Emmaly Otto

Aangekondigde versoepelingen worden doorgezet

Twee weken geleden presenteerde het kabinet een stappenplan. Op dinsdagavond 19 mei laat het kabinet tijdens een persconferentie weten dat de eerder aangekondigde versoepelingen op 1 juni worden doorgezet. Horecagelegenheden mogen de deuren dus openen, maar wel pas vanaf 12:00 uur.

Het aantal ziekenhuisopnames en IC-opnames is snel gedaald in de afgelopen twee weken. Ook het laatste advies van het Outbreak Management Team biedt ruimte voor versoepeling. Daarom heeft het kabinet besloten om de eerder aangekondigde maatregelen per 1 juni te versoepelen. Rutte: "De ruimte die er nu is hebben we met elkaar verdiend door de regels na te leven." Nu er versoepelingen aankomen, benadrukt Rutte dat het nog belangrijker is om ons aan de maatregelen te houden. “Vertrouwen hebben mag, maar we moeten waakzaam blijven.” 

Versoepelde maatregelen vanaf 1 juni

• Bijeenkomsten in een gebouw worden toegestaan met een maximum van 30 personen. Buiten samenkomen mag, maar wel met 1,5 meter afstand. Hierop geldt een uitzondering voor huishoudens. 
• Horecagelegenheden mogen open vanaf 12:00 uur. Iedereen moet verplicht aan een tafeltje plaatsnemen. Huishoudens mogen bij elkaar zitten. Tafeltjes die niet één huishouden vormen, moeten wel 1,5 meter afstand houden. Tijdens het pinksterweekend zal de horeca nog gesloten blijven. Dit is in overleg met de veiligheidsregio’s besloten. Rutte licht toe: “Het openstellen van de horecagelegenheden is een grote en spannende stap. We moeten oog hebben voor het grote geheel.” Discotheken en clubs moeten nog wel gesloten blijven. 
• Openbaar vervoer zal volgens de normale dienstregeling draaien, maar wel met een capaciteit van 40%. Rutte benadrukt: “Het openbaar vervoer is dus echt alleen bedoelt voor noodzakelijk reizen.” Iedereen vanaf 13 jaar moet verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen. 
• Middelbare scholen gaan open vanaf 2 juni met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Alle leerlingen moeten fysiek onderwijs krijgen en niet alleen naar school komen voor een mentoruurtje of om een toets te maken. 

Versoepelde maatregelen vanaf 8 juni

• Basisscholen mogen geheel open. De voorwaarde hierbij is dat de cijfers dit moeten toelaten.
• Buitenschoolse opvangen mogen geheel open. Ook hierbij geldt dat de voorwaarde is dat de cijfers dit toe moeten laten. 

Versoepelde maatregelen vanaf 15 juni

• MBO en HBO mogen toetsen afnemen en praktijkonderwijs aanbieden. Studenten mogen niet reizen tijdens de spits om de verkeersstromen zoveel mogelijk te spreiden. 

Bezoek in verpleeghuizen

Daarbij wordt het bezoekbeleid in verpleeghuizen versoepeld. Er is voorzichtig gestart met een pilot, met in elke regio één verpleeghuis waar bewoners bezoek mochten ontvangen. Vanaf 25 mei mogen alle verpleeghuizen die daar klaar voor zijn, bezoek toelaten. Per locatie mag één vaste bezoeker per bewoner langskomen. Vanaf 25 juni zal al het bezoek mogelijk worden, mits de situatie dit toelaat. De dagbesteding in de verpleeghuizen kan weer draaien vanaf 1 juni.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 17:18

Dit zijn de geslaagde leerlingen van het Scala College

De vlaggen kunnen uit vandaag, op nationale slaagdag! Hier vind je alle geslaagde examenkandidaten van het Scala College (eerste tijdvak) in Alphen aan den Rijn. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Evenementen gisteren 16:52

Zesde editie Triathlon Alphen blijft voorlopig doorgaan

Veel wedstrijden worden geannuleerd in verband met het coronavirus, maar de zesde editie van de Triathlon Alphen vindt voor alsnog gewoon doorgang op 20 september 2020. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Advertorial Horeca gisteren 16:11

Genieten op het vernieuwde terras van Alfreds

Buiten genieten van een hapje en een drankje, het kan weer. Dat de terrassen weer open zijn is iets waar Alfreds zich enorm op had verheugd. Zo kunnen gasten eindelijk het totaal vernieuwde terras komen bewonderen!

Coronavirus in Alphen gisteren 15:38

Eindexamenleerling zijn in coronatijd, hoe is dat?

Vandaag, op nationale slaagdag, zetten we eindexamenleerlingen extra in het zonnetje. Hoe hebben eindexamenleerlingen dit jaar ervaren? Eindexamenleerlingen van het Ashram College delen hun verhaal.