Josh Walet

Collectief warmtenet Planetenbuurt geen haalbare oplossing voor duurzame warmte

De gemeenteraad heeft vorig jaar een warmtetransitie-visie vastgesteld. In vijf gebieden wordt daarom onderzocht hoe daar van aardgas afgestapt kan worden. Zo ook in de Planetenbuurt.

In 2019 is in een deel van de Planetenbuurt al begonnen met het project Duurzame warmte. “Voor dit gebied is gekozen vanwege de aanwezigheid van meerdere grootverbruikers en de ligging aan de Oude Rijn. De insteek was om de warmte en de koude uit het oppervlaktewater te benutten (aquathermie)”, aldus het college.

Collectief wamtenet

Samen met grootverbruikers Alrijne Zorggroep en Woonforte is warmteleverancier Duurzaam Opgewekt geselecteerd om een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam warmtealternatief voor aardgas te ontwikkelen. De warmteleverancier heeft in de afgelopen maanden een schetsontwerp opgesteld en een business case doorgerekend.

Daaruit blijkt dat een collectief warmtenet op dit moment geen haalbare aardgasvrije oplossing voor het projectgebied in de Planetenbuurt is. Dit omdat de kosten te hoog zijn. Alrijne en Woonforte zullen daarom zelfstandig van het aardgas afgaan.

Maximaal energie besparen

In de Planetenbuurt zal daarom de komende jaren extra ingezet worden op maximaal energie besparen en energiearmoede preventie. “We sluiten hierbij aan op onze energiearmoede aanpak en op de doelgroepenaanpak van de Rijksoverheid voor oa VVE's, particuliere koopwoningen, sociale huurwoningen en maatschappelijk vastgoed. Zo zorgen we voor een grotere betrokkenheid van de wijk bij de energietransitie en leggen we een belangrijke basis voor de vervolgstap naar aardgasvrij”, aldus het college.

Het college laat weten dat leerervaringen van het pilot project Duurzame warmte meegenomen worden in de uitvoering van de warmtetransitie. “Naar verwachting wordt dit programma eind 2023 aan college/raad aangeboden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.