Advertorial Economie

Dakdekkers willen het dak op, maar wel graag op een veilige manier

Op welk dak je ook werkt, er vanaf vallen is iets wat je te allen tijde wilt voorkomen. Vandaar dat er voor valbeveiliging gezorgd moet worden als je op een hoogte vanaf 2,5 meter (en in sommige gevallen lager) aan het werk bent. Wat dat precies inhoudt? Daar gaat deze blog over.

Veel aandacht voor valbeveiliging
Valbeveiliging krijgt terecht veel aandacht en komt ook uitgebreid aan bod in de Arbo wet- en regelgeving. Het is verplicht bij werkzaamheden op 2,5 meter of hoger. Ook op lagere hoogtes kan het nodig zijn als er sprake is van bepaalde risicofactoren.

Risicofactoren bij lagere hoogtes
Stel dat je aan het werk bent op een dak dat uitsteekt boven water. Zonder valbeveiliging zou je daar op een onbewaakt moment in kunnen vallen. Het kan ook zijn dat er sprake is van uitstekende objecten onder jou, die je zou kunnen raken als je van het dak afvalt.

Valbeveiliging voorzieningen voor een plat dak
Er is valgevaar bij de rand van en de sparingen in het platte dak. De beste valbeveiliging voor deze plekken is een (tijdelijke) dakrand van tenminste één meter hoog. Een andere mogelijkheid is een permanent leuningwerk van dezelfde hoogte, met een boven- en tussen leuning.

Dakrandbeveiligingen moeten altijd ruim boven het dakvlak uitsteken en een tussenregel hebben. Het leuningwerk moet voldoen aan de juiste eisen en keuringen.

Extra aandacht voor hoeken, ballast en de dakopgang
We geven hoeken en het juist aanbrengen van ballast [verzwaard] de benodigde extra aandacht, net als de onderbrekingen voor de opgang naar het dak. Soms is de oplossing de opgang leuningen te voorzien van een doorkoppeling op +/- twee meter hoogte, waardoor er poortjes ontstaan. Andere valbeveiliging systemen maken gebruik van eindbalusters met afsluitbare hekjes.

Als de dakrandbeveiliging niet doorloopt, moet je daar ruim vandaan blijven, tenzij je aangelijnd bent.  Zijn er permanente voorzieningen aanwezig? Dan is bij bepaalde werkzaamheden het dragen van een harnasgordel die verbonden is met een verankeringspunt afdoende.

Valbeveiliging verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid als het misgaat
Een belangrijke vraag tot slot. Wie is er verantwoordelijk voor het nemen van valbeveiliging maatregelen en wie kan er aansprakelijk gesteld worden als het misgaat?

Meestal zijn er 3 partijen betrokken:

• de gebouweigenaar als opdrachtgever
• de werkgever als opdrachtnemer
• de werknemer als uitvoerende

Bezien vanuit de arbeidsomstandighedenwet, is de werkgever verantwoordelijk voor zijn uitvoerend personeel. De gebouweigenaar speelt een rol hij dient zorg te dragen voor een veilige werkplek bij bijvoorbeeld onderhoud aan het dak.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 09:24

Politie houdt verdachten aan voor drugshandel, shishalounge gesloten

Op maandag 17 en dinsdag 18 februari heeft de politie zeven verdachten aangehouden in Alphen aan den Rijn. Dit vanwege een onderzoek naar drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In verband met het onderzoek is shishalounge Meet & Greet voorlopig gesloten.

Sport vandaag 08:37

Mark Glissenaar nieuwe hoofdtrainer KV Tempo

Mark Glissenaar is met ingang van het seizoen 2020-2021 de nieuwe hoofdtrainer van korfbalvereniging Tempo. De 41-jarige inwoner van Moordrecht heeft momenteel Excelsior uit Delft onder zijn hoede. 

Politiek gisteren 18:01

Bouwen in de Gnephoekpolder is lange termijn planning

De provincie Zuid-Holland is tegen nieuwbouw in de Gnephoek. Daarnaast zijn aan de zuidrand bedrijven gevestigd die niet zomaar kunnen verhuizen. Bovendien is de gemeente  geen grondeigenaar. Op de lange termijn is de Gnephoekpolder echter de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad.

Politiek gisteren 17:09

Twee inwoners uit Alphen de dupe van kinderopvangtoeslag affaire

Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat er ook in Alphen aan den Rijn slachtoffers zijn van de kinderopvangtoeslagen affaire. SP had hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Uit de antwoorden blijkt dat recentelijk twee inwoners uit Alphen zich hierover bij de gemeente hebben gemeld.

Verkeer en vervoer gisteren 16:40

Gratis gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

In juni 2019 had de gemeente Alphen aan den Rijn een primeur: als eerst gemeente van Nederland werd het mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA). Maar doordat een overgrote meerderheid van de kaarthouders de app nog niet gebruikt, moet een handhaver achter de nieuwe scanauto aanrijden.

Blog Opinie gisteren 16:01

Gelijkspel is een teleurstelling voor ARC, Alphense Boys haakt op alle fronten af

ARC kreeg zaterdag 15 februari bezoek van Capelle waarvan de uitwedstrijd redelijk simpel met 2-1 werd gewonnen. Dat zou dus op eigen veld opnieuw moeten kunnen, want de voormalige derde divisionist stond acht plekken lager op de ranglijst en moet hard knokken om een nieuwe degradatie te voorkomen.