Pixabay

Corona-zelftest vanaf nu verkrijgbaar, Alphense Apotheken krijgen vrijdag eerste lading binnen

Bij sommige apotheken is de corona-zelftest al verkrijgbaar. De test is bedoeld om preventief te kijken of je besmet bent met het coronavirus. Maar nog niet bij alle plaatselijke apothekers kan je terecht voor een coronatest. In Alphen verwachten veel apothekers wel deze week nog de zelftests binnen te krijgen. 

Volgens demissionair minister Hugo De Jonge zijn de tests vanaf begin april bij de meeste apotheken verkrijgbaar. Bij Apotheek Allart in Alphen komt de lading deze week nog binnen. ‘’Vrijdag komen de zelftests binnen. We moeten wel zelf nog kijken hoe het precies werkt om mensen goed te kunnen adviseren’’, zegt een medewerker van de apotheek.

Of de tests de deur uitvliegen is nog de vraag. Bij Apotheek Allart hebben enkele mensen in ieder geval al wel gevraagd naar de zelftest. Voor nu moet de apotheek hen nog wel even teleurstellen. ‘’We hebben al een aantal mensen gehad die graag een zelftest zouden willen kopen, maar zij moeten dus nog even geduld hebben.’’ 

Hoe werkt het precies? 

Het voordeel van deze tests is dat ze een stuk toegankelijker zijn dan de tests van de GGD. Een ander pluspunt is dat bij de zelftest het wattenstaafje minder ver in het neusgat hoeft. Nadat je het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in je neus stopt, draai je het vier keer rond. Dit doe je vijftien seconde per neusgat. Vervolgens gaat het wattenstaafje in een plastic buisje met vloeistof. Dit buisje schud je, om vervolgens in het plastic buisje te knijpen. Het wattenstaafje kan je eruit halen en een aantal druppels van vloeistof uit het buisje leg je op het testplaatje.

De test is volgens de Rijksoverheid wel iets minder betrouwbaar dan een test in de teststraat. Dit omdat de test niet wordt afgenomen door een professional. De Rijksoverheid zegt dan ook: “U kunt met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten met een zelftest. De betrouwbaarheid hangt af van de afname. Volg de gebruiksaanwijzing dus goed op.” Meer of minder betrouwbaar, bij Apotheek Allart zijn ze in ieder geval blij met de tests. ‘’We vinden het in ieder geval een positief iets’’, zo sluit de medewerker van Apotheek Allart af.

De zelftests komen vrijdag 2 april binnen in ieder geval binnen bij zeven apotheken in de regio: Apotheek ter Aar, de Vijver Apotheek, Apotheek Ridderveld; Apotheek de Herenhof, Apotheek de Hoge Zijde, DagNacht Apotheek, en Apotheek Allart. Binnenkort zullen de tests ook verkrijgbaar zijn in de supermarkten. Op deze manier wil de overheid het testen zo makkelijk mogelijk maken. De betrouwbaarheid van de zelftest ligt gemiddeld op 84 procent. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.