Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop

Collecte Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop uitgesteld

De jaarlijkse deurcollecte van de Hospicegroep Alphen-Nieuwkoop stond gepland in de week van Hemelvaart, “Echter, door alle coronabeperkingen is het verstandiger deze voor onbepaalde tijd uit te stellen", zegt Anneke Zantboer, secretaris van het bestuur van de plaatselijke Hospice. "Dat zal dan wel na de vakanties worden, denk ik, maar we maken tijdig bekend, wanneer dat precies zal zijn!”

De Hospicegroep drijft op de inzet van ruim 125 vrijwilligers en biedt aanvullende zorg aan mensen in de laatste levensfase. Met persoonlijke aandacht en liefdevolle zorg geven zij mensen letterlijk en figuurlijk de ruimte om afscheid te nemen, in een vertrouwde omgeving en op hun eigen manier. De Hospice beschikt daartoe over twee woningen: Lupinesingel 9 in Alphen aan den Rijn (6 kamers) en één in in de Fleurstraat in Nieuwkoop (2 kamers). Desgewenst kunnen mensen ook thuis de gewenste zorg krijgen. “In de Hospicewoningen kunnen we visite ontvangen, koffie en thee serveren en eventueel kunnen bezoekers ook zelf ’een bakkie’ zetten,“ zegt Sascha Lefeber, manager van de Hospicegroep.

De Hospice heeft een trouwe vriendengroep opgebouwd van mensen en bedrijven, die de Hospicegroep ondersteunen, maar blijft voor een groot deel nog afhankelijk van donaties, giften, legaten, sponsoring en subsidies: hard nodig voor de huisvestingskosten en bevordering van de deskundigheid van de vrijwilligers. Zantboer: “Vooral financieel, maar Rotary Ter Aar deed ook een royaal gebaar door 1000 medische mondkapjes beschikbaar te stellen.”

De opbrengst van de collecte werd vorig jaar grotendeels besteed aan inrichting van de woning in Nieuwkoop: "Nieuwe meubels maken de inrichting moderner en frisser, bovendien zijn deze wat lichter en door onze vrijwilligers gemakkelijker te verplaatsen. Vrijwillers verrichten alle voorkomende werkzaamheden: aan het bed, de huishouding, onderhoud of in de tuin. Sascha: “Bovendien heeft één vrijwilliger, die gewoonlijk helpt bij de collecte, het initiatief opgepakt om nog extra mondkapjes te gaan maken voor alle vrijwilligers, maar ook voor de medewerkers van Activite, die bij ons de specifieke medische zorg in de verpleging verlenen.”

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en krijgen eerst een introductiecursus aangeboden: zeven middagen, waarin onderwerpen zoals onder andere communicatie, eigen verlieservaringen, euthanasie, palliatieve sedatie, spiritualiteit, maar ook praktische ziekenverzorging aan de orde komen. Informatie en aanmelden als nieuwe vrijwilliger kan op: www.dehospicegroep.nl


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 17:18

Dit zijn de geslaagde leerlingen van het Scala College

De vlaggen kunnen uit vandaag, op nationale slaagdag! Hier vind je alle geslaagde examenkandidaten van het Scala College (eerste tijdvak) in Alphen aan den Rijn. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Evenementen gisteren 16:52

Zesde editie Triathlon Alphen blijft voorlopig doorgaan

Veel wedstrijden worden geannuleerd in verband met het coronavirus, maar de zesde editie van de Triathlon Alphen vindt voor alsnog gewoon doorgang op 20 september 2020. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Advertorial Horeca gisteren 16:11

Genieten op het vernieuwde terras van Alfreds

Buiten genieten van een hapje en een drankje, het kan weer. Dat de terrassen weer open zijn is iets waar Alfreds zich enorm op had verheugd. Zo kunnen gasten eindelijk het totaal vernieuwde terras komen bewonderen!

Coronavirus in Alphen gisteren 15:38

Eindexamenleerling zijn in coronatijd, hoe is dat?

Vandaag, op nationale slaagdag, zetten we eindexamenleerlingen extra in het zonnetje. Hoe hebben eindexamenleerlingen dit jaar ervaren? Eindexamenleerlingen van het Ashram College delen hun verhaal.