Josh Walet

Bij deze Alphense horecagelegenheden kun je nu langer op het terras vertoeven

Tot 1 oktober 2022 mogen Alphense horecagelegenheden ook buiten het aangewezen gebied in het Alphense centrum hun terras tot 00:30 uur openen. En daar blijken aardig wat horecaondernemers interesse in te hebben.

Bij het inrichten van een terras moeten alle horecagelegenheden in de gemeente Alphen aan den Rijn voldoen aan de nadere regels voor het hebben van een terras. Horecagelegenheden in een aangewezen gebied in het centrum van de kern Alphen aan den Rijn mogen tussen 1 april en 1 oktober hun terras voeren tot 00:30 uur. De overige horecagelegenheden moeten hun terras sluiten om 23:00 uur. Destijds is gekozen voor dit specifieke gebied vanwege het dominerende horecakarakter.

Pilot verruimde openingstijden terrassen

De motie ‘Gelijk trekken terrastijden centrum Alphen’ heeft er in 2021 voor gezorgd dat in de maanden juli, augustus en september een pilot verruimde openingstijden terrassen heeft gedraaid. Deze is opgezet om ervaring op te doen met gelijke sluitingstijden voor de terrassen.

Aanvankelijk liep deze pilot goed, maar door de coronamaatregelen, kon de pilot niet geheel worden uitgevoerd. Hierdoor kon er niet worden gesproken van een representatieve pilot waar conclusies aan verbonden kunnen worden. Daarom heeft het college eerder dit jaar besloten om deze pilot nogmaals te draaien tijdens het terrasseizoen van 2022.

Deelnemende horecagelegenheden

De pilot is inmiddels in volle gang. Sinds de start van de pilot op 1 april hebben in totaal 15 horecaondernemingen in de gemeente Alphen aan den Rijn zich aangemeld. Mogelijk loopt dit aantal nog verder op doordat de weersomstandigheden gunstiger worden en terrassen in de zomerperiode meer tot leven gaan komen, zo verwacht het college.

De horecagelegenheden waar Alphenaren tot 00:30 uur op het terras kunnen vertoeven zijn De Gelaarsde Kat, La Cubanita, De Tapperij, Ciao!, WOODSTONE, De Beren, Maggie Blue, Wet ’n Wild, Stichting MAX en Lodge Alphen. Proeflokaal Bregje had zich ook aangemeld voor de pilot, maar dit restaurant is inmiddels uit het Alphense centrum verdwenen. Op deze locatie is La Cubanita nu gevestigd. Buiten de kern Alphen hebben De Dikke Mug, De Hoek, Roos en Flora Boskoop zich aangemeld.

Evaluatie en vervolgstappen

In oktober volgt de evaluatie van deze pilot. Hierin worden de ervaringen van alle horecaondernemers, omwonenden en andere belanghebbenden meegenomen. Om deze evaluatie gedegen en onafhankelijk uit te voeren, is een extern bureau benaderd om dit voor de gemeente te doen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:32

Oranje Nassausingel wordt helemaal 50 km/u straat

De Oranje Nassausingel die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, wordt over de hele lengte een 50 km/u toegangsweg. De weg wordt opnieuw ingericht "Het blijft natuurlijk niet alleen bij een nieuw bord met 50", zegt wethouder Relus Breeuwsma.

Wonen en bouwen vandaag 14:52

Gemeente laat video maken over toekomst Gnephoek

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? Deze vraag klinkt al jaren in de gemeente. Inmiddels is ook de provincie én de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening betrokken. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een video laten maken die laat zien hoe zij aankijken tegen de woningbouw.

Wonen en bouwen vandaag 13:45

Beschermde waterspitsmuis zorgt voor uitstel bouw Van der Valk hotel

In oktober vorig jaar heeft de raad ingestemd met de bouw van het Van der Valk hotel. Dit hotel zal langs de N11 gebouwd worden en zal dienen als ‘landmark’ in de entreeport van Alphen aan den Rijn. Waarom de bouw nog niet begonnen is? De boosdoener is een beschermde diersoort.