Alphens EV

Binnensportbonden vragen Tweede Kamer om meer perspectief: ‘’We missen de stip aan de horizon”

Binnensportbonden vragen Tweede Kamer om meer perspectief: ‘’We missen de stip aan de horizon”

Sinds 15 december is binnensporten niet mogelijk. Zwembaden, sportscholen en andere plekken waar je tussen vier muren een fysieke inspanning levert, hebben het daardoor moeilijk. Ook dansscholen willen meer perspectief vanuit het kabinet. 

Op dinsdag 16 maart sloegen 31 binnensportbonden de handen ineen en stuurden zij een brief aan het demissionaire kabinet en de leden van de Tweede Kamer. Hierin vroegen zij om meer perspectief voor de zes miljoen sporters die zij vertegenwoordigen. 

Gudo Cools, voorzitter Dansondernemers Nederland, vindt het belangrijk dat mensen weer hun sport of hobby kunnen beoefenen. ‘’De sluiting van de binnensportlocaties betekent eigenlijk voornamelijk dat de mensen die dat normaal doen als sport of als hobby, dat niet meer kunnen doen. Ze bewegen niet meer. En dat is niet goed voor de gezondheid.’’ Ook op het sociale aspect leveren de dansscholen al sinds 15 december in. ‘’Mensen zien elkaar niet meer. Veel mensen doen dit om elkaar te kunnen zien, dus de vereenzaming wordt groter’’, stelt Cools. 

Invloed op het sporten  

Waar er in januari 2020 nog zes miljoen mensen hun sport beoefenden was daar een jaar later nog maar een derde van over. Uit de sportdeelname index blijkt dat vooral kinderen en jongeren hier onder lijden. Ook Cools onderschrijft dit probleem. ‘’De grootste doelgroep waar we dit merken zijn de pubers. Voor volwassenen is dat nog iets lastiger. Veel dansscholen geven online les aan kinderen en pubers. Je ziet gewoon dat steeds minder mensen inloggen. Ze doen het juist om plezier te hebben en elkaar te kunnen zien. En dat valt weg.’’ 

Meer perspectief

Het is het complete plaatje. Het niet kunnen binnensporten gaat ten koste van de vitaliteit, sociale cohesie en plezier van de sporters. De sportbonden begrijpen dat het een aparte tijd is, maar willen een stip aan de horizon. Die ontbreekt nu. ‘’Natuurlijk is er een pandemie aan de gang, dat begrijpen we. Als er enigszins versoepelingen aankomen dan moet alles wat beweegt en gezond is een kans krijgen om open te gaan. Al moet dat natuurlijk wel onder veilig voorwaarden. Voor 15 december ging dat bij de dansscholen allemaal prima’’, zegt Cools. 

“Er moet wel nagedacht worden of de binnensport weer open kan. Al dan niet gefaseerd. We hebben meer perspectief nodig van de overheid wanneer er weer wat mogelijk is, dat missen we nu. Je houdt het vol, maar je moet ook wel zoiets hebben van, wanneer mogen we weer?’’, sluit Cools af.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.