Webcam Blijdorp

Avifauna en Diergaarde Blijdorp passen wisseltruc toe bij ernstig bedreigde gieren

In Diergaarde Blijdorp zijn dit jaar zes ernstig bedreigde Afrikaanse gieren uit het ei gekropen: drie Rüppellsgieren, twee witkopgieren en een kapgier. Een kuiken van de Rüppellsgieren en een kuiken van de witkopgieren zijn ondergebracht bij pleegouders in Vogelpark Avifauna die zelf onbevruchte eieren hadden. 

Deze wisseltruc heeft Blijdorp vaker succesvol toegepast bij eigen koppels maar in dit geval waren er in Rotterdam geen pleegouders meer beschikbaar. Dankzij de goede banden tussen NVD-tuinen (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) wisten Blijdorp en Avifauna elkaar snel te vinden om hierin samen te werken. "Nieuwe aanwas bij gieren is van belang omdat ze in het wild ernstig worden bedreigd. Daarom is het belangrijk dat dierentuinen een reservebestand opbouwen van bedreigde soorten. Blijdorp is de enige EAZA-tuin in Europa waar dit jaar kuikens zijn geboren bij de Rüppellsgieren en witkopgieren."

Geen één maar twee eieren

Gieren hebben doorgaans een ei per seizoen, maar wanneer deze verloren gaat, leggen ze vaak een tweede ei. Daarom halen de verzorgers in Blijdorp het eerste ei vaak weg om in de broedmachine te laten uitkomen. Als de gieren daarna een tweede ei leggen, wordt dit later weer omgewisseld met het kuiken dat in de broedmachine is geboren. Als het tweede ei in de broedmachine uitkomt, kan dit kuiken niet terug naar zijn eigen ouders want die zorgen al voor een broertje of zusje uit het eerste ei. Er zijn vaak wel andere gierenstellen die al op een onbevrucht ei broeden en pleegouder kunnen worden. Dit trucje werkt doorgaans goed omdat de ouders het pleegjong opvoeden als hun eigen jong. Zo heeft Blijdorp jaarlijks meerdere jongen bij de gieren op de Gierenrots. Ook in Vogelpark Avifauna worden regelmatig jonge gieren geboren.

Trotse pleegouders door wisseltruc

In dit geval waren er in Blijdorp geen pleegouders meer voorhanden. Maar Avifauna had op dat moment een stel dat op een onbevrucht ei zat te broeden. Via de bekende wisseltruc werd hun ei gewisseld met het kuiken uit Blijdorp. Het werd meteen geaccepteerd en door de pleegouders met succes opgevoed. Ook een jong witkopgiertje kon op deze manier door pleegouders in Avifauna worden opgevangen. Een mooie samenwerking dus tussen dierentuinen om de kuikens op de natuurlijke manier (niet met de hand) op te laten groeien en deze ernstig bedreigde soort te beschermen. In zowel Blijdorp als Avifauna zijn de nesten met jongen in de volières zichtbaar. Via een webcam op de Blijdorpsite of app kun je het Rüppellsgiertje in Blijdorp in het nest zien opgroeien.

Stamboeken

Diergaarde Blijdorp coördineert het Europese stamboek van de Rüppellsgieren en Avifauna het Europese stamboek van de witkopgieren. De EEP coördinator van dit populatie management programma bepaalt samen met een commissie van experts welke dieren nakomelingen mogen krijgen en uitgewisseld moeten worden. Ook wordt bepaald naar welke dierentuin de jongen gaan als ze groot zijn. Hiervoor is computersoftware ontwikkelt die de genetica van de populatie analyseert. Daarnaast bepalen de experts ook het beleid voor de lange termijn.

Bedreiging

Gieren worden in het wild ernstig bedreigd en ook de voortplanting in dierenruinen is moeizaam voor vele soorten. In Afrika leidt met name het stropen van neushoorns en olifanten tot een sterftetoename bij gieren. De stropers vergiftigen karkassen om zo gieren te doden die anders hun illegale activiteiten kunnen verraden. Ze cirkelen namelijk rond boven het aas waardoor rangers de stropers makkelijk kunnen vinden. Maar ook in Azië worden gieren ernstig bedreigd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!