Alphens EV

Alphen heeft financiële wind in de rug

Tegen de algemene trend in Nederland in gaat het goed met de gemeentelijke financiën in Alphen aan den Rijn. Dat meldt wethouder van financiën, Gert van den Ham. Dit komt door een aantal meevallers, maar vooral geldt: "Alphen heeft een lange traditie van geen gekke bokkesprongen maken".

Ondanks de meevallende begroting voor 2023 en 2024 zijn er wel uitdagingen. Het vlak voor het zomerreces aangetreden college wil nieuw beleid maken, voortvloeiend uit het coalitieakkoord, maar weet nog niet of dat wel kan. Bovendien moet het nieuwe beleid niet alleen iets kosten, maar ook iets opleveren. "We hebben een aantal grote projecten op het oog en daar gaan we naar kijken", zegt wethouder Van den Ham. "Maar we willen wel een verdienmodel aan elk project koppelen. Elke investering moet ook iets opleveren."

Alphen aan den Rijn heeft de wind in de rug. Dat komt door een aantal grote meevallers. De bijdrage van de Rijksoverheid is aanzienlijk hoger dan verwacht. Alle gemeenten worden 'betaald' uit het Gemeentefonds. In eerste instantie grofmazig, maar daarna gaat de stofkam erdoorheen om gemeenten met ‘uitdagingen’ te compenseren. Concreet gaat het over extra geld voor een slappe bodem of voor een meer dan gemiddeld vergrijsde bevolking.

Plus van 2,5 miljoen euro

De begroting voor de komende jaren is dus sluitend. "Deze sluit niet alleen, maar we sluiten af met een plus", aldus de wethouder van financiën. "We hebben ongeveer 2,5 miljoen euro 'over', dat is geld om te besteden aan nieuw beleid. Pas in 2026 moeten we ons zorgen maken. In dat jaar wordt een nieuw model in gebruik genomen, waardoor de Rijksbijdrage heel anders uit kan vallen. Wel krijgen wij in dat jaar eenmalig een uitkering van 5 miljoen euro."

Niet onbelangrijk is ook het voorzichtige beleid van de afgelopen jaren. Er zijn daarom forse reserves. Daarnaast wordt een aantal bouwprojecten afgerond waardoor er daar geen kosten meer voor worden gemaakt, zoals infrastructuur aanleggen. "Bovendien hebben wij op het gebied van financiën een heel goed ambtelijk apparaat."

Uitdagingen
Een reden om desondanks voorzichtig te zijn, is de aanzienlijk hogere energienota voor het gemeentelijke vastgoed. Deze zal waarschijnlijk stijgen van 630.000 euro dit jaar naar ruim 2 miljoen euro in 2023.
Daarnaast zijn veel van de grote ideeën ook afhankelijk van de goodwill van andere overheden, zoals de provincie Zuid-Holland, en van andere belanghebbenden dan de gemeente.

Nieuw beleid
Alle wethouders hebben wel een of meer grote wensen op een lijstje staan om uit te voeren. Al in deze voorzichtige begroting is dit zichtbaar. Verschillende projecten zijn al benoemd: doortrekken van de Kromme Aar naar het Zegerslootgebied, een grote nieuwe sporthal, een ijsbaan, een sterk verbeterd fietsnetwerk en een tunnel voor Boskoop. Maar: “We moeten overal een businessmodel op loslaten en zakelijker omgaan met gemeentelijke voorzieningen.” Het meest opvallende ‘verdienmodel’ is het uitnutten van de potentie van gemeente Alphen aan den Rijn om de spil in het Groene Hart te worden op het gebied van toerisme en recreatie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen gisteren 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater gisteren 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein gisteren 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen gisteren 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 gisteren 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca gisteren 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.