Alphen overweegt scanvoertuig voor parkeercontrole

De gemeente Alphen aan den Rijn wil parkeercontroles gaan uitvoeren met behulp van een scanvoertuig. Met het voertuig wordt aan de hand van het kenteken van geparkeerde auto's gecontroleerd of er is betaald.

"We willen inderdaad met een scanvoertuig gaan werken. Het is nog de vraag wat voor voertuig dit wordt", legt wethouder Michel du Chatinier uit. "Dit zou een auto kunnen zijn, maar scannen kan ook met bijvoorbeeld scooters."

In november 2016 is een proef gedaan met een scanauto. De schaal van Alphen is wellicht te beperkt om met een scanauto te werken, daarom wil de gemeente kijken of kan worden samengewerkt met andere gemeenten zoals Gouda en Woerden. "Een scenario is dat er één of twee scanscooters doorlopend in Alphen rijden en de auto gedeeld wordt. Er zijn uiteraard meer scenario's en die gaan we na besluitvorming in de raad uitwerken", aldus Du Chatinier.

Werkwijze
Als een voertuig wordt gescand en niet heeft betaald wordt een melding doorgestuurd naar de mobiele telefoon van de handhaver. De handhaver gaat ter plaatse, beoordeelt de situatie en besluit dan wel of geen parkeerbon uit te delen. Deze manier van werken is bij de proef in 2016 ook toegepast.

Wel wordt bij het scannen wordt een zogenaamde coulancetijd gebruikt. Is binnen tien minuten geen transactie gestart, dan wordt de scan doorgestuurd.

Betalingsbereidheid
"De belangrijkste redenen om dit te gaan doen is om het handhaven efficiënter te maken en de betalingsbereidheid omhoog te krijgen", aldus Du Chatinier. "Nu betaalt maar 55,7% van de bezoekers voor het parkeren. De rest neemt het risico. Dat percentage is veel te laag in vergelijking met andere gemeenten. Als dit percentage boven de 90% ligt dan kunnen we meer investeren in de parkeervoorzieningen of zelfs de parkeertarieven verlagen."

Het efficiënter handhaven heeft overigens niet direct het gevolg dat de handhavers niets meer te doen hebben. Er blijven evenveel handhavers en verspreid over de dag zullen voertuigen vaker gecontroleerd worden.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:05

Scheiden en je huis verkopen… wat nu?

Als je gaat scheiden, is het verkopen van je woning vaak wel het laatste waar je aan wil denken. Tegelijkertijd wil je dat het allemaal zo soepel en snel mogelijk geregeld wordt. Maar hoe? Makelaardij Woondroom Alphen denkt hierin mee en biedt specifieke verkoopbegeleiding bij echtscheiding.

Sport vandaag 09:18

Goud voor Naomi op tweede districtswedstrijd

Op zondag 16 februari werd de tweede districtswedstrijd voor de pupillen N3 en Jeugd N4 georganiseerd. Naomi wist een gouden medaille in de wacht te slepen op de meerkamp.

Calamiteiten gisteren 15:26

Botsing tussen twee voertuigen

Rond 14:45 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de kruising van de Handelsweg en de Bedrijfsweg in Alphen.  

Overige gisteren 11:08

Reis mee door historisch landschap

De meeste Alphenaren zullen het niet meer weten, maar ooit liep er een spoorlijn vanuit Noord-Holland langs Nieuwveen naar Alphen aan den Rijn. Her en der zijn er nog restanten van deze spoorlijn te vinden. Voor het project ‘Grand Tour door historisch landschap’ heeft toen_anno_nu jouw hulp nodig.

Overige 15 feb. 2020 20:32

Koninklijke onderscheiding voor meneer B.J. Turken

Meneer Turken ontving op 15 februari 2020 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke Onderscheiding (Lintje). Turken is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de versierselen opgespeld voorafgaand aan de korfballeague wedstrijd van Tempo1.