De gemeente bedondert haar eigen burgers

Een bruisende culturele hutspot. Zo bracht de gemeente de plannen voor het voormalige Biesterveldcomplex aan de Rijnhaven. Een aantal enthousiaste medeburgers hebben ze voor hun vette kar gespannen, maar diezelfde mensen worden even hard weer afgeserveerd.

De gemeente stopt veel tijd en geld in het project DIvA, de inspiratie van Alphen. Daarmee proberen ze burgers te betrekken bij de toekomst van onze woonplaats. Eén van de specifieke vragen waar betaalde ambtenaren graag (gratis) ideeën van de burger voor wilden hebben betrof de bestemming van het leegstaande Biesterveldgebouw. Tegenwoordig noemen ze dat de Werf. Ook dat heeft veel gemeenschapsgeld gekost. 

Als betrokken, maar argeloze burger geef je je tijd en geld. Het voorbereiden en de uiteindelijke presentatie tijdens de Week van het Werk, heeft mij veel gekost. Anderen hebben er soms net zoveel ingestoken. Het Popplatform, Tangoschool Temperamento, mijn  Circus Campus, Toneelstichting PA, de nieuwe muziekschool, de stadswerf en ook de SWA, om wat namen te noemen zijn er bij betrokken geweest.

De meesten hebben helemaal niets meer gehoord. Verantwoordelijk wethouder Hoekstra weet van niks en echte 'beroeps' van buiten Alphen, hebben de zaak overgenomen. Goede plannen uit de bevolking werden arrogant ter zijde geschoven, in de prullenbak gegooid of gewoon "kwijt". De Werf had al lang kunnen draaien, maar u kunt bedenken, dat dat niet in hun voordeel is. Dan kunnen ze geen uren meer schrijven en rapporten van Alphenaren dunnetjes en duur overschrijven. Uiteraard met een "professioneel" sausje uit de "grote stad" er overheen. 

Ik zelf had nog het geluk wel iets te horen via een onpersoonlijke briefje:  "uw voorgestelde initiatief wordt verder niet in behandeling genomen". Overigens pas nadat ik eens stevig gebeld had. Ik vraag me werkelijk af, wat die hele burgerparticipatie, waarover zo hoog van de toren geblazen, eigenlijk voorstelt.  Alles wat je als deskundige en/of betrokken burger bijdraagt, verdwijnt in het sompige moeras. Iedere verantwoordlijke lijkt overleden of monddood is verklaard.

Cultuur heeft in Alphen een barbaarse uitwerking op hen die roepen te willen faciliteren en zij die op de kar springen op een dood spoor te zetten en te laten verzuipen! 

Ik heb geen spie gevraagd, geen deurknop onverhoeds bewogen bij een gemeentehuis. Alleen mee mogen lullen, goede ideeën aandragen, veel tijd en geld spenderen. Wat is het resultaat denkt u? Een botenboer, die voor weinig of niks een grote hal mag huren. Oh ja, misschien nog een restaurant van een paar rijke jongens. Alsof we er daar nog niet genoeg van hebben. Alles behalve oefenruimte voor bandjes, decorbouwers, ZZP-ers, een kindercircus, muzieklessen, dans, een simpel podium en een aardig werkgelegenheidsproject voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Prachtige locatie ook voor mensen, die met hun handen werken en voor wie geen plaats is in het ondernemershuis iFlow. Daar is wel geld voor. 

Is dit niet de reden dat veel jongeren naar de echte steden verdwijnen? Gelukkig zijn er nog achterblijvers, die nieuwe mogelijkheden zien, maar helaas hebben ze te maken met stoffige hoofden en laden in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

Heeft u een suggestie die er toe doet. Laat het weten! Mijn dank zal groot zijn.  

Willem A. Hassoldt
Circus Campus 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.