Archieffoto

Architect voormalig GGZ-gebouw Noorderkeerkring pleit voor behoud en herbestemming

Deze week ontvingen burgemeester, wethouders en bewoners van Alphen aan den Rijn twee youtube-links. In deze video's legt ontwerper architect ir. Roelof H. Gortemaker (63) uit waarom behoud en herbestemming van het voormalige pand van de GGZ aan de Noorderkeerkring 20 zinvol is.

Één youtube-link leidt naar een documentaire over het project, gemaakt door de cineast en programmamaker Peter Kwanten van Puur Podium van Alphens-TV. De filmopnamen waren bij Gortemaker's werk in uitvoering, het Antonius Ziekenhuis te in Leidsche Rijn Utrecht en op lokatie. In de film beschrijft de architect de zeer toegewijde werkwijze en uitgangspunten van zijn bureau. Architect ir. Roelof Gortemaker is tegenwoordig 'Board Architect' van het Architecten en Ingenieursbureau Gortemaker Algra Feenstra te Rotterdam en Brussel met ongeveer 100 werknemers, dat in de gezondheid en welzijn sector groot is. 

De tweede youtube-link leidt naar een dia-presentatie, gemaakt door de Alphense architect Latief Perotti, samengesteld uit gemeenschappelijk beeldmateriaal en images van Perotti. Deze presentatie beschrijft de levensloop van de architect en het gebouw Noorderkeerkring. Het voormalig GGZ-gebouw, Noorderkeerkring 20 te Alphen aan den Rijn, is de creatie van Gortemaker waar hij alle ontwerp principes heeft kunnen toetsen.

Pleit voor herbestemming

Hoewel klein ten opzichte van zijn huidige projecten, vormt het voormalige GGZ-gebouw nog zijn paradepaardje. Gortemaker is blij om te zien dat de kwaliteiten van zijn ontwerp destijds voor dit multifunctionele centrum aan de Noorderkeerkring nog steeds worden herkend en onderkend. Hij zou de sloop van zijn creatie in Alphen aan den Rijn bijzonder betreuren en pleit voor herbestemming van dit multifunctionele erfgoed.

Cineast-Programmamaker Peter Kwanten en architect Latief Perotti hebben de contacten met architect Roelof Gortemaker en zijn creaties ervaren als een bijzondere ontdekkingsreis. Initiatiefnemer Latief Perotti hoopt dat hun presentaties bij de besluitvormers het licht doen zien, de lethargie wegneemt en voor Alphen een wezenlijk jong monument behouden blijft. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 17:06

Geen last meer van warme nachten

Dit weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden. Zie je er ook zo tegen op? Die warme zomernachten… Bloedheet in bed en zwetend wakker worden. Gelukkig kan dat anders! Met Dutch Dream Slaapcomfort kom je goed voorbereid de warme zomernachten door.

Gemeente vandaag 15:59

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.