Kroes en Partners
Blog Opinie

Blog: een moetje of toch echte liefde?

Een paar maanden nadat mijn ouders waren gehuwd werd bij ons thuis de oudste geboren. Duidelijk een moetje dus. Het was in die tijd not-done om ongehuwd een kind ter wereld te brengen. Dus er werd getrouwd, zo ook bij ons en wel in gemeenschap van goederen. Vraag me af of mijn ouders überhaupt hebben nagedacht over de gevolgen van een huwelijk. De komst van de kleine was in ieder geval rede te over om te trouwen en de schande te voorkomen.  

Nu zijn er talloze redenen denkbaar om in het huwelijk te treden. Allereerst is daar natuurlijk de echte liefde. Partijen beloven elkaar eeuwige trouw, “tot de dood ons scheidt”. Immers wat God heeft verbonden zal de mens niet scheiden. Toch?

En nu het huwelijk een grote mate van lotsverbondenheid kent (samen uit samen thuis in goede en in slechte tijden) trouw(d)en nog steeds veel aanstaande echtgenoten in gemeenschap van goederen. Anderen waren wellicht wat minder overtuigd van de eeuwige trouw (ja het vlees blijft zwak) of hadden het niet zo op met dat samen uit samen thuis idee (ik geef graag mijn jawoord maar niet zo graag mijn vermogen) dus trouwde men onder huwelijksvoorwaarden die in allerlei soorten en maten verkrijgbaar waren en zijn.

Aan het huwelijk liggen echter niet alleen allerlei emotionele en zakelijke argumenten ten grondslag maar ook belastingtechnische. U zult begrijpen dat indien men probeert de fiscus te slim af te zijn, diezelfde fiscus op zijn hoede is.

Zo huwden twee zakenpartners (mannen en voor zover bekend “gewoon” hetero kerels) met elkaar om overdrachtsbelasting te besparen. De huwelijkse trouw duurde slechts 2 dagen. Bij de scheiding werden de panden waar het om ging van de ene partner naar de andere partner geschoven waarbij gebruik gemaakt werd van de wet waarin staat dat een verdeling bij echtscheiding niet belast is met overdrachtsbelasting. De fiscus wist de rechter echter te overtuigen dat dit een opzetje was, uitsluitend en alleen om belasting te besparen. Met andere woorden, het lag er wel erg dik bovenop! Hier was sprake van een schijnhuwelijk.

Moeilijker krijgt de fiscus het als het huwelijk wat langer duurt. Zo kan het ook verstandig zijn dat een huwelijk op huwelijkse voorwaarden alsnog wordt omgezet in gemeenschap van goederen. Zo tekende een rijke man letterlijk op zijn sterfbed een akte waarbij de huwelijksvoorwaarden werden opgeheven waardoor de vrouw de helft van zijn vermogen kreeg en dat geheel belastingvrij! In dit geval trok de fiscus bij de rechter aan het kortste eind.

Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld waarbij fiscale redenen aan de basis liggen van het huwelijk kunnen we wekelijks zien op de tv en wel bij de uitbaters van Chateau Meiland. Dat het huwelijk van Martien en Erica voor de tweede keer is aangegaan om fiscale redenen ligt er net zo dik bovenop, als dat iedereen kan zien dat hij toch echt van de mannen is. Iedereen had het al jaren door behalve hijzelf. Want toen hij namelijk hoorde dat bij overlijden zonder huwelijk heel veel erfbelasting moet worden betaald zowel in Nederland als in Frankrijk over de waarde van het kasteel, schijnt hij op zijn onmiskenbare wijze geroepen te hebben: “Wat nu weer, wat een gezeik”! De oplossing was dan toch maar weer te trouwen. Een echtgenoot heeft zowel in Frankrijk als in Nederland een grote vrijstelling en geniet een laag tarief. Duidelijk een fiscaal moetje, of toch echte liefde...

Ben benieuwd of de Belastinginspecteur iedere week kijkt?


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!