Alphens Warmte Collectief

Bedrijven en gemeente werken samen aan aardgasvrij wonen in Alphen aan den Rijn

Op 16 mei 2023 tekenden twaalf marktpartijen een intentieovereenkomst, waarmee aardgasvrij wonen in Alphen aan den Rijn een grote stap dichterbij komt. Het betreft een unieke samenwerking in Nederland, waarbij bewoners het verduurzamen van hun koopwoning op een presenteerblaadje krijgen aangereikt door lokale bedrijven.

De bedrijven - aanbieders op gebied van o.a. isolatie, zonne-energie en warmtepompen - ondertekenden deze intentieovereenkomst tijdens een bijeenkomst van het Alphens Warmte Collectief (AWC) in het Ondernemingshuis in Alphen aan den Rijn. Eerder tekenden de Gemeente, de Vereniging van Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) als aanjagers een soortgelijke overeenkomst om de overgang naar aardgasvrij wonen binnen de gemeente te versnellen. Hiermee staan alle seinen van zowel de belangenbehartigers als het bedrijfsleven op groen.

Stapsgewijs voortgang maken

Een nog op te richten organisatie zal de wijkgerichte benadering van woningeigenaren en andere overkoepelende werkzaamheden op zich nemen. Deze komt onder leiding te staan van een directeur, een klein team van technisch experts en overige ondersteuning. In nauwe samenwerking met de gemeente benaderen zij per wijk stapsgewijs de woningeigenaren met pasklare mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zij kunnen rekenen op een berekening van de terugverdientijd, hulp bij financiering en het leggen van een verbinding met bij AWC aangesloten, erkende installateurs.

Lokale fundering voor succes

Volgens Ludo Goudkuil, als bestuurslid van de VOA betrokken bij het aanjagen van dit initiatief, zijn belangrijke bouwstenen geplaatst voor een groot succes. “De samenwerkende bedrijven hebben zelf de kernwaarden bepaald. Bijvoorbeeld betrouwbaarheid, kwaliteit en klantgerichte samenwerking onder één vlag. Veel bedrijven die kunnen helpen bij het verduurzamen van woningen hebben zich bij ons aangemeld, waarmee we nu al een breed kwalitatief hoogwaardig aanbod kunnen garanderen. Je zal zien dat dit aanbod in de nabije toekomst verder zal groeien.” Ook wethouder Gert van den Ham is zeer enthousiast. “Ik ben heel trots op deze lokale samenwerking. Het is echt een primeur dat we de handen lokaal ineenslaan bij zo’n groot thema als de energietransitie.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 11:37

Sloop gestart nieuwbouwlocatie SteekterOever Alphen aan den Rijn

Afgelopen week is de sloop gestart van de huidige opstallen op de SteekterOever-locatie aan de Steekterweg in Alphen aan de Rijn. Op deze plek zullen het komende jaar 25 luxe Oeverwoningen, Hofwoningen en Kadewoningen verrijzen. 

Advertorial Film vandaag 09:21

Film in Castellum: kom in de kerstsfeer met Love Actually!

De feestmaand staat voor de deur en hoewel Sinterklaas nog in het land is, kan Castellum niet wachten om helemaal in de kerstsfeer te komen. En hoe kan dat nu beter dan met een echte filmklassieker? Ter ere van het 20-jarig jubileum vertoont de bioscoop Love Actually opnieuw op het witte doek!

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.