Buurten&Zo

Buurten&Zo geeft een digitaal hart door in de vorm van maaltijden

Buurtrestaurant Buurten&Zo, gevestigd aan Hoflaan 3 in het gebouw van De Jozef, was net een maand open toen ook zij gedwongen hun deuren moesten sluiten in verband met de coronamaatregelen. Het team van vrijwilligers kwam bij elkaar en al snel onstond het idee om de uitgestelde consumptie uit het restaurant, verder uit te bouwen naar de bezorging van gedoneerde maaltijden. Gedoneerde maaltijden als digitaal hart onder de riem.

In het restaurant, waar iedereen welkom is, werd sinds de opening gewerkt met uitgestelde consumpties. Hoe werkt dat? "Een klant heeft de mogelijkheid om bij het afrekenen van de eigen rekening, een extra consumptie of maaltijd af te rekenen voor iemand anders. De extra betaalde consumptie werd op een groot hart geplakt. Een bezoeker die zelf niet de middelen heeft om iets te gebruiken in een restaurant, kan hier een gedoneerd hartje pakken en deze inwisselen. Op deze manier is het bezoeken van het restaurant echt voor iedereen mogelijk", vertelt Kirsten Bruijnes van Buurten&Zo.

Maaltijdbezorging aan huis: vers en gezond

Na de gedwongen sluiting is Buurten&Zo begonnen met het rondbrengen van maaltijden op doordeweekse dagen. Tijdelijk werd een prijs van slechts € 5 per persoon gevraagd inclusief bezorging aan huis. Dit bleek een succes, zeker voor ouderen die tot de risicogroep behoren en niet altijd in de gelegenheid waren naar een supermarkt te gaan. Het aanbieden van verse, gezonde en wisselende maaltijden werd goed ontvangen.

Om mensen van een gezonde, gratis maaltijd te kunnen voorzien was het mogelijk om digitaal, via een Tikkie of de website, een maaltijd te doneren. "Dat werd door veel mensen gul gedaan. Inmiddels zijn meer dan 300 gedoneerde maaltijden bezorgd en dat zorgde keer op keer voor dankbare, blij verraste gezichten. Ook cliënten van de Voedselbank kregen de uitnodiging gebruik te maken van gedoneerde maaltijden. Een meer dan geslaagde actie, die er ook voor zorgde dat een stukje eenzaamheid werd weggenomen, ook dankzij het gezellige praatje van de vrijwilliger bij de bezorging van de maaltijd", vertelt Kirsten.

Corona-proof

Sinds een paar weken is het restaurant weer open en het is helemaal corona-proof. "Dankzij de ruime opzet van de locatie is het waarborgen van de anderhalve meter afstand geen enkel probleem. De maaltijdbezorging aan huis is nog steeds mogelijk, maar Buurten&Zo gaat nu ook aanbieden om de gedoneerde maaltijden in de gezelligheid van het restaurant zelf te komen gebruiken in plaats van aan huis."

Ook zijn de vrijwilligers druk bezig met het bedenken, plannen en organiseren van activiteiten voor jong en oud, zoals koffie-ochtenden, workshops en het creëren van een kinderhoek. "Zo kunnen steeds meer mensen kennismaken met dit mooie concept en weten steeds meer mensen Buurten&Zo te vinden voor een kop koffie met taart, een lunch of dagschotel, of voor een gezellig praatje of een vergadering. Alles is mogelijk en iedereen is welkom!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 11:37

Sloop gestart nieuwbouwlocatie SteekterOever Alphen aan den Rijn

Afgelopen week is de sloop gestart van de huidige opstallen op de SteekterOever-locatie aan de Steekterweg in Alphen aan de Rijn. Op deze plek zullen het komende jaar 25 luxe Oeverwoningen, Hofwoningen en Kadewoningen verrijzen.