Alphense Reddingsbrigade

De Alphense Reddingsbrigade gaat voor groen in plaats van oranje en draagt bij aan ontwikkelingen in duurzaamheid

De Alphense Reddingsbrigade vindt het belangrijk dat iedereen veilig kan genieten van het water en zet zich hier graag voor in. Zo zijn ze vorig jaar een pilot voor toezichthouden gestart. Daarnaast zetten ze ook in op duurzaamheid. Jelle Zweers legt uit hoe ze daar bij de ARB aan werken.

Sinds vorig jaar houdt de Alphense Reddingsbrigade toezicht bij de Zegerplas. “We zetten ons in bij verschillende incidenten en er is het afgelopen jaar redelijk wat gebeurd”, begint Jelle Zweers van de reddingsbrigade. Daarom vonden ze het belangrijk om zich verder te ontwikkelen. “We hebben met de Hogeschool Utrecht en Shell onderzocht hoe we als reddingsbrigade duurzamer te werk konden gaan”, vertelt Zweers.

Elektrische boot

Uit dit onderzoek bleek dat twee derde van de hulpacties elektrisch uitgevoerd kan worden. Daarom is één van de twee boten volledig elektrisch gemaakt. “De boot was inmiddels al vijftien jaar oud, dus was toe aan een ‘mid-lifetime upgrade’. Zo heeft de boot, naast een elektrische motor, ook een likje verf en betere materialen gekregen”, aldus de medewerker van de Alphense Reddingsbrigade. “We zijn er heel blij mee en we zullen de boot nu uitvoerig testen.”

Of de elektrische boot veilig is? “Jazeker! We kunnen op een volle accu zo’n dertig uur varen”, stelt Zweers. Daarnaast verbruikt de boot geen energie als er geen gas gegeven wordt, waardoor de boot minder snel leeg gaat. Ook is de boot na tien minuten opladen weer tachtig procent vol. “Onze tweede boot heeft gewoon benzine, dus die gebruiken we voor de echte lange afstanden”, vertelt Jelle.

Incidenten voorkomen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Alphense Reddingsbrigade. “Als vereniging vinden we het belangrijk om bij te dragen aan ontwikkelingen in duurzaamheid. Wij helpen namelijk ook bij incidenten als overstromingen”, legt Jelle uit. Hij vervolgt: “Het zou dus gek zijn als wij niet ons best zouden doen om dit te voorkomen. We willen juist alles doen wat we kunnen om te zorgen dat dit soort dingen niet gebeuren.” Zo is, naast hun boot, ook het verenigingsgebouw duurzaam. De toiletten worden doorgespoeld met opgevangen regenwater.

De Alphense Reddingsbrigade zal later meer bekend maken over het mogelijke vervolg van de pilot.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam vandaag 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater vandaag 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.