Victor Lacken

AQUABATTERY opent nieuw kantoor, R&D en productiefaciliteit als startschot voor seed financieringsronde

Op 20 april heeft AQUABATTERY, een Nederlandse batterij-innovator, haar nieuwe kantoor, R&D en productiefaciliteit geopend in Alphen aan den Rijn. De nieuwe faciliteit zal van groot belang zijn voor het climate tech bedrijf om 's werelds meest duurzame, veilige en betaalbare langdurige energieopslag (LDES) te bouwen om een 100% duurzaam energiesysteem mogelijk te maken.

De opening van het nieuwe kantoor markeert ook de start van AQUABATTERY's seed financieringsronde
om productontwikkeling en -commercialisatie tot 2025 te financieren.

In Alphen aan den Rijn verdrievoudigt AQUABATTERY het vloeroppervlak voor ontwikkelings- en productieactiviteiten. Daar verwacht AQUABATTERY tot 2025 10 grootschalige opslagsystemen te ontwikkelen, met een totale opslagcapaciteit van 5 MWh. Het bedrijf heeft dertien werknemers en is van plan het komende jaar nog eens zeven te werven voor technische en commerciële functies. Tijdens de openingsceremonie sprak Gert van den Ham, wethouder van Energie en Duurzaamheid van de gemeente Alphen. Hij toonde zich verheugd over de komst van AQUABATTERY naar zijn gemeente en benadrukte de sleutelrol die batterijen kunnen spelen in het oplossen van netcongestie.

Hernieuwbaar elektriciteitsnet

Jiajun Cen, CEO en medeoprichter, zegt dat AQUABATTERY's nieuwe zoutwateropslagtechnologie "een duurzaam, veilig en betaalbaar alternatief biedt voor vervuilende mainstream batterijen". AQUABATTERY is in het bijzonder geschikt om energie op grote schaal op te slaan voor periodes langer dan acht uur, wat cruciaal is om overtollige zonne- en windproductie te absorberen in tijden van zonnige of winderige dagen, en om groene elektriciteit te bufferen voor momenten dat er niet genoeg duurzame elektriciteit beschikbaar is.

De zoutwatertechnologie van AQUABATTERY maakt een 100% hernieuwbaar elektriciteitsnet mogelijk, en is daarbij "niet afhankelijk van kritieke grondstoffen, zoals kobalt of lithium, om grootschalige batterijen te bouwen", legt Emil Goosen, COO en medeoprichter uit. De batterij gebruikt lokaal beschikbare en milieuvriendelijke materialen zoals keukenzout en water, die ook nog eens herbruikbaar zijn. Hierdoor draagt AQUABATTERY bij aan een duurzame en veilige batterijwaardeketen voor de energiezekerheid en -veerkracht van Nederland en Europa.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Opening_KeesvandeKerk©AQUABATTERY - VictorLacken.jpeg

Kees van de Kerk, voorzitter van Flow Batteries Europe, een technologievereniging, noemde bij de opening ook dat duurzame energie opslagsystemen zoals van AQUABATTERY essentiel zijn om de onbalans tussen energie produktie en afname te managen. Het inzetten van deze batterijen is in veel gevallen goedkoper dan netuitbreiding en dragen bovendien bij een onze energie zekerheid.

Over AQUABATTERY 

AQUABATTERY is opgericht in 2014 en werd in 2021 door de Nederlandse Kamer van Koophandel uitgeroepen tot de top100 van meest innovatieve MKB-bedrijven in Nederland. Het climate tech bedrijf is door de World Energy Storage Forum genomineerd voor de Battery Innovation Award 2023, die op 9 mei uitgereikt wordt in Rotterdam. Het bedrijf wordt ondersteund door de European Innovation Council en is partner van TU Delft, Imperial College London, Pure Water Group en Wetsus European Centre of excellence voor duurzame watertechnologie.


Meer nieuws

Overige vandaag 11:42

Alphense zwembaden ontvangen Keurmerk Veilig & Schoon

Twee Alphense zwembaden van De Thermen2 ontvingen woensdag het Keurmerk Veilig & Schoon. Deze werd toegereikt door Wethouder Gert-Jan Schotanus aan directeur Remco Pielstroom. De jaarlijkse strenge toetsing is door zwembad De Hoorn en zwembad Aquarijn goed doorstaan, waardoor ze wederom het branchekeurmerk voor zwembaden mogen dragen.

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!