Bibliotheek Rijn en Venen

Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour op 20 november!

Ben jij al die onnodige (plastic) verpakkingen voor levensmiddelen en andere producten ook zat en wil je er wat aan doen? Bibliotheek Rijn en Venen en Zero Waste Nederland organiseren op zaterdag 20 november van 09:30 tot 12:00 uur de Zero Waste Tour. 

Tijdens deze tour ontdek je winkels in het centrum van Alphen en in de Baronie, waar het normaal is om je eigen verpakkingen mee te nemen. Daarnaast is er gelegenheid om informatie en tips met elkaar te delen, over hoe je slim verpakkingsvrij kunt shoppen.

Deels lopend, deels op de fiets

De Zero Waste (Bike) Tour wordt georganiseerd door het Huis van Duurzaamheid van de Bibliotheek in samenwerking met Zero Waste Nederland en vindt plaats in de Europese Week zonder Afval (EWWR). Niet alleen in Alphen aan den Rijn, maar tegelijkertijd ook in 23 andere steden in Nederland. Patricia, Nora en Diana zijn in Alphen de lokale gidsen.

De Zero Waste Tour start om 09:30 uur bij de Bibliotheek in het centrum van Alphen (Aarkade 10) en zal gedeeltelijk lopend (in Alphen Centrum) en gedeeltelijk op de fiets (naar winkelcentrum De Baronie) worden afgelegd. Tot slot praat je na op het Duurzaamheidsplein in de Bibliotheek. Er wordt rekening gehouden met de geldende coronaregels.

Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-zero-waste-wandeltour-alphen-aan-den-rijn-197909692217 of kijk in de agenda op de website van de Bibliotheek.

Huis van Duurzaamheid

Patricia Lärche verzorgt de programmering van het Huis van Duurzaamheid, dat onderdeel is van de Bibliotheek in Alphen Centrum. Als initiatiefnemer van de toer hecht ze waarde aan een duurzame levensstijl: “Ik vind het belangrijk om in mijn dagelijks leven bij te dragen aan een beter milieu. Dat doe ik onder andere door bewust op mijn energieverbruik te letten, geen voedsel te verspillen, afval te scheiden, maar ook door te proberen zo min mogelijk afval te produceren. Met name aan plastic kun je nauwelijks ontkomen.”

Vrijwilliger en gids voor de toer Diana Baak is het daar helemaal mee eens: “Ik vond het eerst wel raar om mijn eigen verpakkingen mee te nemen, maar in de winkels vinden ze het juist goed als je daarover met ze meedenkt. Als we afval kunnen voorkomen door boodschappen te doen zonder wegwerpplastic, is dat meteen dírecte milieuwinst. En het is nog leuk ook! Tijdens de Zero Waste Tour deel ik graag mijn tips en ervaringen met plasticvrij boodschappen doen."

Gids Nora Ouwendijk: “Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. Terwijl er in Alphen en omgeving al heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje. Omdat ik ook vrijwilliger ben bij het Taalhuis, zou ik het leuk vinden om ook anderstaligen kennis te laten maken met verpakkingsvrij winkelen.”

Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door psychologe Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten. Haar organisatie zorgde ervoor dat op de ruiten van zo’n 7.000 winkels in heel Nederland de Zero Waste raamsticker te vinden is: een eenvoudige en vriendelijke boodschap die klanten aanmoedigt vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen.


Meer nieuws

Overige vandaag 12:50

Stichting Help Anders: een nieuwe voorzitter, hetzelfde motto

René Sassen heeft het stokje van het voorzitterschap voor Stichting Help Anders doorgegeven aan Harold Koelemij. De stichting heeft inmiddels zeventien vrijwilligers uit de buurt bijeengebracht. Het is de bedoeling dat de Edelstenenbuurt in naam en uitstraling gaat veranderen.

Verkeer en vervoer vandaag 11:34

Laadpunten voor elektrische auto’s in Alphen aan de Rijn stijgt met 21%

In Alphen aan de Rijn is het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in een jaar tijd gestegen met 21%. Deze groei vond plaats in april 2021 t/m april 2022. In het begin van 2021 stonden er 734 laadpunten verspreid door heel Alphen aan de Rijn, wat is gestegen naar 885.

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.