Pixabay

Corona-zelftest vanaf nu verkrijgbaar, Alphense Apotheken krijgen vrijdag eerste lading binnen

Bij sommige apotheken is de corona-zelftest al verkrijgbaar. De test is bedoeld om preventief te kijken of je besmet bent met het coronavirus. Maar nog niet bij alle plaatselijke apothekers kan je terecht voor een coronatest. In Alphen verwachten veel apothekers wel deze week nog de zelftests binnen te krijgen. 

Volgens demissionair minister Hugo De Jonge zijn de tests vanaf begin april bij de meeste apotheken verkrijgbaar. Bij Apotheek Allart in Alphen komt de lading deze week nog binnen. ‘’Vrijdag komen de zelftests binnen. We moeten wel zelf nog kijken hoe het precies werkt om mensen goed te kunnen adviseren’’, zegt een medewerker van de apotheek.

Of de tests de deur uitvliegen is nog de vraag. Bij Apotheek Allart hebben enkele mensen in ieder geval al wel gevraagd naar de zelftest. Voor nu moet de apotheek hen nog wel even teleurstellen. ‘’We hebben al een aantal mensen gehad die graag een zelftest zouden willen kopen, maar zij moeten dus nog even geduld hebben.’’ 

Hoe werkt het precies? 

Het voordeel van deze tests is dat ze een stuk toegankelijker zijn dan de tests van de GGD. Een ander pluspunt is dat bij de zelftest het wattenstaafje minder ver in het neusgat hoeft. Nadat je het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in je neus stopt, draai je het vier keer rond. Dit doe je vijftien seconde per neusgat. Vervolgens gaat het wattenstaafje in een plastic buisje met vloeistof. Dit buisje schud je, om vervolgens in het plastic buisje te knijpen. Het wattenstaafje kan je eruit halen en een aantal druppels van vloeistof uit het buisje leg je op het testplaatje.

De test is volgens de Rijksoverheid wel iets minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. Dit omdat de test niet wordt afgenomen door een professional. De Rijksoverheid zegt dan ook: “U kunt met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten met een zelftest. De betrouwbaarheid hangt af van de afname. Volg de gebruiksaanwijzing dus goed op.” Meer of minder betrouwbaar, bij Apotheek Allart zijn ze in ieder geval blij met de tests. ‘’We vinden het in ieder geval een positief iets’’, zo sluit de medewerker van Apotheek Allart af.

De zelftests komen vrijdag 2 april binnen in ieder geval binnen bij zeven apotheken in de regio: Apotheek ter Aar, de Vijver Apotheek, Apotheek Ridderveld; Apotheek de Herenhof, Apotheek de Hoge Zijde, DagNacht Apotheek, en Apotheek Allart. Binnenkort zullen de tests ook verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Op deze manier wil de overheid het testen zo makkelijk mogelijk maken. De betrouwbaarheid van de zelftest ligt gemiddeld op 84 procent. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!