Archieffoto

Architect voormalig GGZ-gebouw Noorderkeerkring pleit voor behoud en herbestemming

Deze week ontvingen burgemeester, wethouders en bewoners van Alphen aan den Rijn twee youtube-links. In deze video's legt ontwerper architect ir. Roelof H. Gortemaker (63) uit waarom behoud en herbestemming van het voormalige pand van de GGZ aan de Noorderkeerkring 20 zinvol is.

Één youtube-link leidt naar een documentaire over het project, gemaakt door de cineast en programmamaker Peter Kwanten van Puur Podium van Alphens-TV. De filmopnamen waren bij Gortemaker's werk in uitvoering, het Antonius Ziekenhuis te in Leidsche Rijn Utrecht en op lokatie. In de film beschrijft de architect de zeer toegewijde werkwijze en uitgangspunten van zijn bureau. Architect ir. Roelof Gortemaker is tegenwoordig 'Board Architect' van het Architecten en Ingenieursbureau Gortemaker Algra Feenstra te Rotterdam en Brussel met ongeveer 100 werknemers, dat in de gezondheid en welzijn sector groot is. 

De tweede youtube-link leidt naar een dia-presentatie, gemaakt door de Alphense architect Latief Perotti, samengesteld uit gemeenschappelijk beeldmateriaal en images van Perotti. Deze presentatie beschrijft de levensloop van de architect en het gebouw Noorderkeerkring. Het voormalig GGZ-gebouw, Noorderkeerkring 20 te Alphen aan den Rijn, is de creatie van Gortemaker waar hij alle ontwerp principes heeft kunnen toetsen.

Pleit voor herbestemming

Hoewel klein ten opzichte van zijn huidige projecten, vormt het voormalige GGZ-gebouw nog zijn paradepaardje. Gortemaker is blij om te zien dat de kwaliteiten van zijn ontwerp destijds voor dit multifunctionele centrum aan de Noorderkeerkring nog steeds worden herkend en onderkend. Hij zou de sloop van zijn creatie in Alphen aan den Rijn bijzonder betreuren en pleit voor herbestemming van dit multifunctionele erfgoed.

Cineast-Programmamaker Peter Kwanten en architect Latief Perotti hebben de contacten met architect Roelof Gortemaker en zijn creaties ervaren als een bijzondere ontdekkingsreis. Initiatiefnemer Latief Perotti hoopt dat hun presentaties bij de besluitvormers het licht doen zien, de lethargie wegneemt en voor Alphen een wezenlijk jong monument behouden blijft. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:42

Gratis proefles voor Hart patiënten

Op 7 en 14 februari is er van 09:00 tot 10:00 uur een gratis proefles Hart in beweging voor mensen met hart klachten of revalidanten. De proefles is in zwembad De Hoorn.  

Sport gisteren 16:06

20 van Alphen heeft nieuwe routes

Sta jij al te trappelen voor een nieuwe editie van de 20 van Alphen? Lees dan vooral verder, want op 12 maart 2023 is het weer zover. Dit jaar met nieuwe routes. Aan welke afstand je ook meedoet in maart, je loopt over een nieuw parcours.

Politie en handhaving gisteren 14:24

Politie zoekt getuige van incident café Schatjes

In de nacht van 21 op 22 januari heeft omstreeks 02:00 uur een conflict plaatsgevonden in het café Schatjes in Alphen aan den Rijn. De politie is op zoek naar getuige.