Alphense Boys

Alphense Boys laat 6e zege op rij schieten

Er waren een aantal momenten die Alphense Boys zondag 8 december bij SDO de kop én de 6e zege op rij kostten: een slap begin en daardoor een snelle achterstand, 3 spelers die al voor rust geblesseerd het veld moesten verlaten, een gemiste penalty... En dan was er nog de discutabele vrije trap die SDO in de 90e minuut kreeg, op de rand van het strafschopgebied. Die werd wel héél mooi binnengeschoten, en daarmee pakte de thuisploeg op de valreep, tegen elke verhouding in, de 2-1 zege.

Alphense Boys begon lankmoedig – of was het hoogmoedig na de 5 overwinningen van de afgelopen maand – aan de wedstrijd tegen SDO en dat werd al snel afgestraft: in de 3e minuut mocht Joost Heerschop ongehinderd aanleggen voor de 1-0. Uit het verleden weet Alphense Boys heel goed dat je tegen SDO, vanwege het counterend vermogen, beter niet op achterstand kan komen. Die weggegeven goal zou de Boys deze middag dan ook lang achtervolgen. Eerst duurde het zo’n 20 minuten voordat het spel wat beter ging lopen, zonder dat dit overigens kansen opleverde. De enige echte mogelijkheid ontstond dankzij mistasten van SDO-keeper Rolf Hazelaar bij een indraaiende corner van Cem Sahin. De bal glipte uit de handen van de keeper en stuiterde net voor de doellijn weer het veld in.

Een onbestrafte tackle op zijn enkels leidde een voortijdige aftocht in van Sahin. De middenvelder probeerde het nog wel even, maar verdween na ruim een half uur naar de kant. Even later gevolgd door Joey Lauhouh, die een vermoedelijke zweepslag opliep bij een onschuldige, uiterste poging om de bal binnen te houden. Na het invallen van Kees Tol en de pas net weer fitte Lilinho Martins, moest trainer Hein van Heek op slag van rust ook al Mike Bavelaar als 3e invaller het gras opsturen. Milan Stiphout verstapte zich lelijk en diende met enorm veel pijn rond zijn knie op te geven. Uit voorzorg ging hij meteen door naar de huisartsenpost, waar ook bij hem een zweepslag in de hamstring werd vastgesteld. Lauhouh en Stiphout lijken voor zeker 4 tot 6 weken uitgeschakeld.

Waar Alphense Boys voor rust een paar keer opgelucht adem mocht halen, omdat SDO in de afwerking van een aantal counters niet scherp genoeg was, was het na rust éénrichtingsverkeer. Met name Martins en Bavelaar vielen uitstekend in; Tol liep vooral op zijn kansen te loeren. Hij kreeg na ruim een uur tijd ook de beste kans van deze middag, nadat Arjan Ouwendijk binnen het strafschopgebied ten val werd gebracht: penalty. Die werd niet de ommekeer in de wedstrijd, omdat keeper Hazelaar de goede hoek koos en de elftmetertrap van Tol niet hard en zuiver genoeg was. Ook 3 minuten later was Hazelaar de reddende engel voor SDO, bij een prima schot van Martins.

Uiteindelijk moest Alphense Boys tot de 82e minuut wachten voordat het wél 1-1 werd. Jesse Vink gaf een mooie voorzet en nu had Tol niet eens tijd om na te denken hoe hij zou afronden. Hij nam de bal in één keer uit de lucht en die verdween snoeihard en hoog achter Hazelaar. Gezien het enorme overwicht van de Boys leek er nog méér te halen. De gelijke stand was ook voor SDO het sein om weer een keer aan aanvallen te gaan denken en daardoor ontstond een spannende slotfase. De anticlimax kwam toen de klok al op 90 minuten stond. Bij het wegtrappen van een bal, kwam die tegen de arm van een Boysspeler aan, wat de arbiter met een vrije trap op de rand van ‘de zestien’ bestrafte. Theo Visser mikte die feilloos binnen: 2-1. Alphense Boys – dat dit seizoen nog niet één keer gelijkspeelde – was in de extra tijd nog tweemaal kort bij de 2-2. De eerste keer werd Thijs Hoogenboom omver geworpen en verzuimde arbiter Pieters de Boys voor de tweede keer een strafschop te geven. En een laatste alles-of-niets poging van Bright Ampong vloog kort over de lat, in plaats van in het doel.

Alphense Boys handhaafde zich weliswaar op de 5e plaats van de Hoofdklasse A, maar leverde wel dure/zure punten in, in de strijd om de tweede periode. Na 3 wedstrijden gaat HBS daarin aan leiding en neemt de Boys vooralsnog – weliswaar met slechts 3 punten achterstand – de 6e plaats in.

Uitslagen Hoofdklasse A
SDO-Alphense Boys 2-1, Leonidas-Hollandia 2-2, Alcides-VOC 3-2, Emmen-Be Quick 1887 1-0, RKVV Velsen -Hoogeveen afg, HBS-MSC/Amslod 4-1, Quick'20-JOS Watergraafsmeer 1-2, SJC-RKAVV 0-3.