Alphens Warmte Collectief

Bedrijven en gemeente werken samen aan aardgasvrij wonen in Alphen aan den Rijn

Op 16 mei 2023 tekenden twaalf marktpartijen een intentieovereenkomst, waarmee aardgasvrij wonen in Alphen aan den Rijn een grote stap dichterbij komt. Het betreft een unieke samenwerking in Nederland, waarbij bewoners het verduurzamen van hun koopwoning op een presenteerblaadje krijgen aangereikt door lokale bedrijven.

De bedrijven - aanbieders op gebied van o.a. isolatie, zonne-energie en warmtepompen - ondertekenden deze intentieovereenkomst tijdens een bijeenkomst van het Alphens Warmte Collectief (AWC) in het Ondernemingshuis in Alphen aan den Rijn. Eerder tekenden de Gemeente, de Vereniging van Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) als aanjagers een soortgelijke overeenkomst om de overgang naar aardgasvrij wonen binnen de gemeente te versnellen. Hiermee staan alle seinen van zowel de belangenbehartigers als het bedrijfsleven op groen.

Stapsgewijs voortgang maken

Een nog op te richten organisatie zal de wijkgerichte benadering van woningeigenaren en andere overkoepelende werkzaamheden op zich nemen. Deze komt onder leiding te staan van een directeur, een klein team van technisch experts en overige ondersteuning. In nauwe samenwerking met de gemeente benaderen zij per wijk stapsgewijs de woningeigenaren met pasklare mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zij kunnen rekenen op een berekening van de terugverdientijd, hulp bij financiering en het leggen van een verbinding met bij AWC aangesloten, erkende installateurs.

Lokale fundering voor succes

Volgens Ludo Goudkuil, als bestuurslid van de VOA betrokken bij het aanjagen van dit initiatief, zijn belangrijke bouwstenen geplaatst voor een groot succes. “De samenwerkende bedrijven hebben zelf de kernwaarden bepaald. Bijvoorbeeld betrouwbaarheid, kwaliteit en klantgerichte samenwerking onder één vlag. Veel bedrijven die kunnen helpen bij het verduurzamen van woningen hebben zich bij ons aangemeld, waarmee we nu al een breed kwalitatief hoogwaardig aanbod kunnen garanderen. Je zal zien dat dit aanbod in de nabije toekomst verder zal groeien.” Ook wethouder Gert van den Ham is zeer enthousiast. “Ik ben heel trots op deze lokale samenwerking. Het is echt een primeur dat we de handen lokaal ineenslaan bij zo’n groot thema als de energietransitie.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken gisteren 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.