Advertorial Cafe 1640

Café 1640 biedt een werkplek midden in de samenleving op een unieke, historische plek

In september 2007 opende het Schoutenhuis de deuren in de Julianastraat. Initiatiefnemers zijn woningcorporatie Woonforte en Stichting Ipse de Bruggen. Zij sloegen de handen ineen om een werkplek te creëren midden in de samenleving voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.

Het idee hiervoor werd ongeveer vijftien jaar geleden geopperd. Gijs van Ooi, bestuursvoorzitter van Stichting Vrienden van het Schoutenhuis, was hier vanaf het begin bij betrokken. “Er bestonden al vergelijkbare initiatieven in Nederland, maar nog niet in Alphen aan den Rijn”, begint Gijs. “We hebben het idee voor het Schoutenhuis daarvan afgekeken, maar het concept vervolgens wel naar onze eigen hand gezet. Kijkend naar verschillende factoren werd al snel duidelijk dat het een lunchroom moest worden."

Werkplek midden in de samenleving

Gijs is werkzaam bij Woonforte en is vanwege zijn functie als manager Financiën en Bedrijfsvoering dagelijks bezig met cijfertjes. Hoe is hij hier dan ingerold? “Toen het idee werd geopperd om een nieuw initiatief op poten te zetten voor deze doelgroep, heb ik dat met beide handen aangegrepen. Het was heel gaaf om eens iets anders te doen en dan ook nog met zo’n mooi doel. Het is een verrijking - je doet het niet voor jezelf, maar voor de medewerkers. Het betekent veel voor hen én hun ouders om een fijne werkplek te hebben.”

Het bleek een succes. “Ons doel was om mensen die een steuntje in de rug nodig hebben een werkplek te geven midden in de samenleving. Dat is zeker gelukt”, zegt Gijs trots. “Natuurlijk hebben we door de jaren heen de nodige uitdagingen voor onze kiezen gekregen. Voor ons is daarin het belangrijkste om bij alles wat we doen en beslissen, rekening te houden met de balans tussen het welzijn van onze medewerkers en het verdienen van geld als bedrijf. Daar zijn we in geslaagd als je het mij vraagt.”

Vlotte tent met breed publiek

Toch is het tijd voor verandering. “We weten dat onze huidige gasten voornamelijk ouderen zijn. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar we zouden graag een breder publiek aanspreken. We zijn ervan overtuigd dat dit kan, alleen niet op de manier zoals het was”, stelt Gijs. De lunchroom moet met de tijd mee en dus is gekozen voor een ingrijpende verbouwing. “Door de inrichting compleet te veranderen en de lunchroom een moderne uitstraling te geven, willen we ons ook richten tot het jongere publiek. Daarom hebben we deze doelgroep ook betrokken bij de plannen.”

De verbouwing is een stuk ingrijpender dan het oorspronkelijke plan. “Eerst was het de bedoeling dat we alleen de tafels en stoelen zouden vervangen, maar dat is uiteindelijk een totale make-over geworden. Door fondsenwerving is het mogelijk om ook de komende jaren nog een mooie werkplek aan te bieden voor onze medewerkers. Daar zijn we heel dankbaar voor”, zegt Gijs.

Het uitgangspunt van de vernieuwde lunchroom is een vlotte tent dat een breed publiek moet trekken. “De inrichting is compleet veranderd, moderner en daarmee totaal anders dan hoe het was. Tegelijkertijd voeren we ook logistieke verbeteringen door. Zo staat de keuken op een andere plek, is de bar weggehaald voor een ruimtelijker beeld, investeerden we in een airconditioning om het werken in warme omstandigheden prettiger te maken, en hebben we gezorgd voor goede isolatie om overlast voor onze bovenburen te voorkomen.”

Schoutenhuis wordt Café 1640

Het blijft echter niet alleen bij een verbouwing. Het Schoutenhuis heet voortaan namelijk Café 1640. “Aangezien het verbouwen van het Schoutenhuis een grote verandering is, hebben we ook de naam veranderd. We willen ons anders profileren, dus een naamsverandering maakt daar in onze ogen deel van uit. Niet als gok, want de naamsverandering communiceren we zodanig dat het duidelijk is dat de locatie en de werknemers hetzelfde blijven, maar dat de inrichting eigentijdser is.”

Gijs wil van deze gelegenheid graag gebruikmaken om iedereen die betrokken is bij het Schoutenhuis of het Schoutenhuis een warm hart toedraagt, te bedanken. “Zonder hen had het Schoutenhuis nooit zo’n succes geworden en hadden we nooit de stap kunnen zetten naar Café 1640”, zegt Gijs. “Ik spreek voor het hele bestuur als ik zeg dat we dit allemaal doen voor de medewerkers, zodat zij zich in de lunchroom helemaal op hun plek voelen. We zien de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet.”

Alle interviews met de helden van Café 1640 lees je hier

Gezellig dat je aanschuift bij Café 1640. Graag verwelkomen zij je in de nieuw gerestylde lunchroom, zien ze je snel? 

Café 1640 - Goed eten, Goed doen - gevestigd in het Schoutenhuis
Julianastraat 4 Alphen aan den Rijn | @cafe_1640


Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.