Josh Walet

Alphen vanuit de lucht: de omstreden Coupépolder

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Coupépolder, waar tegenwoordig ook een deel van Golfclub Zeegersloot gevestigd is.

De Coupépolder heeft de vorm van een halve cirkel, ingesloten tussen de Kromme Aar en de Nieuwe Vaart (wat nu het Aarkanaal heet). Eind jaren ‘80 kwam de polder in het landelijk nieuws toen er sprake bleek van groot milieuschandaal. Sommigen noemen het zelfs het grootste milieuschandaal in de Nederlandse geschiedenis. Het gaf Alphen al snel de bijnaam ‘Afval aan den Rijn’.

Op 25 mei 1972 werd de Coupépolder aangewezen als stortplaats. Naast huisvuil werd er ook bedrijfsafval gestort. Op 1 januari 1985 was de stortplaats vol. Niet veel later bleek dat er jarenlang illegaal bedrijfsafval was gestort, en dat was niet zonder gevaren. De bodem onder de vuilnisbelt was ernstig vervuild en uit de belt kwamen giftige gassen vrij. De ergste vervuiling werd voorkomen door het slaan van een damwand en aanleggen van een afdeklaag.

Tegenwoordig ligt een deel van Golfclub Zeegersloot in de coupépolder. De golfclub beschikt inmiddels over 27 holes. In december 1985 werd de tweede 9-holes, de huidige Heuvelbaan, aangelegd in de Coupépolder. De officiële opening van de golfclub vond plaats in september 1986. Bij Alphenaren is het gebied nu erg geliefd om te wandelen of te fietsen.

Bekijk hier alle delen van de serie ‘Alphen vanuit de lucht’.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.