Alphen overweegt scanvoertuig voor parkeercontrole

De gemeente Alphen aan den Rijn wil parkeercontroles gaan uitvoeren met behulp van een scanvoertuig. Met het voertuig wordt aan de hand van het kenteken van geparkeerde auto's gecontroleerd of er is betaald.

"We willen inderdaad met een scanvoertuig gaan werken. Het is nog de vraag wat voor voertuig dit wordt", legt wethouder Michel du Chatinier uit. "Dit zou een auto kunnen zijn, maar scannen kan ook met bijvoorbeeld scooters."

In november 2016 is een proef gedaan met een scanauto. De schaal van Alphen is wellicht te beperkt om met een scanauto te werken, daarom wil de gemeente kijken of kan worden samengewerkt met andere gemeenten zoals Gouda en Woerden. "Een scenario is dat er één of twee scanscooters doorlopend in Alphen rijden en de auto gedeeld wordt. Er zijn uiteraard meer scenario's en die gaan we na besluitvorming in de raad uitwerken", aldus Du Chatinier.

Werkwijze
Als een voertuig wordt gescand en niet heeft betaald wordt een melding doorgestuurd naar de mobiele telefoon van de handhaver. De handhaver gaat ter plaatse, beoordeelt de situatie en besluit dan wel of geen parkeerbon uit te delen. Deze manier van werken is bij de proef in 2016 ook toegepast.

Wel wordt bij het scannen wordt een zogenaamde coulancetijd gebruikt. Is binnen tien minuten geen transactie gestart, dan wordt de scan doorgestuurd.

Betalingsbereidheid
"De belangrijkste redenen om dit te gaan doen is om het handhaven efficiënter te maken en de betalingsbereidheid omhoog te krijgen", aldus Du Chatinier. "Nu betaalt maar 55,7% van de bezoekers voor het parkeren. De rest neemt het risico. Dat percentage is veel te laag in vergelijking met andere gemeenten. Als dit percentage boven de 90% ligt dan kunnen we meer investeren in de parkeervoorzieningen of zelfs de parkeertarieven verlagen."

Het efficiënter handhaven heeft overigens niet direct het gevolg dat de handhavers niets meer te doen hebben. Er blijven evenveel handhavers en verspreid over de dag zullen voertuigen vaker gecontroleerd worden.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 18:43

Auto drie keer over de kop bij Hazerswoude

Een bestuurder van een auto is vanmiddag drie keer over de kop geslagen op de N11 ter hoogte van Hazerswoude. De bestuurder kon zelf uit de auto komen.

Overige vandaag 15:30

Designstoel voor Alphenaar Ad de Bruijn

Winnaar Ad de Bruijn en zijn vrouw Yvonne ontvingen afgelopen week de designfauteuil Caruzzo van Leolux uit handen van Gert de Jeu, eigenaar van Berden by Houweling. Ad: “Eigenlijk bizar dat we dit winnen, want we hebben nog nooit iets gewonnen. Wij zijn hier echt enorm blij mee. Zo’n stoel past heel goed bij ons.”  

Horeca vandaag 14:40

Officiële opening Knøss

Zaterdag 21 september is de officiële opening van horecagelegenheid Knøss. Speciaal voor de opening zijn er gratis kaneelbroodjes voor alle gasten!  

Politiek vandaag 13:40

Fietsknelpunten Top 10 wordt vervangen door Programma Fiets

Gemeente Alphen aan den Rijn wil veel meer voorrang geven aan fietsers. Daarom is een visie gemaakt met een Fietsprogramma. Het gemeentelijke fietsbeleid vervangt de nu toe gebruikt Top 10 Fietsknelpunten van de Fietsersbond.