Josh Walet

Bouwen in de Gnephoek: Minister de Jonge krijgt advies van voormalig Deltacommisaris

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? De provincie is tegen omdat de bodem ongeschikt zou zijn, maar de gemeente wil juist graag bouwen in de Gnephoek. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Orde heeft advies gekregen van Wim Kuijken: 5.500 woningen

Wim Kuijken, voormalig Deltacommissaris, is begin juni door Minister Hugo de Jonge aangesteld als onafhankelijk adviseur over bouwen in de Gnephoek. De vraag die centraal stond was in hoeverre woningbouw zou moeten en kunnen bijdragen aan het realiseren van de woningbouwopgave voor ons land en in de regio. In zijn rapport ‘Perspectief voor de Gnephoek en omgeving’ schetst hij meerdere scenario’s.

5.500 nieuwe woningen

Zo bestaat er één scenario zonder (extra) woningbouw, maar met een opgave voor het landelijk gebied en zijn er drie scenario’s met woningbouw in verschillende omvang, samen met natuur, water en bodem. Kuijken acht een scenario met 5.500 nieuwe woningen in de Gnephoek in Alphen aan den Rijn het meest realistisch.

Deze woningen moeten volgens Kuijken in de hoger gelegen delen van de Gnephoek met stevige bodemgesteldheid gebouwd worden. Met dit scenario kunnen bestaande natuurwaarden worden versterkt en kan op een duurzame manier gebruik gemaakt worden van de bodem. Het aantal woningen zal bijdragen aan de woningbehoefte van Alphen aan den Rijn.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

werkbezoek de jonge gnephoek.jpg

Masterplan Gnephoek

Minister Hugo de Jonge ziet dit advies als een doorbraak: “Met dit voorkeursscenario, uit het opgestelde onafhankelijke advies van Wim Kuijken, ligt er nu na jarenlang praten en discussiëren een duidelijk en realistisch voorkeursscenario voor de Gnephoek.” De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Orde heeft het advies besproken met de verschillende partijen.

"Gelukkig wordt nu wel erkend dat wij als 100.000+ gemeente in staat moeten zijn om een vitale gemeente te kunnen zijn en blijven. Dat betekent dat er ruimte moet komen voor meer woningen en dat er een grens zit aan binnenstedelijke verdichting. Met deze uitkomst kunnen we een belangrijke stap zetten in de planontwikkeling van de Gnephoek. De betrokkenheid van de heer Kuijken bij het vervolgtraject, geeft ons vertrouwen", aldus wethouder Van As.

“Het is nu zaak om samen met provincie, gemeente, Hoogheemraadschap en regio tot een definitieve beslissing voor de Gnephoek te komen”, aldus de minister. Het voorkeursscenario zal verder uitgewerkt en onderzocht worden en gevormd worden tot Masterplan Gnephoek. De partijen zullen samen tot een besluit komen waarover voor de zomer van 2023 wordt overlegd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.