Buurten&Zo

Buurten&Zo geeft een digitaal hart door in de vorm van maaltijden

Buurtrestaurant Buurten&Zo, gevestigd aan Hoflaan 3 in het gebouw van De Jozef, was net een maand open toen ook zij gedwongen hun deuren moesten sluiten in verband met de coronamaatregelen. Het team van vrijwilligers kwam bij elkaar en al snel onstond het idee om de uitgestelde consumptie uit het restaurant, verder uit te bouwen naar de bezorging van gedoneerde maaltijden. Gedoneerde maaltijden als digitaal hart onder de riem.

In het restaurant, waar iedereen welkom is, werd sinds de opening gewerkt met uitgestelde consumpties. Hoe werkt dat? "Een klant heeft de mogelijkheid om bij het afrekenen van de eigen rekening, een extra consumptie of maaltijd af te rekenen voor iemand anders. De extra betaalde consumptie werd op een groot hart geplakt. Een bezoeker die zelf niet de middelen heeft om iets te gebruiken in een restaurant, kan hier een gedoneerd hartje pakken en deze inwisselen. Op deze manier is het bezoeken van het restaurant echt voor iedereen mogelijk", vertelt Kirsten Bruijnes van Buurten&Zo.

Maaltijdbezorging aan huis: vers en gezond

Na de gedwongen sluiting is Buurten&Zo begonnen met het rondbrengen van maaltijden op doordeweekse dagen. Tijdelijk werd een prijs van slechts € 5 per persoon gevraagd inclusief bezorging aan huis. Dit bleek een succes, zeker voor ouderen die tot de risicogroep behoren en niet altijd in de gelegenheid waren naar een supermarkt te gaan. Het aanbieden van verse, gezonde en wisselende maaltijden werd goed ontvangen.

Om mensen van een gezonde, gratis maaltijd te kunnen voorzien was het mogelijk om digitaal, via een Tikkie of de website, een maaltijd te doneren. "Dat werd door veel mensen gul gedaan. Inmiddels zijn meer dan 300 gedoneerde maaltijden bezorgd en dat zorgde keer op keer voor dankbare, blij verraste gezichten. Ook cliënten van de Voedselbank kregen de uitnodiging gebruik te maken van gedoneerde maaltijden. Een meer dan geslaagde actie, die er ook voor zorgde dat een stukje eenzaamheid werd weggenomen, ook dankzij het gezellige praatje van de vrijwilliger bij de bezorging van de maaltijd", vertelt Kirsten.

Corona-proof

Sinds een paar weken is het restaurant weer open en het is helemaal corona-proof. "Dankzij de ruime opzet van de locatie is het waarborgen van de anderhalve meter afstand geen enkel probleem. De maaltijdbezorging aan huis is nog steeds mogelijk, maar Buurten&Zo gaat nu ook aanbieden om de gedoneerde maaltijden in de gezelligheid van het restaurant zelf te komen gebruiken in plaats van aan huis."

Ook zijn de vrijwilligers druk bezig met het bedenken, plannen en organiseren van activiteiten voor jong en oud, zoals koffie-ochtenden, workshops en het creëren van een kinderhoek. "Zo kunnen steeds meer mensen kennismaken met dit mooie concept en weten steeds meer mensen Buurten&Zo te vinden voor een kop koffie met taart, een lunch of dagschotel, of voor een gezellig praatje of een vergadering. Alles is mogelijk en iedereen is welkom!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!