Josh Walet

Collectief warmtenet Planetenbuurt geen haalbare oplossing voor duurzame warmte

De gemeenteraad heeft vorig jaar een warmtetransitie-visie vastgesteld. In vijf gebieden wordt daarom onderzocht hoe daar van aardgas afgestapt kan worden. Zo ook in de Planetenbuurt.

In 2019 is in een deel van de Planetenbuurt al begonnen met het project Duurzame warmte. “Voor dit gebied is gekozen vanwege de aanwezigheid van meerdere grootverbruikers en de ligging aan de Oude Rijn. De insteek was om de warmte en de koude uit het oppervlaktewater te benutten (aquathermie)”, aldus het college.

Collectief wamtenet

Samen met grootverbruikers Alrijne Zorggroep en Woonforte is warmteleverancier Duurzaam Opgewekt geselecteerd om een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam warmtealternatief voor aardgas te ontwikkelen. De warmteleverancier heeft in de afgelopen maanden een schetsontwerp opgesteld en een business case doorgerekend.

Daaruit blijkt dat een collectief warmtenet op dit moment geen haalbare aardgasvrije oplossing voor het projectgebied in de Planetenbuurt is. Dit omdat de kosten te hoog zijn. Alrijne en Woonforte zullen daarom zelfstandig van het aardgas afgaan.

Maximaal energie besparen

In de Planetenbuurt zal daarom de komende jaren extra ingezet worden op maximaal energie besparen en energiearmoede preventie. “We sluiten hierbij aan op onze energiearmoede aanpak en op de doelgroepenaanpak van de Rijksoverheid voor oa VVE's, particuliere koopwoningen, sociale huurwoningen en maatschappelijk vastgoed. Zo zorgen we voor een grotere betrokkenheid van de wijk bij de energietransitie en leggen we een belangrijke basis voor de vervolgstap naar aardgasvrij”, aldus het college.

Het college laat weten dat leerervaringen van het pilot project Duurzame warmte meegenomen worden in de uitvoering van de warmtetransitie. “Naar verwachting wordt dit programma eind 2023 aan college/raad aangeboden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.