Alphens.nl
Advertorial Gezondheid en welzijn

Blue Monday, wat is het en wat kun je hier tegen doen?

Blue Monday, de laatste maandag van de laatste volle week van januari, de dag waarop volgens theorie de meeste mensen een gevoel van neerslachtigheid en depressiviteit ervaren. Wat is hiervan de reden en nog belangrijker wat kan je ertegen doen?

Januari is niet alleen qua weersomstandigheden een grauwe en donkere maand. Ook het gemis van de feestelijke decembermaand vol gezelligheid en vreugde maakt deze opvolgende maand voor onze beleving extreem teleurstellend. Misschien zijn je goede voornemens alweer weggezakt, net zoals de herinneringen aan je kerstdiner. Of realiseer je je dat de zomervakantie nog mijlen ver weg ligt. En geeft het idee dat je de aankomende zes maanden zal moeten doen zonder tijd voor ontspanning en plezier je het gevoel van benauwdheid, druk en zwaarmoedigheid.

Tips en tricks

Maar is dat werkelijk waar of enkel een destructieve gedachten van je geest? Zouden we niet beter kunnen proberen om alle dagen, buiten de vakanties en feestdagen om, plezier en ontspanning te vinden in ons dagelijks leven? Zelfs op een dag als Blue Monday is het mogelijk om jezelf uit die mist te trekken en te genieten van al wat de dag je brengt. Wees je eigen zonneschijn met de volgende tips en tricks:

  • Start je dag mindful – De eerste vijf minuten na het ontwaken stem je even af op jezelf. Hoe voelt mijn lichaam, wat is mijn gemoedstoestand en waar heb ik behoefte aan vandaag?
  • Een ochtendmeditatie van tien tot dertig minuten helpt je geest te verhelderen, je prioriteiten te stellen en daarop te focussen en met een positieve mindset je dag door te brengen.
  • Beweging in de ochtend helpt tegen een lethargisch gevoel. Het vermindert de aanmaak van stresshormonen en geeft je vernieuwde energie om de dag door te flowen.
  • Ademhalingstechnieken zijn de beste tools om jezelf te activeren, reguleren of te helpen om te ontspannen. Het kost je enkel een paar minuten en maakt een wereld van verschil. Of je nu thuis bent, onderweg of op kantoor.
  • Realiseer je dat ook dagen zoals deze voorbij gaan, voor je het weet is het lente.

Ademtechniek 1 –  Voor regulatie

Adem volledig in voor vier tellen – Hou de adem vast voor vier tellen – Adem volledig uit in vier tellen – Blijf leeg voor vier tellen. Deze techniek verlaagt de hartslag en bloeddruk, en brengt het zenuwstelsel in balans.

Ademtechniek 2 – Voor stimulering

Adem in in etappes van vier – Adem volledig uit in acht tellen. Deze techniek verwarmt, stimuleert en boost je energie (Niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk en/of hartklachten).

Ademtechniek 3 – Voor ontspanning en rust

Adem volledig in voor vier tellen – Adem volledig uit in acht tellen. De ratio is hierbij 1:2, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld ook zes tellen in kan ademen en twaalf tellen uit, zolang het niet geforceerd is. Deze techniek brengt het zenuwstelsel in rust modus en kalmeert je geest.

Yoga studio Zensation

Yoga studio Zensation, gelegen in het prachtige park Rijnstroom, is een kleinschalige studio met een persoonlijke benadering. Wij zijn zeven dagen per week geopend met een ruim aanbod van diverse vormen van Yoga. De jongste deelnemer is 14 en de oudste 70+, hiermee blijkt dat Yoga voordelen biedt aan jong en oud. Of je nu op zoek bent naar een manier om te ontspannen, te werken aan een gezond, sterk en fit lichaam of mentaal stabieler, veerkrachtiger en gelukkiger wil worden, alles is mogelijk bij Yoga Zensation.

Meld je aan voor een gratis proefweek en ervaar wat Yoga jou te bieden heeft. Neem contact of via www.yogazensation.nl of mail Marie Louise Snel.

 


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.