Alphense Reddingsbrigade

De Alphense Reddingsbrigade gaat voor groen in plaats van oranje en draagt bij aan ontwikkelingen in duurzaamheid

De Alphense Reddingsbrigade vindt het belangrijk dat iedereen veilig kan genieten van het water en zet zich hier graag voor in. Zo zijn ze vorig jaar een pilot voor toezichthouden gestart. Daarnaast zetten ze ook in op duurzaamheid. Jelle Zweers legt uit hoe ze daar bij de ARB aan werken.

Sinds vorig jaar houdt de Alphense Reddingsbrigade toezicht bij de Zegerplas. “We zetten ons in bij verschillende incidenten en er is het afgelopen jaar redelijk wat gebeurd”, begint Jelle Zweers van de reddingsbrigade. Daarom vonden ze het belangrijk om zich verder te ontwikkelen. “We hebben met de Hogeschool Utrecht en Shell onderzocht hoe we als reddingsbrigade duurzamer te werk konden gaan”, vertelt Zweers.

Elektrische boot

Uit dit onderzoek bleek dat twee derde van de hulpacties elektrisch uitgevoerd kan worden. Daarom is één van de twee boten volledig elektrisch gemaakt. “De boot was inmiddels al vijftien jaar oud, dus was toe aan een ‘mid-lifetime upgrade’. Zo heeft de boot, naast een elektrische motor, ook een likje verf en betere materialen gekregen”, aldus de medewerker van de Alphense Reddingsbrigade. “We zijn er heel blij mee en we zullen de boot nu uitvoerig testen.”

Of de elektrische boot veilig is? “Jazeker! We kunnen op een volle accu zo’n dertig uur varen”, stelt Zweers. Daarnaast verbruikt de boot geen energie als er geen gas gegeven wordt, waardoor de boot minder snel leeg gaat. Ook is de boot na tien minuten opladen weer tachtig procent vol. “Onze tweede boot heeft gewoon benzine, dus die gebruiken we voor de echte lange afstanden”, vertelt Jelle.

Incidenten voorkomen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Alphense Reddingsbrigade. “Als vereniging vinden we het belangrijk om bij te dragen aan ontwikkelingen in duurzaamheid. Wij helpen namelijk ook bij incidenten als overstromingen”, legt Jelle uit. Hij vervolgt: “Het zou dus gek zijn als wij niet ons best zouden doen om dit te voorkomen. We willen juist alles doen wat we kunnen om te zorgen dat dit soort dingen niet gebeuren.” Zo is, naast hun boot, ook het verenigingsgebouw duurzaam. De toiletten worden doorgespoeld met opgevangen regenwater.

De Alphense Reddingsbrigade zal later meer bekend maken over het mogelijke vervolg van de pilot.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.