Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop

Collecte Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop uitgesteld

De jaarlijkse deurcollecte van de Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop stond gepland in de week van Hemelvaart, “Echter, door alle coronabeperkingen is het verstandiger deze voor onbepaalde tijd uit te stellen", zegt Anneke Zantboer, secretaris van het bestuur van de plaatselijke Hospice. "Dat zal dan wel na de vakanties worden, denk ik, maar we maken tijdig bekend, wanneer dat precies zal zijn!”

De Hospicegroep drijft op de inzet van ruim 125 vrijwilligers en biedt aanvullende zorg aan mensen in de laatste levensfase. Met persoonlijke aandacht en liefdevolle zorg geven zij mensen letterlijk en figuurlijk de ruimte om afscheid te nemen, in een vertrouwde omgeving en op hun eigen manier. De Hospice beschikt daartoe over twee woningen: Lupinesingel 9 in Alphen aan den Rijn (6 kamers) en één in in de Fleurstraat in Nieuwkoop (2 kamers). Desgewenst kunnen mensen ook thuis de gewenste zorg krijgen. “In de Hospicewoningen kunnen we visite ontvangen, koffie en thee serveren en eventueel kunnen bezoekers ook zelf ’een bakkie’ zetten,“ zegt Sascha Lefeber, manager van de Hospicegroep.

De Hospice heeft een trouwe vriendengroep opgebouwd van mensen en bedrijven, die de Hospicegroep ondersteunen, maar blijft voor een groot deel nog afhankelijk van donaties, giften, legaten, sponsoring en subsidies: hard nodig voor de huisvestingskosten en bevordering van de deskundigheid van de vrijwilligers. Zantboer: “Vooral financieel, maar Rotary Ter Aar deed ook een royaal gebaar door 1000 medische mondkapjes beschikbaar te stellen.”

De opbrengst van de collecte werd vorig jaar grotendeels besteed aan inrichting van de woning in Nieuwkoop: "Nieuwe meubels maken de inrichting moderner en frisser, bovendien zijn deze wat lichter en door onze vrijwilligers gemakkelijker te verplaatsen. Vrijwillers verrichten alle voorkomende werkzaamheden: aan het bed, de huishouding, onderhoud of in de tuin. Sascha: “Bovendien heeft één vrijwilliger, die gewoonlijk helpt bij de collecte, het initiatief opgepakt om nog extra mondkapjes te gaan maken voor alle vrijwilligers, maar ook voor de medewerkers van Activite, die bij ons de specifieke medische zorg in de verpleging verlenen.”

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en krijgen eerst een introductiecursus aangeboden: zeven middagen, waarin onderwerpen zoals onder andere communicatie, eigen verlieservaringen, euthanasie, palliatieve sedatie, spiritualiteit, maar ook praktische ziekenverzorging aan de orde komen. Informatie en aanmelden als nieuwe vrijwilliger kan op: www.dehospicegroep.nl


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.