Buurten&Zo

Buurten&Zo geeft een digitaal hart door in de vorm van maaltijden

Buurtrestaurant Buurten&Zo, gevestigd aan Hoflaan 3 in het gebouw van De Jozef, was net een maand open toen ook zij gedwongen hun deuren moesten sluiten in verband met de coronamaatregelen. Het team van vrijwilligers kwam bij elkaar en al snel onstond het idee om de uitgestelde consumptie uit het restaurant, verder uit te bouwen naar de bezorging van gedoneerde maaltijden. Gedoneerde maaltijden als digitaal hart onder de riem.

In het restaurant, waar iedereen welkom is, werd sinds de opening gewerkt met uitgestelde consumpties. Hoe werkt dat? "Een klant heeft de mogelijkheid om bij het afrekenen van de eigen rekening, een extra consumptie of maaltijd af te rekenen voor iemand anders. De extra betaalde consumptie werd op een groot hart geplakt. Een bezoeker die zelf niet de middelen heeft om iets te gebruiken in een restaurant, kan hier een gedoneerd hartje pakken en deze inwisselen. Op deze manier is het bezoeken van het restaurant echt voor iedereen mogelijk", vertelt Kirsten Bruijnes van Buurten&Zo.

Maaltijdbezorging aan huis: vers en gezond

Na de gedwongen sluiting is Buurten&Zo begonnen met het rondbrengen van maaltijden op doordeweekse dagen. Tijdelijk werd een prijs van slechts € 5 per persoon gevraagd inclusief bezorging aan huis. Dit bleek een succes, zeker voor ouderen die tot de risicogroep behoren en niet altijd in de gelegenheid waren naar een supermarkt te gaan. Het aanbieden van verse, gezonde en wisselende maaltijden werd goed ontvangen.

Om mensen van een gezonde, gratis maaltijd te kunnen voorzien was het mogelijk om digitaal, via een Tikkie of de website, een maaltijd te doneren. "Dat werd door veel mensen gul gedaan. Inmiddels zijn meer dan 300 gedoneerde maaltijden bezorgd en dat zorgde keer op keer voor dankbare, blij verraste gezichten. Ook cliënten van de Voedselbank kregen de uitnodiging gebruik te maken van gedoneerde maaltijden. Een meer dan geslaagde actie, die er ook voor zorgde dat een stukje eenzaamheid werd weggenomen, ook dankzij het gezellige praatje van de vrijwilliger bij de bezorging van de maaltijd", vertelt Kirsten.

Corona-proof

Sinds een paar weken is het restaurant weer open en het is helemaal corona-proof. "Dankzij de ruime opzet van de locatie is het waarborgen van de anderhalve meter afstand geen enkel probleem. De maaltijdbezorging aan huis is nog steeds mogelijk, maar Buurten&Zo gaat nu ook aanbieden om de gedoneerde maaltijden in de gezelligheid van het restaurant zelf te komen gebruiken in plaats van aan huis."

Ook zijn de vrijwilligers druk bezig met het bedenken, plannen en organiseren van activiteiten voor jong en oud, zoals koffie-ochtenden, workshops en het creëren van een kinderhoek. "Zo kunnen steeds meer mensen kennismaken met dit mooie concept en weten steeds meer mensen Buurten&Zo te vinden voor een kop koffie met taart, een lunch of dagschotel, of voor een gezellig praatje of een vergadering. Alles is mogelijk en iedereen is welkom!"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Gouden kans

Met stijgende verbazing zat ik achter mijn grote monitor naar de gemeenteraadsvergadering te kijken. Dat het debat over anderhalf uur gratis parkeren lastig zou worden, was vooraf wel te voorspellen. Maar de twist tijdens de stemming voor of tegen had niemand zien aankomen.

Algemeen gisteren 17:18

Hond Noesca schrikt van vuurwerk en is nu spoorloos

Vuurwerk: sommige Alphenaren vinden het prachtig om te zien, andere Alphenaren zijn geen fan. Zeker Alphenaren met huisdieren. Hond Noesca raakte deze week bijvoorbeeld vermist nadat ze schrok van vuurwerk.

Advertorial Winkels gisteren 16:33

Ontdek de heerlijke Primitivo van Posta Piana!

Rode bessen, kersen en vanille, deze aroma’s komen je tegemoet zodra je de fles Primitivo van Posta Piana openmaakt! Een topwijn afkomstig van het wijnhuis Cantine Paradiso, gehuisvest in de hak van Italië. Tot eind december koop je deze wijn nu extra voordelig bij wijnspeciaalzaak La Bodega ’87. Benieuwd naar het verhaal achter het wijnhuis en deze wijn en de actie? Lees meer!

Onderwijs en opvang gisteren 14:09

Sint verslaapt zich op De Windroos

Op basisschool PCB De Windroos was het vandaag wel een hele bijzondere vrijdag. Donderdag mochten de leerlingen hun schoen zetten, maar toen ze vrijdagochtend binnenkwamen, waren ze nog allemaal leeg.