Pixabay

Alphense huisartsen vrijdag ook aanwezig op het Malieveld, praktijken ’s middags gesloten

Al de hele week voeren huisartsen in Nederland op een ‘publieksvriendelijke en ludieke’ actie. Zij vragen hiermee aandacht voor de druk op de huisartsenzorg. De actieweek wordt vrijdag 1 juli afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Ook Alphense huisartsen zullen daarbij aanwezig zijn.

Maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli voeren huisartsenpraktijken in heel Nederland actie. De landelijke manifestatie op het Malieveld in Den Haag is het sluitstuk van de actieweek. Van 14:00 tot 16:00 uur komen huisartsen en andere medewerkers uit de huisartsenzorg bij elkaar.

Onder de deelnemende huisartsenpraktijken in Alphen aan den Rijn zijn Huisartsenpraktijk Prelude, Bospark Huisartsen – praktijk van Rijn, Huisartsenpraktijk Saffier, Huisartsenpraktijk Sparreboom en Huisartsenpraktijk MedZorg. Zij sluiten daarom vrijdagmiddag hun praktijken.

Tijdens de acties staan vier thema’s centraal:

  1. Meer tijd voor patiëntenzorg: de huisartsenzorg wil voor alle huisartsen meer tijd voor de patiënt. De standaard consulttijd moet naar 15 minuten, de grenzen van het huisartsenaanbod moeten worden gerespecteerd en ze willen een systeem van vertrouwen in plaats van verantwoording, dus met merkbare vermindering van administratieve lasten.
  2. De wachttijden in ggz, sociaal domein en tweede lijn: de huisartsenzorg wil dat de wachtlijsten worden aangepakt en dat er door de andere zorg- en hulpverleners wachttijdopvang wordt geboden aan patiënten die op een wachtlijst staan. Patiënten die door de huisartsen worden verwezen naar andere zorg- en hulpverleners belanden daar vaak op een wachtlijst. Ze blijven dan langdurig een beroep doen op de huisarts tijdens die wachttijd. Dat betekent dat patiënten niet snel genoeg de zorg krijgen die ze nodig hebben en er bij de huisartsen minder tijd is voor andere patiëntenzorg.
  3. De druk van de avond-, nacht- en weekenddiensten moet verminderen: de huisartsenzorg wil dat de huisartsenposten alleen gebruikt worden bij echte spoedklachten, een andere organisatie en verdeling van verantwoordelijkheid voor diensten doen op de huisartsenposten, en integrale samenwerking tussen huisartsenposten, ambulances en SEH’s.
  4. Het gebrek aan voldoende en betaalbare praktijkhuisvesting: de huisartsenzorg vindt dat gemeenten in hun plannen voldoende ruimte moeten creëren voor huisartsenhuisvesting en dat de vergoeding moet worden aangepast om verschillen in huisvestingskosten op te vangen.

Wil je weten of jouw huisarts meedoet? Bekijk dan de website van jouw huisartsenpraktijk of neem contact op met jouw huisarts.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:27

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 31 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een volledig uitgebrande woning en brand in de Ridderbuurt tot aan de redding van een pasgeboren kalfje. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Evenementen vandaag 14:39

Kom jij 21 augustus naar de Zenichi Lifestyle beurs?

Zondag 21 augustus is de eerste Zenichi Lifestyle beurs, die wordt gehouden in hotel Groenendijk te Hazerswoude-Rijndijk. Je kan hier tussen 10:30 en 17:30 uur terecht voor alles wat te maken heeft met gezondheid voor lichaam en geest.

Limesjaar 2022 vandaag 12:56

ROMEINEN Vrachtschepen

De beroemde Schepen van Zwammerdam zijn de eerste transportschepen van dit type die teruggevonden zijn. De schepen lagen bijna tweeduizend jaar onder de grond. Met deze boten werd van alles over de rivier vervoerd: vracht en mensen.

Werken vandaag 10:21

De nieuwste vacatures van week 31

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Zomers vermaak en plezier gisteren 13:28

Zomers vermaak en plezier in Alphen aan den Rijn. Deze week: Het Europapark

De zomervakantie zit er alweer bijna op. Nog maar 2 weken te gaan. Gelukkig nog genoeg tijd om leuke dingen te doen. Wat is er tijdens de zomer allemaal te doen in Alphen aan den Rijn waar je (bijna) niet voor hoeft te betalen? Alphens.nl zoekt het voor je uit.