Archieffoto

Architect voormalig GGZ-gebouw Noorderkeerkring pleit voor behoud en herbestemming

Deze week ontvingen burgemeester, wethouders en bewoners van Alphen aan den Rijn twee youtube-links. In deze video's legt ontwerper architect ir. Roelof H. Gortemaker (63) uit waarom behoud en herbestemming van het voormalige pand van de GGZ aan de Noorderkeerkring 20 zinvol is.

Één youtube-link leidt naar een documentaire over het project, gemaakt door de cineast en programmamaker Peter Kwanten van Puur Podium van Alphens-TV. De filmopnamen waren bij Gortemaker's werk in uitvoering, het Antonius Ziekenhuis te in Leidsche Rijn Utrecht en op lokatie. In de film beschrijft de architect de zeer toegewijde werkwijze en uitgangspunten van zijn bureau. Architect ir. Roelof Gortemaker is tegenwoordig 'Board Architect' van het Architecten en Ingenieursbureau Gortemaker Algra Feenstra te Rotterdam en Brussel met ongeveer 100 werknemers, dat in de gezondheid en welzijn sector groot is. 

De tweede youtube-link leidt naar een dia-presentatie, gemaakt door de Alphense architect Latief Perotti, samengesteld uit gemeenschappelijk beeldmateriaal en images van Perotti. Deze presentatie beschrijft de levensloop van de architect en het gebouw Noorderkeerkring. Het voormalig GGZ-gebouw, Noorderkeerkring 20 te Alphen aan den Rijn, is de creatie van Gortemaker waar hij alle ontwerp principes heeft kunnen toetsen.

Pleit voor herbestemming

Hoewel klein ten opzichte van zijn huidige projecten, vormt het voormalige GGZ-gebouw nog zijn paradepaardje. Gortemaker is blij om te zien dat de kwaliteiten van zijn ontwerp destijds voor dit multifunctionele centrum aan de Noorderkeerkring nog steeds worden herkend en onderkend. Hij zou de sloop van zijn creatie in Alphen aan den Rijn bijzonder betreuren en pleit voor herbestemming van dit multifunctionele erfgoed.

Cineast-Programmamaker Peter Kwanten en architect Latief Perotti hebben de contacten met architect Roelof Gortemaker en zijn creaties ervaren als een bijzondere ontdekkingsreis. Initiatiefnemer Latief Perotti hoopt dat hun presentaties bij de besluitvormers het licht doen zien, de lethargie wegneemt en voor Alphen een wezenlijk jong monument behouden blijft. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.