Josh Walet

Bouwen in de Gnephoek: Minister de Jonge krijgt advies van voormalig Deltacommisaris

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? De provincie is tegen omdat de bodem ongeschikt zou zijn, maar de gemeente wil juist graag bouwen in de Gnephoek. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Orde heeft advies gekregen van Wim Kuijken: 5.500 woningen

Wim Kuijken, voormalig Deltacommissaris, is begin juni door Minister Hugo de Jonge aangesteld als onafhankelijk adviseur over bouwen in de Gnephoek. De vraag die centraal stond was in hoeverre woningbouw zou moeten en kunnen bijdragen aan het realiseren van de woningbouwopgave voor ons land en in de regio. In zijn rapport ‘Perspectief voor de Gnephoek en omgeving’ schetst hij meerdere scenario’s.

5.500 nieuwe woningen

Zo bestaat er één scenario zonder (extra) woningbouw, maar met een opgave voor het landelijk gebied en zijn er drie scenario’s met woningbouw in verschillende omvang, samen met natuur, water en bodem. Kuijken acht een scenario met 5.500 nieuwe woningen in de Gnephoek in Alphen aan den Rijn het meest realistisch.

Deze woningen moeten volgens Kuijken in de hoger gelegen delen van de Gnephoek met stevige bodemgesteldheid gebouwd worden. Met dit scenario kunnen bestaande natuurwaarden worden versterkt en kan op een duurzame manier gebruik gemaakt worden van de bodem. Het aantal woningen zal bijdragen aan de woningbehoefte van Alphen aan den Rijn.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

werkbezoek de jonge gnephoek.jpg

Masterplan Gnephoek

Minister Hugo de Jonge ziet dit advies als een doorbraak: “Met dit voorkeursscenario, uit het opgestelde onafhankelijke advies van Wim Kuijken, ligt er nu na jarenlang praten en discussiëren een duidelijk en realistisch voorkeursscenario voor de Gnephoek.” De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Orde heeft het advies besproken met de verschillende partijen.

"Gelukkig wordt nu wel erkend dat wij als 100.000+ gemeente in staat moeten zijn om een vitale gemeente te kunnen zijn en blijven. Dat betekent dat er ruimte moet komen voor meer woningen en dat er een grens zit aan binnenstedelijke verdichting. Met deze uitkomst kunnen we een belangrijke stap zetten in de planontwikkeling van de Gnephoek. De betrokkenheid van de heer Kuijken bij het vervolgtraject, geeft ons vertrouwen", aldus wethouder Van As.

“Het is nu zaak om samen met provincie, gemeente, Hoogheemraadschap en regio tot een definitieve beslissing voor de Gnephoek te komen”, aldus de minister. Het voorkeursscenario zal verder uitgewerkt en onderzocht worden en gevormd worden tot Masterplan Gnephoek. De partijen zullen samen tot een besluit komen waarover voor de zomer van 2023 wordt overlegd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 10:23

ARC MO13-1 kampioen in Hoofdklasse C

Na een zwaarbevochten 0-1 overwinning op sportpark Ter Specke tegen regerend kampioen FC Lisse, zijn de meiden van ARC O-13 onder leiding van het trainers trio Kraaij, Janssen en Lagerweij op overtuigende wijze kampioen geworden in de Hoofdklasse C.

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.