Alphens Warmte Collectief

Bedrijven en gemeente werken samen aan aardgasvrij wonen in Alphen aan den Rijn

Op 16 mei 2023 tekenden twaalf marktpartijen een intentieovereenkomst, waarmee aardgasvrij wonen in Alphen aan den Rijn een grote stap dichterbij komt. Het betreft een unieke samenwerking in Nederland, waarbij bewoners het verduurzamen van hun koopwoning op een presenteerblaadje krijgen aangereikt door lokale bedrijven.

De bedrijven - aanbieders op gebied van o.a. isolatie, zonne-energie en warmtepompen - ondertekenden deze intentieovereenkomst tijdens een bijeenkomst van het Alphens Warmte Collectief (AWC) in het Ondernemingshuis in Alphen aan den Rijn. Eerder tekenden de Gemeente, de Vereniging van Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) als aanjagers een soortgelijke overeenkomst om de overgang naar aardgasvrij wonen binnen de gemeente te versnellen. Hiermee staan alle seinen van zowel de belangenbehartigers als het bedrijfsleven op groen.

Stapsgewijs voortgang maken

Een nog op te richten organisatie zal de wijkgerichte benadering van woningeigenaren en andere overkoepelende werkzaamheden op zich nemen. Deze komt onder leiding te staan van een directeur, een klein team van technisch experts en overige ondersteuning. In nauwe samenwerking met de gemeente benaderen zij per wijk stapsgewijs de woningeigenaren met pasklare mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zij kunnen rekenen op een berekening van de terugverdientijd, hulp bij financiering en het leggen van een verbinding met bij AWC aangesloten, erkende installateurs.

Lokale fundering voor succes

Volgens Ludo Goudkuil, als bestuurslid van de VOA betrokken bij het aanjagen van dit initiatief, zijn belangrijke bouwstenen geplaatst voor een groot succes. “De samenwerkende bedrijven hebben zelf de kernwaarden bepaald. Bijvoorbeeld betrouwbaarheid, kwaliteit en klantgerichte samenwerking onder één vlag. Veel bedrijven die kunnen helpen bij het verduurzamen van woningen hebben zich bij ons aangemeld, waarmee we nu al een breed kwalitatief hoogwaardig aanbod kunnen garanderen. Je zal zien dat dit aanbod in de nabije toekomst verder zal groeien.” Ook wethouder Gert van den Ham is zeer enthousiast. “Ik ben heel trots op deze lokale samenwerking. Het is echt een primeur dat we de handen lokaal ineenslaan bij zo’n groot thema als de energietransitie.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs vandaag 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling vandaag 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten gisteren 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken gisteren 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.