeester wordt gekozen uit kinderen van basisscholen in de gemeente Alphen aan den Rijn die in groep 7 zitten en zichzelf hiervoor aanmelden. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester mee naar bijzondere gebeurtenissen. Denk aan de intocht van Sinterklaas of de herdenking op 4 mei. De kinderburgemeester is voorzitter van de kinderraad.

Kinderen worden hierdoor beter betrokken bij zaken die in de gemeente spelen en kinderen aangaan. Dat is volgens de burgemeester een goede zaak. “Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst. Zij hebben een eigen mening over wat belangrijk is voor hun leefomgeving en mogen meedenken over besluiten die hen ook raken. Ik ben benieuwd naar de ideeën van de nieuwe kinderburgemeester en kinderraad!”

Kinderburgemeester, kinderwethouders en kinderraad

Het wordt de derde keer dat gemeente Alphen aan den Rijn een kinderburgemeester kiest. Safae Ahannay is in 2021 gekozen tot kinderburgemeester. Zij volgde Elmehdi Sassa op. Op 29 juni draagt Safae haar ambtsketen over aan de nieuwe kinderburgemeester. De nieuwe kinderburgemeester wordt na een selectiedag uit zes kandidaten gekozen door burgemeester Spies en de nieuwe kinderraad. De andere vijf kinderen worden kinderwethouders voor het schooljaar 2022- 2023.

De kinderraad wordt samengesteld uit maximaal dertig leerlingen van groep 8. Zij worden voorgedragen door de basisscholen in gemeente Alphen aan den Rijn. De kinderraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over zaken die voor kinderen belangrijk zijn in de eigen leefomgeving, zoals speelvoorzieningen, veiligheid en wonen. Zij kiezen ook eigen onderwerpen die zij tijdens hun kinderraadsperiode onder de aandacht brengen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial JA in de Horeca vandaag 18:41

Remko (48) zegt JA in de Horeca: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”

Al bijna tien jaar werkt Remko (48) bij Brasserie de Alphense Burgemeester. Althans, wel met een kleine tussenpauze. “Ik wilde een keer wat anders proberen, maar al snel voelde ik dat er iets ontbrak. Wat ik miste was de gezelligheid met de gasten. En dus besloot ik weer terug de horeca in te gaan.”

Maatschappelijk vandaag 18:07

Boerenprotesten ook in Alphen aan den Rijn en omgeving

In heel Nederland protesteren de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook in Alphen aan den Rijn en omgeving, langs de N11, laten de boeren blijken dat ze tegen de plannen zijn.

Overige vandaag 17:50

Alphenaren gaan viraal op TikTok

Een Alphense vriendengroep dacht rustig de dag te beginnen met een ontbijt. Toen bleek dat zij door hun vrouwen in de maling genomen werden: ze kwamen allemaal aan in precies hetzelfde shirt. De video hiervan ging viraal op TikTok.

Sport vandaag 17:16

Gouden NK voor Ritmische Gymnastiek Wilskracht

Femke Barhorst is afgelopen weekend in Ahoy Rotterdam Nederlands kampioen ritmische gymnastiek bij de junioren geworden. Ook op de landelijke Bondsfinales werd het podium meerdere keren bezet door gymnasten van Wilskracht.

Advertorial Evenementen vandaag 16:27

Salsa Night – Pizza Pasta Party bij Lodge Alphen

Alphen aan den Rijn is hard op weg om het echte SalsaHart van de Randstad te worden. Verschillende dansscholen geven les in salsa, bachata, kizomba en merengue. En: er zijn wekelijks party’s in Lodge Alphen.