Bouwvakkers legden werkzaamheden Diamantflat tijdelijk neer door agressief gedrag en vernielingen: “Dit tolereren we niet”

Tijdens het opknappen van de Diamantflat in Alphen zijn er enkele kleine incidenten geweest. Vorige week vrijdag liep dit hoog op en uitten diverse bewoners agressief gedrag en richtten zij vernielingen aan. Hierdoor staakte bouwvakkers tijdelijk hun werkzaamheden. Woonforte laat weten het gedrag van de bewoners niet te tolereren.

Het incident van vorige week vrijdag staat niet op zichzelf, maar van veel incidenten is ook geen sprake. “Er zijn gedurende de opknapbeurt van de flat enkele kleine incidenten geweest. Er was bijvoorbeeld wat onbegrip dat een lift niet gebruikt kan worden omdat die geschilderd is. Dan worden mensen wel eens boos”, zegt Suzan Knipp, woordvoerder van Woonforte. “Vorige week vrijdag is het wel hoog opgelopen.”

Uiteraard is dit niet hoe het hoort. Daarom onderneemt Woonforte stappen. “Wij tolereren agressief gedrag en vernielingen niet. Dit hebben wij gemeld in een brief naar alle bewoners van de flat.” Ook is er aangifte gedaan. “Bij agressie en vernielingen doen wij altijd aangifte bij de politie. In dit geval heeft de aannemer de aangifte gedaan.” De schade wordt verhaald op de daders. Het gaat arbeidskosten, maar ook om schade door mensen die over de nog niet uitgeharde vloeren en coating zijn gelopen. Om hoeveel schade het precies gaat is niet bekend.

Mocht dit gedrag vaker voorkomen, dan kunnen er stappen worden ondernomen tegen de huurders. “Huurders die zich herhaaldelijk agressief gedragen naar personeel van aannemers, Woonforte of omwonenden, of herhaaldelijk vernielingen verrichten of overlast veroorzaken, kunnen wij uit hun woning zetten.” Hier zit wel een kanttekening aan, zo benadrukt Knipp. “Dat kan en mag natuurlijk niet op basis van één incident. Daarvoor moeten wij een dossier opbouwen en aan de rechter voorleggen. Camerabeelden zijn onderdeel van zo’n dossier.”

Nadat er afgelopen maandag uitgebreid is gesproken met het personeel van het bouwbedrijf, waarbij ook afspraken zijn gemaakt, hebben de werknemers hun werk weer hervat.

Overleg met stakeholders

De gemeente en Woonforte werken samen met enkele andere partijen aan het verbeteren van de leefbaarheid van de flat. Woensdagavond 9 december vond er ook een overleg plaats, de zogeheten ‘Buurttafel Edelstenenbuurt: De stakeholders in gesprek met de burgemeester’. Hierbij waren ook de politie, het Scala College, Stichting Vrouw, Stichting Somalische Gemeenschap, basisschool An Noer en Stichting De Blije Wijk aanwezig.

Dit periodieke overleg vindt twee keer per jaar plaats. Het doel van het overleg is om elkaar te informeren over de ontwikkelingen, inzet, betrokkenheid en interventies in de wijk. Alle partijen spreken over het Plan van Aanpak Edelstenenbuurt dat is opgesteld en wordt uitgevoerd. Hierbij wordt concreet ingezet op jongerenwerk, sociaal makelaar, traject Community Building, grofvuilinzameling, activiteiten in het kader van veiligheid, en de herontwikkeling van wijkcentrum Briljantstraat.

Dit plan moet de leefbaarheid in de flat en de Edelstenenbuurt ten goede komen. “We zijn met zijn allen opbouwend bezig. Er gebeuren weleens incidenten, maar er gebeuren ook veel goede dingen. Er zijn veel mensen die er met plezier wonen”, stelt Knipp. “Dat moeten we natuurlijk niet vergeten.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.