Pixabay

Alphenaren twijfelen of ze zich zullen inenten met coronavaccin

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar vaccins tegen het nieuwe coronavirus. De eerste vaccins tegen corona worden in de komende maanden verwacht. Wij vroegen Alphenaren of zij van plan zijn om zich te laten inenten. 

In eerste instantie zullen ouderen vanaf 60 jaar worden ingeënt, evenals mensen die tot een medische risicogroep horen en zorgmedewerkers. Uiteindelijk zal het vaccin voor iedereen beschikbaar worden. Landelijk blijkt dat mensen minder bereid zijn om zich in te laten enten als het coronavaccin er straks is. Hoe zit dat in Alphen?

‘’Je weet de bijwerkingen op lange termijn niet’’

Meneer Kool zal zelf niet vooraan in de rij staan om zich te laten inenten. ‘’Je weet de bijwerkingen niet en daardoor twijfel ik heel erg.’’ Hij vertelt dat hij vindt dat het vaccin heel snel is ontwikkeld, misschien wel te snel. ‘’Het is er als het ware doorheen geschoten, maar je weet niet precies met wat je geïnjecteerd wordt. Dat maakt me wel een beetje bang.’’ Als er meer informatie beschikbaar is over het vaccin, zal meneer Kool sneller bereid zijn om zich te laten inenten. ‘’Ik wacht liever twee à drie maanden, zodat ik zeker weet dat er geen ernstige bijwerkingen zijn.’’ Dat hij zo afwachtend is komt doordat Kool zelf veel medicijnen gebruikt. ‘’Ik weet niet hoe het vaccin reageert op mijn zwakke hart.’’ Vervolgens begint hij te lachen. ‘’Als iedereen zich inent behalve ik, is er toch ook geen probleem?’’

‘’Als het kan, laat ik me zeker inenten’’

‘’Ik heb zelf al corona gehad’, laat Daan weten. ‘’Kan je dan nog ingeënt worden? Want dan laat ik het zeker doen.’’ De Alphenaar is er duidelijk over dat het coronavirus een flinke impact heeft gehad op zijn leven. ‘’Dit gun je niemand.’’ Dat de bijwerkingen nog niet bekend zijn, maakt voor Daan niet uit. ‘’Hoe erg kan het zijn? We lopen echt niet opeens allemaal met drie hoofden rond hoor’’, zegt hij spottend.  

‘’Is het wel veilig?’’

De gepensioneerde Hanny reageert ook twijfelachtig. ‘’Uiteindelijk zal ik het wel doen om anderen te helpen, maar ik wil eerst weten wat de bijwerkingen zijn.’’ Daarnaast geeft zij aan dat de meeste medicijnen een langere tijd nodig hebben en het coronavaccin vrij snel ontwikkeld is. ‘’Is het dan wel veilig’’, vraagt ze zich af. ‘’Ik mankeer zelf nogal wat, dus dat houdt me ook wel tegen.’’ Hanny voelt een soort van sociale druk als zij zich niet laat inenten. ‘’Als je het niet doet word je er toch op aangekeken.’’ Toen wij haar vroegen over de mogelijkheid dat mensen niet meer worden toegelaten in openbare ruimtes als ze niet gevaccineerd zijn, moest ze lachen. ‘’Dat lijkt me wel een beetje te ver gaan.’’

‘’Je kan het vanuit verschillende hoeken bekijken’’

De Alphense Melissa werkt zelf ik de ouderenzorg. ‘’Mijn patiënten en ik zullen dus een van de eersten zijn die worden ingeënt.’’ Ergens vindt ze het wel een fijn idee, maar aan de andere kant heeft ze ook haar bedenkingen bij het vaccin. ‘’Het vaccin is zo snel ontwikkeld dat je niet weet wat de bijwerkingen zijn.’’ Zelf is de 32-jarige niet bang voor de bijwerkingen. ‘’Maar wel voor mijn moeder, oma en patiënten.’’ Toch zou ze zichzelf wel laten vaccineren. ‘’Ik denk er zo over: ze zullen echt geen vaccin op de wereld brengen die ernstige bijwerkingen heeft.’’ 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.